Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Čtyři Íránci byli obviněni z pokusu unést americkou novinářku, která kritizuje íránský režim

Čtyři Íránci byli obviněni z pokusu unést americkou novinářku, která kritizuje íránský režim
Novinářka a aktivistka Masih Alinejad stojí v čele internetového hnutí My Stealthy Freedom, které se zaměřuje na boj proti povinnému nošení muslimských šátků u íránských žen | zdroj: Profimedia

Čtyři Íránci byli obviněni z plánování únosu novinářky žijící v New Yorku, oznámilo podle stanice BBC americké ministerstvo spravedlnosti.

Obžaloba neupřesnila, koho se íránští občané snažili unést, autorka a aktivistka Masih Alinejad, která se narodila v Íránu a žije v newyorském Brooklynu, ale uvedla, že terčem útoku byla ona.

Obvinění Íránci také podle zveřejněného prohlášení plánovali vylákání dalších osob žijících v Británii a Kanadě do Íránu. Všechny cíle plánovaných únosů byly kritické k íránskému režimu.

Plánovači únosu dokonce podle obžaloby nabídli peníze novinářčiným příbuzným v Íránu, aby napomohli vylákání aktivistky do Íránu, kde by ji mohli zajmout íránští agenti (což je přístup, který Teherán použil už v minulosti). To ale rodina odmítla. Obvinění také najali soukromé detektivy, aby špehovali aktivistčino brooklynské bydliště a její rodinu, a sledovali nemovitost pomocí živého přenosu s vysokým rozlišením.

Server The Guardian píše o napojení obžalovaných na íránskou špionážní síť. Ta se údajně chtěla pokusit novinářku dostat do člunu a převézt do Venezuely, která má přátelský vztah s Teheránem. William Sweeney, který stojí v čele newyorské FBI, připouští, že na první pohled se může zdát, jako by šlo o zápletku nějakého filmu.

Čtyřiačtyřicetiletá Alinejad stojí v čele internetového hnutí My Stealthy Freedom, které se zaměřuje na boj proti povinnému nošení muslimských šátků u íránských žen. Listu The New York Times sdělila, že plánovaný útok na ni ukazuje, nakolik se jí íránské úřady bojí. „Jinak by nikoho neposílali, aby mě unesli,“ podtrhla.

Únosci byli podle zveřejněného prohlášení ministerstva spravedlnosti představitelé íránských rozvědek. Pomáhala jim žena taktéž původem z Íránu žijící v Kalifornii, která byla zadržena již 1. července. Přestože nečelí obvinění z přímé účasti na plánování únosu, je podezřelá z poskytování finanční pomoci konspirátorům a porušování protiíránských sankcí.

Zdroje: