Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: ČSSD vás zadluží, až zčernáte

Komentář: ČSSD vás zadluží, až zčernáte
Po Sobotkovi ještě ani nestihlo vychladnout předsednické křeslo a Štěch (vlevo) už rozjel kampaň proti živnostníkům | zdroj: Profimedia

Přečtěte si program ČSSD. Dozvíte se v něm, za co tahle partaj rozhází vaše peníze a jak vás zadluží. A také to, že není tak sociální, jak tvrdí.

ČSSD při své volební jízdě vyhodila blinkr a snaží se předjet komunisty zleva. Důkaz poskytuje její volební program. Strana se v něm vybarvila do ruda.

Program pod názvem "Dobrá země pro život" líčí tak utěšený a idylický obrázek české kotliny, že by klidně mohl být nabízen jako spořič displeje počítače. Radost pohledět!

V říši divů

Posuďte sami: Výrazně vyšší platy, důchody, nemocenské, příspěvky na děti, delší dovolená, nižší daně, jízdné zdarma (pro děti a seniory ve vlacích i autobusech)… Že bychom už byli v komunismu?

Kdepak, někteří z nás ještě nebudou na něco mít, budou potřebovat půjčky. Ale žádný problém. Také o to se sociální demokracie postará. A tak v době, kdy jsou na trhu úvěry za pakatel, oprašují sociální demokraté novomanželské půjčky z éry reálného socialismu – dotované, za úroky výrazně nižší než tržní. Co víc, chtějí nabídnout dlouhodobé bezúročné půjčky na bydlení pro mladé rodiny.

Program "Dobrá země pro život" by se klidně mohl jmenovat "Poručíme větru, dešti", anebo taky "Češi v říši divů". Sociální demokraté v něm slibují nejen průměrnou mzdu 40 tisíc, ale i to, že zabrání zvyšování cen.

Přesvědčit se můžete sami – zde. A pokud byste tu hromadu textu (téměř 60 tisíc znaků) nemohli učíst, dole na uvedené stránce máte link, kde najdete i stručnější heslovitou verzi.

Kde na to vezmou?

Na sáhodlouhém textu mě zaujalo především to, co v něm chybí – aspoň krátký nástin, jak bude vláda sociální demokracie hospodařit (s penězi, které vybere od obyvatel). Jenže pro ČSSD to zjevně není téma.

Že by rozpočtová politika byla tak podružná? Naopak, je klíčová. Příklady států z evropského jihu (nejen Řecka) ukazují, že vlády dokážou stát, potažmo jeho obyvatele přivést do problémů nebo dokonce na mizinu.

Jistě, Česko není kdovíjak zadluženo. Jenže jeho dluh roste. Miliarda k miliardě… Letos se zvýšil o 175 miliard korun na 1,789 bilionu. V průměru tak na každého Čecha připadá dluh 169 tisíc korun. Připadá vám to snad málo?

ČSSD nikde nepíše, jak bude dluh splácet. Vysvětlení je nasnadě, strana ho splácet neplánuje. Staré dluhopisy bude nahrazovat novými.

Jenže poté, co centrální banka přestala zlevňovat korunu, spekulanti o státní dluhopisy ztratili zájem. Vláda je proto už neprodá s výdělkem, bude z nich zase platit úroky. Co víc, bude vydávat další dluhopisy, protože své nákladné programy z daní neuživí.

Sociální demokraté v programu popisují, kolik a komu přidají. Nepíšou však, kolik od koho na to vyberou. Pouze zmiňují, že se chystají zvýšit daně korporacím a nejbohatším Čechům. Proti tomu ale staví slib, že 98 procentům zaměstnanců daňovou zátěž sníží. Je tedy jasné, že na sociální sliby si vláda bude muset půjčit, ještě víc vás zadluží. Tak, že zčernáte.

Vařila myšička

Sociální politika sociální demokracie připomíná slogan z dětské říkanky "Vařila myšička kašičku, tomu dala, tomu taky…" Na někoho se dostane víc, na jiného méně, na někoho nic.

Pro ČSSD je přitom příznačné, že pomáhá i těm, kteří pomoc vlastně ani nepotřebují a mohou si pomoci sami. Na druhé straně opomíjí ty, kteří si sami pomoci nemohou.

Pamatujete, jak prosazovala ministryně Michaela Marksová otcovskou dovolenou? Lidé ji chtějí, volají na ministerstvo a ptají se, jestli už platí, upozorňovala.

To je ale argument! Jako kdyby si tatíci nemohli pomoci sami – ušetřit si týden řádné dovolené a strávit ho s partnerkou a novorozencem.

Ti, kteří si však nemohou pomoci sami, jsou zdravotně postižení. ČSSD v předmluvě k programu píše, že úroveň společnosti se nejlépe pozná na tom, jak se stará o postižené. Co s tím udělá? Podpoří sociální služby.

Fajn. Ale nezasluhovaly by v první řadě podpořit rodiny, které o postižené pečují. Proč nemůže rodič dostat za takovou péči aspoň minimální mzdu? Že na to nejsou peníze? Tak nedávejme pomoc těm, kteří se bez ní obejdou.

Postižení (a jejich rodiny) nejspíš málo telefonují (na ministerstvo práce a sociálních věcí).

Kupředu levá!

Jasná věc, živnostníci mezi oblíbence sociálních demokratů nepatří. Zatímco exministr Jan Mládek je označil za parazity, náčelník senátu Milan Štěch je chce nahnat do fabrik.

Že to není úlet, dokládá i program sociálních demokratů. Jak jim živnostníci leží u srdce, se dozvíte, když zadáte klávesovou zkratku CTRL+F. Zatímco u slov zaměstnanec/zaměstnanci najdete v programu 13 zmínek, u slova živnostník jedinou. Živnostník přitom není zmíněn jako ten, kdo (jako zaměstnanec) zasluhuje zvláštní péči a ochranu. ČSSD se v programu krátce zabývá tím, jak živnostníky přimět, aby přestali "živořit jako soukromníci" – vyššími daněmi a vyšší administrativní zátěží.

Je to jeden z mnoha z důkazů, jak sociální demokracie zrudla. Komunisté, na rozdíl od ČSSD, už nechávají živnostníky žít. Patrně pochopili, že ve světě korporací jsou mnohdy "vykořisťováni" víc než zaměstnanci.

Jinak ale sociální demokraté až na několik výjimek (například, jak zajistit světový mír) s komunisty souzní. Jejich volební program potvrzuje, že Bohuslav Sobotka svá slova o tom, že si dovede představit vládu s komunisty, nevypustil zbůhdarma.

Zdroje:
Vlastní