Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Za zavřenými dveřmi, bez mobilů. Poslanci jednají o Hamáčkovi a jeho cestě do Ruska

Za zavřenými dveřmi, bez mobilů. Poslanci jednají o Hamáčkovi a jeho cestě do Ruska
Sněmovna před projednáváním tajného bodu přerušila přenos ze sálu, pořizován nebude ani stenozáznam (Ilustrační foto) | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Poslanci dnes projednávají souvislosti zrušené cesty vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy za zavřenými dveřmi. Mimořádným bodem se začala zabývat Sněmovna po 16 hodině.

V jednacím sále mohou být vedle členů komory a vlády ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Zeman dnes ČTK sdělil, že při schůzce s Hamáčkem rozhodně nenabyl dojmu, že by chtěl vicepremiér kauzu Vrbětice jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit. „“V době, kdy jsem na schůzku dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční. Tuto věc jsem tedy považoval za vyřešenou,“ popsal.

Místopředseda dolní komory Vojtěch Filip seznámil poslance s pravidly neveřejného jednání. Technici přerušili televizní přenos ze sálu na vnitřním okruhu i na internetu. Z jednání nebude pořizován ani stenozáznam.

Filip upozornil poslance na to, že podle zákona o utajovaných skutečnostech je každý, kdo má přístup k utajované informaci, povinen zachovávat o ní mlčenlivost. Porušení této povinnosti by se řešilo podle trestního zákoníku, poznamenal. V sále navíc nemohou být zařízení schopná záznamu, jako jsou mobilní telefony, notebooky nebo takzvané chytré hodinky. Mobilní telefon musel odevzdat i Hamáček.

Ochranná služba uzavřela obě galerie a celý prostor před jednacím sálem. Galerie pro veřejnost je uzavřená už řadu měsíců kvůli epidemii nového koronaviru.

Za zavřenými dveřmi jednají poslanci zřídka. V minulosti se neveřejně projednávalo například zapojení ČR do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO nebo vyslání jednotky speciálních sil do Afghánistánu. Před pěti lety poslanci neveřejně projednávali případ úniku informací z Bezpečnostní rady státu ohledně propuštění pětice Čechů zadržovaných v Libanonu, v březnu 2018 pak probírali situaci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a za uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Hamáček to popírá.

Na neveřejném jednání se Sněmovna může usnést zejména tehdy, když projednává utajované otázky související s obranou nebo bezpečností státu nebo jiné závažné utajované skutečnosti. Neveřejné schůze se mohou kromě poslanců účastnit i prezident a ministři. Ostatní mohou být přítomni jen se souhlasem Sněmovny.

Zdroje: