Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

„Chci, aby se omluvili.“ Hamáček žaluje Seznam Zprávy, chce po nich 10 milionů

„Chci, aby se omluvili.“ Hamáček žaluje Seznam Zprávy, chce po nich 10 milionů
Vicepremiér Jan Hamáček podá trestní oznámení na autory materiálu serveru Seznam Zprávy k jeho cestě do Moskvy Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou | zdroj: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Vicepremiér Jan Hamáček chce podat trestní oznámení na redaktory serveru Seznam Zprávy, kteří napsali, že měl navrhnout utajení vrbětické kauzy za milion dávek ruské vakcíny Sputnik V a také za schůzku Vladimira Putina a Joea Bidena v Praze. 

Vicepremiér Jan Hamáček podá trestní oznámení na autory materiálu serveru Seznam Zprávy k jeho cestě do Moskvy Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou. Novinářům to řekl dnes ve Sněmovně. V civilním řízení navíc bude po vydavateli požadovat deset milionů korun: „Budu považovat 10 milionů za odškodné. Peníze případně dám nadaci policistů a hasičů.“

Podle webu Seznam Zprávy hovořil Hamáček na interní schůzce o úmyslu "vyměnit mezinárodní skandál" kolem Vrbětic za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Hamáček to odmítá. Autoři článku webu Seznam Zprávy na pravdivosti svých informací trvají.

„Jsem přesvědčen, že je třeba ukončit nesmyslnou kauzu, která na základě článku vznikla, kde jsem byl obviněn z toho, že jsem plánoval vyměnit citlivé informace a bezpečnost České republiky s Ruskem za dodávky milionu vakcín Sputnik V,“ prohlásil Hamáček na tiskové konferenci.

Autoři reportáže se podle vicepremiéra mohli dopustit trestných činů pomluvy či šíření poplašné zprávy. Omluvu žádá Hamáček také po lídrech opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09 Petru Fialovi, Marianu Jurečkovi a Markétě Pekarové Adamové.

"Velmi nevybíravě se vyjadřovali o mé osobě a já od všech, kdo mě označovali jako vlastizrádce, a já nevím, co vše dalšího, budu požadovat, aby se mi omluvili," řekl. Aktuální vyjádření serveru Seznam Zprávy i opozičních politiků ČTK shání.

Premiér Andrej Babiš považuje za nesmysl, že by vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček mohl v Rusku měnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. České televizi dnes předseda vlády sdělil, že Hamáčkovi věří.

K dění se vyjádřil také šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík: „Reakce Jana Hamáčka přichází ve chvíli, kdy ještě na uzavřeném jednání sněmovny nevystoupili klíčoví aktéři schůzky na ministerstvu vnitra z 15.4. Jejich veřejná vyjádření naše informace nevyvrátila.“

Zdroje: