Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Fotbal jako seznamka: Budou fanynky rodit Kolumbijce a Nigerijce?

Fotbal jako seznamka: Budou fanynky rodit Kolumbijce a Nigerijce?
Ruská fotbalová fanynka | zdroj: Profimedia

Může si to Ruska rozdat s cizincem? V Rusku se strhla ostrá debata o chování tamních žen během mistrovství světa ve fotbale. Některým politikům a občanským aktivistům se nelíbí, že ruské dámy využívají šampionát k seznamování se zahraničními fanoušky a pelešení se s nimi.

Fotbalové mistrovství světa, které se protentokrát odehrává v jedenácti ruských městech, má ukázat Rusko v jiném světle. Kreml jím chce napravit reputaci darebáckého státu, který tahá za nitky všech špatností odehrávajících se v posledních letech v Evropské unii a v USA. Organizace šampionátu je vskutku na výborné úrovni, domácí i zahraniční fanoušci se baví. Podle některých mravokárců až příliš dobře.

Ruský stát začal lézt Ruskám do kalhotek ještě před prvním výkopem. Šéfka parlamentního výboru pro rodinu Tamara Pletněvová těsně před zahájením mistrovství doporučila svým spoluobčankám, aby byly počestné, nespaly s cizinci a myslely na budoucnost. Mohou totiž otěhotnět a zůstat samoživitelkami.

"Jedna věc je, když jsou stejné rasy, ale úplně něco jiného je, když ti dva jsou jiné rasy. Musíme rodit naše děti," prohlásila Pletněvová.

Pro komunistickou poslankyni nic nového. Třeba před pěti lety se proslavila kontroverzním výrokem, že homosexualita je patologický stav. Doporučení nespat s cizinci však šokoval natolik, že se od něho veřejně distancovali někteří kolegové Pletněvové ze Státní dumy, ale dokonce i Kreml.

Šampionát v patriarchálním Rusku je zápasem mezi rozumem a chtíčem. Zatím, zdá se, má navrch soupeř, proti němuž kope upjatá poslankyně a tým podobně smýšlejících konzervativců. Rusové berou fotbalový svátek jako karneval a možnost svobodně se nadechnout. Je to party, kterou dlouho nezažili a v brzkém budoucnu, v němž zemi čekají nepříjemné ekonomické reformy, ještě dlouho nezažijí.

Rusové bez kořisti

Rozvášnění Latinoameričané a Evropané v dresech přitahují Rusy bez rozdílu jejich vztahu k Vladimiru Putinovi a Západu. Platí to i opačně. Populární seznamovací aplikace Tinder od začátku mistrovství hlásí jedenáctinásobný nárůst uživatelů v pořadatelských městech. Zároveň se o 66 procent zvýšil počet spárovaných uživatelů.

Ruští muži ale musí, s notnou nechutí, sledovat i na vlastní oči, jak přicházejí ve svém hájemství o "kořist". "Cizinci mají velmi rádi ruské dívky. Obzvlášť mě. Asi potřebuju manžela z ciziny, k čemu mi je Rus? Méně toho namluví, víc toho zmůže," napsala k videu, na němž ji líbá na tvář cizí fanoušek, Moskvanka Anette Borisovová.

"Mistrovství ještě neskončilo, ale už teď nevím, jak pak budu žít. Cizinci, zůstaňte," napsala na twitteru okouzlena atmosférou šampionátu uživatelka Planetrinka, studentka prestižní ruské diplomatické školy MGIMO.

Ruský internet se stal bitevním polem mezi dívkami, které si užívají pozornost cizinců, a strážci morálky, kteří jsou chováním Rusek dotčeni. Rusky znovu musí dokazovat nadmíru ochranářské části společnosti, že mají právo seznamovat se s kýmkoliv chtějí a nakládat se svým tělem podle vlastního uvážení.

Dívky zveřejňující fotky se zahraničními fandy často čelí v komentářích urážkám a vulgaritám. Na ruské sociální síti VK vzniklo několik skupin, které cíleně vyhledávají a shromažďují profily - podle jejich názoru - příliš rozpustilých dívek. Proti nejpočetnější skupině nenávistných stalkerů nedávno vedení sítě VK muselo zasáhnout.

Nenávist v médiích

Kázání o počestnosti ruských dívek se dostalo také do médií. Ultrakonzervativní kanál Cargrad patřící oligarchovi Konstantinu Malofejevovi, jenž se aktivně podílel na anexi Krymu a válce na východě Ukrajiny, věnoval celý pořad otázce, proč ruské dívky spí s cizinci.

Pravé pozdvižení v Rusku vyvolal článek v populárním listu Moskevskij Komsomolec. Autor v něm obvinil současné ruské dívky, že rády obchodují se svým tělem a vůbec se za to nestydí.

"Ruské dívky, které nadbíhají cizincům, vytěsnily z hlavy pojmy, jako je stud, morálka a mravnost. Vychovali jsme generaci ku*ev, které roztáhnou nohy, jen co uslyší cizí jazyk. A jestli jim ještě k tomu zašustí dolary, tak to bude něco," obořil se na své spoluobčanky spisovatel Platon Besedin.

Za úpadkem morálky ruských dívek může krize mravnosti v Rusku. Podle třiatřicetiletého strážce čistoty je, jak jinak, způsobena nekritickou adorací Západu a pokryteckým přístupem ruského režimu k duchovním a kulturním tradicím země.

"Ano, mistrovství světa je výborné. Jeho fasáda je bez chyby. Avšak za ní se skrývá niterní hříšnost, nízkost naší společnosti obnažená cizinci díky poběhlictví Rusek, které jsou ochotny ke všemu, jen aby na sebe obrátily pozornost, nebo ještě lépe, aby dostaly uznání 'bílého pána'," píše Besedin.

Cizinci jsou přitažlivější

Za ruské dívky se veřejně postavil oblíbený moderátor a sportovní novinář Jurij Duď. Ve svém textu polopaticky vysvětlil, proč některé Rusky dávají přednost cizím mladíkům.

"Pokud není důvod vašeho hněvu obrana tradic a morálky, ale rozpaky nad tím, že se ruským dívkám líbí cizinci, pak mám pro vás jednoduché vysvětlení. Cizinci jsou mnohem přitažlivější, než my," píše sebekriticky ruský novinář.

Podle Dudě se zahraniční fanoušci, na rozdíl od tuzemských mužů, umí chovat k dívkám, pečují o sebe, umí se oblékat a komunikovat. Ruské chlapce rovněž diskvalifikuje realita, v níž žijí.

"Podle různých údajů nemá cestovní pas 70 až 80 procent občanů Ruska (to je 100-115 milionů lidí). Pro miliony lidí žijících mimo Moskvu, Petrohrad, Kazaň a ještě několik metropolí, je cizinec něco jako obyvatel jiné planety. Je smutné a tragické, že ne všichni Rusové si mohou dovolit cestovat, seznamovat se s jinými kulturami a vůbec se světem. Zazlívat to, že taková situace panuje v zemi bohaté na ropu, můžete těm, kteří jsou u moci, ale rozhodně ne dívkám ze Samary, Saransku nebo Nižního Novgorodu, které jsou vzrušeny ze setkání s něčím novým," myslí si žurnalista.

V komentářích dostal odpověď, zřejmě od zhrzeného moralisty: "V březnu 2019 to tady bude jako po olympiádě v roce 1980. Polovina země porodí Kolumbijce, druhá polovina Nigerijce."

Zdroje:
Vlastní