Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Komentář: Dobrý sluha, ale zlý pán?

Komentář: Dobrý sluha, ale zlý pán?
Zavedení videorozhodčího na šampionátu budilo i rozpaky | zdroj: Profimedia

Jedním z důvodů, proč se na fotbalové mistrovství světa v Rusku bude vzpomínat, byla premiéra systému videorozhodčího - největší technologický posun za poslední léta. Někteří jej vzývají jako zbytečně dlouho odkládanou snahu očistit fotbal, jiní naopak proklínají kvůli obavám o zasahování do tempa zápasů. Video ovlivnilo výsledky řady zápasů včetně finále - a i po šampionátu jsou názory na něj rozdělené.

Nejlépe to vlastně shrnul chorvatský kouč Zlatko Dalić. "Při vší úctě k VAR (systém videorozhodčího): Když pomůže vám, tak je dobrý, když ne, tak je špatný."

Dobře věděl, o čem mluví. Jeho tým na technologickou novinku doplatil v nejdůležitějším zápase své historie - v nedělním finále. Za stavu 1:1 video odhalilo ruku Ivana Perišiče, Francie kopala penaltu a získala díky ní náskok, který už nepustila.

Chorvaté se na rozhodčího Néstora Pitanu, který pokutový kop po konzultaci s videem nařídil, zlobili. Nejen podle nich šlo o přinejmenším přísnou penaltu, jelikož Perišič ani podle záznamu nejevil známky, toho, že by chtěl zahrát rukou schválně. "Rozhodčí nikdy nekomentuji, ale jednu věc říct musím: Taková penalta se ve finále mistrovství světa prostě nepíská," řekl Dalić.

Jeho názor - a názor mnohých dalších - ohledně videa právě tato situace vystihuje až příliš dobře. Video umí odhalit mnohé; jenže stejně nakonec verdikt musí učinit rozhodčí, který nikdy bezchybný nebude.

Jak video měnilo šampionát

Nebýt videa, leccos mohlo být na mistrovství v Rusku jinak. Pozdější světoví šampioni z Francie mohli dopadnout ve svém úvodním zápase s Austrálií jinak, kdyby díky videu nedostali šanci kopat penaltu, z níž vstřelili první gól. Rozhodčí Andrés Cunha totiž přehlédl faul na Antoina Griezmanna v pokutovém území.

Nebýt technologie, vyvíjel by se odlišně i druhý zápas Brazílie na turnaji proti Kostarice. Nervózní favorit potřeboval výhru, ale dlouho dobýval branku soupeře marně. Když zbývalo 12 minut, skácel se k zemi Neymar a toužil si vymodlit penaltu. Povedlo se, rozhodčí Björn Kuipers ji písknul. Jenže video ukázalo, že Neymar spadl zcela samovolně.

Významně video ovlivnilo i zápas Íránu s Portugalskem. Hvězdnému Cristianu Ronaldovi přisoudilo žlutou kartu za úder loktem a Íránu zase penaltu za ruku v nastavení, díky níž srovnal na 1:1.

Dramatické chvíle si užili i Španělé v dramatickém zápasu o postup ze skupiny s Marokem. V nervózním závěru srovnali na 2:2, ovšem čárový rozhodčí zamával ofsajd. Video ale odhalilo, že branka byla v pořádku.

Švédsko zase mělo v osmifinále původně kopat penaltu po faulu na Martina Olssona, ale záznam ukázal, že nedovolený zákrok nepřišel v pokutovém území.

Nečestní pod lupou

Z výše uvedeného se zdá, že video fotbalu jednoznačně prospívá. Vždyť vymýtilo řadu omylů a dostalo simulanty pod drobnohled. Pierluigi Collina, šéf komise rozhodčích FIFA, prohlásil, že v zápasech ve skupině byl v 99,3 procenta klíčových rozhodnutí učiněn správný verdikt. "Video neznamená bezchybnost. Ale jak vidíte, 99,3 procenta je tomu hodně, hodně blízko," řekl.

To jsou nezpochybnitelné klady, ovšem úplně černobílá situace není.

Částečně se totiž potvrdily předpovědi skeptiků, kteří tvrdili, že zkoumání záznamu videa narušuje průběh zápasů. To se opravdu stalo - a svižnější rozhodování by systému určitě prospělo.

Pořád také není jasné, jak často se vlastně má video používat. Zda má rozhodčí kontrolovat všechny případy, nebo jen ty, které uzná za vhodné. Kde je ale pak čára mezi tím, co se ještě zkontrolovat má, a co už ne?

Nehledě na kontroverzi kolem VAR se dá čekat, že systém bude pokračovat dál. Však si ho pochvaloval i šéf FIFA Gianni Infantino. "Výsledky jsou extrémně pozitivní," řekl. "Nevím, jestli jste si toho všimli, ale z fotbalu třeba zmizely góly z ofsajdu."

Pochvaluje si také, jak fotbal přišel o zákeřnosti. "Každý ví, že když něco takového udělá, jedna z 36 kamer ho spatří a půjde z hřiště," vykládal. "Dnes už je těžké si představit mistrovství světa bez videa."

A s tím se musí smířit i jeho kritici.

Zdroje:
Vlastní