Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Soros, finanční génius, který zlomil Bank of England, odchází do ústraní

Soros, finanční génius, který zlomil Bank of England, odchází do ústraní
George Soros, obdivovaný i nenáviděný. | zdroj: Profimedia

George Soros předává kontrolu nad svým rozsáhlým impériem sedmatřicetiletému synovi Alexandrovi.  

Multimiliardář židovského původu, pocházející z Maďarska a jeden z nejslavnějších finančníků všech dob, často srovnávaný s Davidem Rockefellerem, to oznámil v rozhovoru, který v neděli zveřejnil deník The Wall Street Journal.

Syn ve stopách otce

Dvaadevadesátiletý šéf hedgeového fondu Quantum Fund, který se na akciových trzích pohyboval jako ryba ve vodě a současně patřil mezi nejvýznamnější filantropy na světě, tím překvapil. Dříve nechtěl, aby jeho finanční impérium některé z jeho pěti dětí převzalo.

„Zaslouží si to,“ řekl ale, když komentoval své rozhodnutí předat nadaci Open Society Foundations a Quantum Fund v hodnotě 25 miliard dolarů (podle aktuálního kurzu 550 miliard korun) svému synovi, který své jméno zpravidla zkracuje na Alex.

Alex v rozhovoru s deníkem sdělil, že je „více zaměřený na politiku“ než jeho otec. Prostřednictvím rodinných peněz chce dál podporovat liberálně orientované americké kandidáty.

„Byl bych sice rád, kdyby v politice peníze nebyly, ale dokud to bude dělat druhá strana, budeme to dělat taky,“ pravil Alex Soros.

Správní rada Open Society Foundations zvolila Sorose mladšího v prosinci svým předsedou. Nadace směřuje ročně asi 1,5 miliardy dolarů skupinám, které podporují lidská práva a demokracii, píše The Wall Street Journal.

Soros je ve střední Evropě známý jako zakladatel Středoevropské univerzity. V Maďarsku se pro svůj liberální program stala univerzita terčem perzekucí režimu Viktora Orbána. Přesídlila proto z Budapešti do Vídně.

Investor, který stál za Černou středou

Jako finančník se Soros nejvíc proslavil útokem na libru v roce 1992, na kterém vydělal zhruba miliardu tehdejších dolarů. Slovo útok vyvolá představu, jak se finančník s pirátským šátkem na hlavě a kudlou v zubech vyloďuje na březích Albionu. Ve skutečnosti to byla sázka na poměr nabídky a poptávky.

Británie fixovala kurz libry ke koši evropských měn v mechanismu směnných kurzů (ERM), což byl předstupeň zavedení eura. Jenže fixní kurz byl nadhodnocený. Když se něco takového stane, trh se to snaží napravit.

V tomto případě trh ztělesnil Soros, který vsadil na to, že když bude libru prodávat (přesněji shortovat), nakonec Bank of England ztratí trpělivost a kurz uvolní, aby nemusela nakupovat stále větší a větší objem liber. Předpoklad byl správný.

Neudržitelnost situace nakonec donutila vládu s ministerským předsedou Johnem Majorem a tehdejším ministrem financí Normanem Lamontem oznámit 16. září 1992 opuštění ERM. Hodnota libry tento rok klesala až o deset procent a Soros bral prémii za správný odhad.

Šestnácté září je v Británii označováno za Black Wednesday (Černou středu) a George Soros přezdíván jako „Muž, který zlomil Bank of England“.

Zdroje: