Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Sháníte sponzora pro svůj projekt? Ministerstvo školství vám ušije dotaci na míru

Sháníte sponzora pro svůj projekt? Ministerstvo školství vám ušije dotaci na míru
Olympijské centrum | zdroj: Jakub Čech

Přestože to vypadalo, že rozestavěné olympijské centrum v Prostějově se bude muset obejít bez dotace ze státního rozpočtu, teď kontroverzní stavbě vysvitl plamínek naděje. Jak jsme zjistili, ministerstvo školství vypsalo prostějovskému olympijskému centru dotační program šitý na míru, přestože ještě týden předtím tvrdilo, že žádný vypisovat nebude. Na povrch vypluly také nové informace ohledně financování kontroverzního projektu. 

O takzvaném národním olympijském centru, které se v Prostějově připravuje od roku 2014, toho bylo napsáno už hodně. Za plánem postavit novou tělocvičnu pro profesionální sportovce stojí zejména tenisový boss Miroslav Černošek. Prostějovská radnice projektu vypůjčila pozemky, Olomoucký kraj přispěl finančně. Právě Černoškův Tenisový klub, město a kraj utvořily spolek Prostějov olympijský, který stavbu připravuje.

Zdánlivě bohulibý záměr byl ale od počátku pod palbou kritiky ze strany opozice. Iniciátoři projektu totiž neměli jasno v tom, kdo bude financovat provoz centra a jaké bude vlastně jeho využití. Konkrétně Miroslav Černošek v říjnu 2014 tvrdil, že tělocvična bude dopoledne k dispozici školám, odpoledne sportujícím občanům a večer by se v ní mohly konat společenské akce.

O necelé tři roky se ale vyjádřil naprosto opačně. "Jak už název napovídá, veřejnosti nebude určeno, jen olympijským sportům. V nynější letní tělocvičně poskytujeme už nyní zázemí školám v podobě čtyřiačtyřiceti hodin pro tělocvik. Až dáme dohromady program haly, tak dopoledne určitě dáme i v té nové prostor školám. Že by si ale přišel odpoledne začutat nějaký Franta, to ne," vysvětlil Černošek v rozhovoru pro Prostějovský deník. Nejasnosti vyvolávala také netransparentnost projektu či jeho právní řešení v podobě zapsaného spolku.

Výhrady opozice se ale nelíbily například dlouholetému prostějovskému zastupiteli a pravé ruce Andreje Babiše Jaroslavu Faltýnkovi. Když se kauza řešila na jednání zastupitelů 6. června 2016, zachytilo nahrávací zařízení jeho hovor s bývalým primátorem Prostějova a členem představenstva spolku Prostějov olympijský Miroslavem Pišťákem (ČSSD).

"Neber si to osobně Miro. Proč, proč na tyto ko*otiny vůbec reaguješ, těchto ko*otů?" ptal se Pišťáka Faltýnek, jeho bývalý spolustraník, který o něm uvedl, že je pro něj "něco jako táta". Podle Faltýnkova vyjádření pro Aktuálně.cz se  "nestydí za to, že za projekt lobboval na všech možných úrovních".

Program šitý na míru

Klíčové jednání o poskytnutí dotace se uskutečnilo na ministerstvu letos 15 února. Ze zápisu, který zpracoval přímo úředník Pavel Kaňka (aktuálně pověřen zastupováním ředitele odboru sportu ministerstva), vyplývá, že už tehdy došlo k dohodě, že prostějovský projekt tenisového bosse Miroslava Černoška, za který lobboval i šéf poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek, dotaci od státu získá.

Ministerstvo tehdy dokonce, jak vyplývá z jeho vlastního dokumentu, přislíbilo pozměnit podmínky dotačního programu na míru prostějovské hale. "Současně navržený program 133 52 Hlavní směry rozvoje sportovní infrastruktury České republiky 2017 – 2024 neumožňuje na uvedenou stavbu poskytnout dotaci, a to v žádné výši. MŠMT podmínky tohoto programu upraví v kontextu reálného stavu této akce," stojí v zápise s tím, že poskytovatel dotace umožní financování již rozestavěných staveb.

Olympijské centrum v Prostějově se totiž začalo stavět už v roce 2016. A jak úředníci ministerstva slíbili, tak později i udělali.

Za 11 dnů obrat o 180 stupňů

V květnu letošního roku ale přišel drobný zádrhel – na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy zasahovala policie a ve vazbě skončila dnes už bývalá náměstkyně ministryně Simona Kratochvílová. Obviněna je právě kvůli manipulacím s dotacemi. Státní podpora sportu každopádně byla dočasně pozastavena.

Ještě docela nedávno to vypadalo, že se nad rozestavěnou budovou olympijského centra, které ční na ploše bývalého sokolského koupaliště, stahují mračna. V článku, který vydal Prostějovský deník 14. září, uvedlo jeho oddělení vnějších vztahů a komunikace, že obecný program pro obce a kluby bude vypsán až na rok 2019 v druhé polovině roku 2018. "Pro letošní rok ani rok 2018 již žádný další dotační program vyhlášen nebude," uvedli ministerští úředníci.

Po 11 dnech ale resort obrátil o 180 stupňů. K vypsání programu v rozporu s předchozím tvrzením přece jen došlo.

"Podprogram je v režimu předem definovaných projektů, kam bylo centrum v Prostějově zařazeno. Investiční programy na MŠMT končily v roce 2016 a v nových programech bylo možné systémově podpořit i Národní sportovní centra. Tuto skutečnost se podařilo naplnit po asi šestiletém úsilí," uvedlo ministerstvo na dotaz, co vedlo k tak razantní změně názoru s tím, že výzvy v dalších dvou podprogramech zveřejní MŠMT na přelomu října a listopadu 2017.

Pravidla na objednávku

Nad zápisem z jednání na ministerstvu, že resort upraví podmínky dotačního programu "v kontextu reálného stavu této akce" kroutí hlavou prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová.

"Pokud je toto řečeno a my nyní vidíme, že je skutečně dle požadavku zástupců spolku Prostějov olympijský ministerstvo upravilo, jsem přesvědčena, že šlo o jasné znevýhodnění dalších žadatelů. Neumím si představit, že se takto 'lajnují' pravidla na objednávku žadatelů o dotace před jejich vyhlášením. Pak mě samozřejmě znepokojuje, že dodnes nevíme, kdo by platil provoz této haly, když se už téměř dva roky na to bezúspěšně ptám," uvedla Naiclerová.

Zdánlivě bezvýznamný případ se však projednával i v parlamentu. V rámci interpelace předsedy vlády totiž téma prostějovského olympijského centra otevřela poslankyně za Olomoucký kraj Jitka Chalánková (TOP 09).

"Táži se, pane premiére, zda a kdy nařídíte prošetření celé záležitosti, zejména autenticity dopisu ministryně Valachové z 31. 10. 2016 podepsaného náměstkyní Simonou Kratochvílovou a následných jednání o úpravě dotačního programu na již rozestavěnou stavbu. Žádám o vysvětlení, jak takový projekt vyhovuje obecně platným předpisům pro poskytování dotací ze státního rozpočtu a zda je vůbec možné na takto nepřipravený projekt jakoukoliv dotaci poskytnout," ptala se Chalánková 7. září, při posledních poslaneckých interpelacích v tomto volebním období.

Problém na obzoru?

Prostějov olympijský čeká ještě jeden velký problém a tím je otázka vlastnictví pozemku, na kterém hala pomalu roste. "Je nezbytné vyřešit otázku pozemků, protože je třeba, aby příjemce dotace byl výhradním majitelem pozemků dotčených stavbou," stálo v zápise z únorového jednání na ministerstvu, který pořídil úředník Kaňka.

Statutární město Prostějov prostřednictvím své právničky Květy Olašákové usilovalo, aby se podmínky zmírnily a postačovalo takzvané právo stavby.

Dnes totiž pozemky, kde se budova staví a kde dříve bylo koupaliště, vlastní město, které ho zapůjčilo na 99 let spolku Prostějov olympijský. Ministerstvo však i později trvalo na svém původním názoru a v podmínkách to tak je, že žadatel o dotaci, v tomto případě spolek Prostějov olympijský, vlastníkem pozemků být musí.

Splnit podmínku nebude lehké zejména pro primátorku města Alenu Raškovou, případný převod pozemku by totiž muselo schválit zastupitelstvo.

Tenisový klub dostává dotace, půjčovat miliony mu ale nedělá problém

I dosavadní financování rozestavěného olympijského centra, kde došlo k prostavění několika desítek milionů korun, je opředeno záhadami a spekulacemi. Když prostějovští opoziční zastupitelé položili primátorce města Aleně Raškové (ČSSD), která město zastupuje v představenstvu spolku Prostějov olympijský dotaz, kdo stavbu zatím platí, slíbila, že odpoví do 30 dnů.

Později sdělila, že půjčku 23 milionů poskytl spolek Tenisový klub Prostějov, z níž byly uhrazeny závazky vůči stavební firmě OHL ŽS. Na dotaz zastupitelky Naiclerové, zda jí může zaslat kopii smlouvy o půjčce, Rašková sdělila, že dokument nemá k dispozici.

Vysvětlení je překvapivé a poměrně těžko uvěřitelné – Rašková smlouvu mít ani nemůže, protože žádná písemná smlouva ani není. „Mezi spolkem Prostějov olympijský, z. s. (…), za něhož jednal Ladislav Okleštěk a doc. PhDr. Miroslav Černošek, Ph.D., a spolkem Tenisový klub Prostějov, spolek, (…) za něhož jednal PhDr. Michal Ptáček, došlo v Prostějově dne 19. 4. 2017 k ústní dohodě,“ vysvětlila vedoucí odboru kanceláře ředitele Krajského úřadu Olomouckého kraje Svatava Špalková v písemné odpovědi na žádost občana o informace. Dodala, že předmětem výpůjčky je 23 milionů bez příslušenství a na dobu neurčitou.

Paradoxní je, že Černoškův Tenisový klub, kterému v dubnu nedělalo problém půjčit „na dobré slovo“ 23 milionů, sám bere od státu dotace. Podle databáze Ministerstva financí už dostal za dobu své existence od státu dotace ve výši přesahující 237,8 milionu korun. Příspěvek na činnost spolek dostává také od města či od kraje – například prostějovská radnice mu pro rok 2017 poskytla dotaci 1,5 milionu, Olomoucký kraj klubu poslal 4,7 milionu. Proč klub žádal dotace, když má miliony na půjčování, je otázkou.

Zdroje:
Vlastní