Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Důchodový systém zůstane i po reformě v mínusu

Důchodový systém zůstane i po reformě v mínusu
Jak moc mohou být solidární důchody ve stárnoucí populaci? | zdroj: Profimedia

Současný důchodový systém je beze změn, které vláda předložila Sněmovně, v každém případě neudržitelný pro ty, kteří do důchodu půjdou v budoucnu. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl předseda Národní rozpočtové rady a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Mojmír Hampl.

Všechny návrhy úpravy důchodového systému, které vláda předložila a předloží Sněmovně, jsou podle Hampla schopny vymazat z deficitu důchodového účtu více než polovinu.

„Je absurdní, že máme schodky na důchodovém účtu v situaci, kdy nejsilnější populační ročníky jsou aktivní.“                        Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady

„Pokud se uskuteční všechny navržené změny, a poté politici nebudou řadu let do systému zasahovat, máme velkou šanci mít systém udržitelnější,“ pravil Hampl.

Systém by podle něj neměl být udržitelný jen pro stávající seniory, ale i ty budoucí.

„A to si myslím, že dělá,“ dodal. „Jestli si mám vybrat mezi ideálním a nerealizovatelným a kompromisem, který může projít, beru za všech okolností variantu číslo dvě,“ poznamenal k návrhu.

Změny v systému budou postupné a průběžné, doplnila členka NERV Helena Horská. Přijímané změny podle ní míří na období, kdy by se schodek důchodového účtu zvýšil na pět procent hrubého domácího produktu, což je v současných cenách 350 miliard korun.

Důchodců je zatím málo, přesto chybí 70 miliard

Nyní dosahuje schodek účtu zhruba 70 miliard, tedy asi jedno procento HDP, připomněla Horská. Problém důchodového systému nebyl v pravidlech nastavené valorizace, ale ve valorizacích, který zvyšovaly důchody nad dohodnuté částky za vlád ANO a ČSSD, nyní SOCDEM.  

„Je absurdní, že máme schodky na důchodovém účtu v situaci, kdy nejsilnější populační ročníky jsou aktivní,“ zdůraznil Hampl.

Bývalá členka Světové banky Jana Matesová upozornila, že v návrzích nejde o ožebračování důchodců, jak to tvrdí opozice. Důchodci jsou podle ní ožebračováni inflací, která jim bere úspory.

„Nikdy v historii solidárního důchodového systému nebyl tak vysoký poměr důchodů k průměrné mzdě, jako je dnes,“ podotkla Matesová. Dlouhodobě je podle ní neúnosné, aby poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě překračoval 40 procent. „Nyní je to 50 procent,“ poznamenala.

Reforma? Spíš návrat ke starým pravidlům

Sněmovna dala v týdnu šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor.

Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Zdroje: