Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Obchod s bezpečností republiky? Hamáček měl údajně vyměnit informace o Vrběticích za ruské vakcíny

Aktualizováno: Obchod s bezpečností republiky? Hamáček měl údajně vyměnit informace o Vrběticích za ruské vakcíny
Hamáček uvedl, že 14. dubna se na vnitru uskutečnilo několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě | zdroj: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Ministr vnitra Jan Hamáček měl údajně v plánu odjet do Ruska a vyjednat tam dodávky milionu dávek vakcíny Sputnik V a setkání prezidentů Bidena a Putina v Praze. Výměnou měl nabízet mlčení o okolnostech výbuchu skladu ve Vrběticích, napsal server Seznam Zprávy. Hamáček tvrzení popírá. 

(AKTUALIZOVÁNO) Členové vlády spolu s informacemi o zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 dostali v dubnu od tajných služeb i zprávu, že s informacemi pracují média. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl vicepremiér Jan Hamáček. Nedává tak podle něj smysl verze serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace o Vrběticích za dodávky vakcíny Sputnik V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze.

Hamáček potvrdil, že před vyhoštěním ruských diplomatů z ČR se v dubnu konala řada schůzek, včetně těch se zástupci tajných služeb. Zpráva webu Seznam Zprávy je však jinak podle Hamáčka plná lží, spekulací a šokovala ho. Hamáček je připraven okolnosti vysvětlit poslancům, protože se věc dotýká jeho, vládní sociální demokracie, ale i ministrových blízkých. „Jsem připraven za své dobré jméno ve Sněmovně bojovat,“ řekl.

Podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky sociální demokraté podpoří opoziční iniciativu, aby záležitost probrala Sněmovna na uzavřeném jednání. Umožní to vyvrátit některé fámy, míní.

Hamáček dopoledne uvedl, že v žádném okamžiku nebyl předmětem jednání před cestou do Moskvy „jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací“. Ve Sněmovně doplnil, že takový plán by ani nedával smysl. Politici podle něj dostali 7. dubna od Bezpečnostní informační služby (BIS) informaci o ruském podílu na explozi, ale také zprávu, že s informací pracují některá média. „Ve chvíli, kdy od 7. dubna bezpečnostní komunita věděla, že na tom pracují média, nedává konstrukce Seznamu smysl,“ řekl. Doplnil, že Rusům by tak ani neměl co nabídnout či slíbit.

Zpráva Hamáčka šokovala, je podle něj plná lží a spekulací. „Je to asi nejtěžší okamžik mého života, a to mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ prohlásil. Záležitost je poslancům ochotný vysvětlit. Na uzavřeném jednání pléna zopakuje zákonodárcům to, co v dubnu řekl na výborech zaměřených na bezpečnostní problematiku či v komisích kontrolujících tajné služby.

Situace před vyhoštěním ruských diplomatů podle něj standardní nebyla, má ale dojem, že skončila nezpochybnitelným úspěchem Česka. „Měl jsem pocit, že je čas oceňovat, chválit a děkovat, místo toho jsem si o sobě přečetl věci, kterým nemůžu uvěřit,“ konstatoval. Trvá na tom, že po celou dobu měl na mysli jen zájmy České republiky.

Než diplomacie přistoupila k vyhoštění Rusů, bylo třeba záležitost zkonzultovat se všemi dotčenými subjekty, řekl Hamáček. „Muselo se to zkoordinovat s prezidentem, je logické, že se toho účastnili ředitelé (tajných) služeb,“ prohlásil.

Poslanecká sněmovna by mohla diskutovat o neuskutečněné cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy dnes po debatě o dvou jiných předlohách. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí dolní komory to řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

(12:05, původní zpráva) Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

„Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo,“ uvedl Hamáček v dnešní tiskové zprávě. Informace odmítl i nynější ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který byl před jmenováním členem vlády Hamáčkovým náměstkem na vnitru. „To, co napsal Janek Kroupa o údajném plánu ministra Hamáčka, je naprostý nesmysl, lež a neprofesionální novinařina,“ sdělil Kulhánek ČTK.

Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatická roztržka mezi ČR a Ruskem. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Podle několika zdrojů webu Seznam Zprávy sdělil Hamáček plány své cesty účastníkům schůzky na ministerstvu vnitra 15. dubna. Mezi nimi podle serveru byli český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun a policejní prezident Jan Švejdar, později také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Beroun, Švejdar a Šimandl se podle zdrojů Seznam Zpráv snažili Hamáčka přesvědčit o tom, aby připravovanou cestu do Moskvy odvolal. Argumentovali tím, že v takovém případě žádný obchod není možný, natož, aby ho dělal ministr.

Všichni tři Seznam Zprávám potvrdili účast na schůzce, ne však konkrétní obsah jednání. „V každém případě všechna jednání byla vedena v zájmu České republiky, a to jak z pohledu zahraniční politiky, tak i bezpečnosti státu,“ sdělil serveru Šimandl.

Pivoňka podle zdrojů serveru původně Hamáčka podporoval, nakonec ale změnil názor. Měl to být právě on, kdo vicepremiéra posléze od cesty odradil, protože mu potvrdil, že by si Rusové případnou schůzku nahráli.

Pavel Zeman na schůzku dorazil později. Podle vyjádření pro Seznam Zprávy prezentoval reálné možnosti ukončení záležitosti, přičemž jednou z nich je odložení věci. Tuto argumentaci chtěl podle webu Hamáček využít při cestě do Ruska.

Hamáček dnes uvedl, že 14. dubna se na vnitru uskutečnilo několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě. Jediným tématem byl ale podle něj dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi ČR a Ruskem. „Mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik,“ poznamenal vicepremiér.

„V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci,“ dodal Hamáček.

Hamáček ve středu 14. dubna oznámil, že odletí v pondělí 19. dubna do Moskvy jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Cestu, kterou kritizovali premiér Andrej Babiš i opozice, pak zrušil. Později ji označil za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací o kauze Vrbětice.

Jednání za účasti zpravodajských služeb

Informace k neuskutečněné cestě ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy by měly co nejdřív projednat příslušné sněmovní komise a výbory. Novinářům to ve Sněmovně řekl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) chce, aby Sněmovna o informacích jednala na uzavřeném jednání za účasti zástupců zpravodajských služeb. Podle Rakušana o tomto plánu nyní jedná grémium Sněmovny. „Měl by to být návrh grémia. Pokud by to tak nebylo, navrhoval bych přerušení jednání pro schůzku jednotlivých výborů a komisí,“ řekl Rakušan. Uzavřené jednání by se podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury mělo odehrát ještě dnes, jinak by měla věc být projednána ve výborech. 

Rakušan svolá schůzku stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, kterou vede. Zařazení tématu Hamáčkovy cesty navrhuje spolu s Piráty také na program bezpečnostního výboru. Starostové chtějí, aby záležitost v co nejkratší době projednalo i plénum, i když v takovém případě je větší hrozba, že uniknou citlivé informace. Na komisích a výborech je navíc výhodou, že jednotliví aktéři vystupují samostatně, podotkl šéf STAN.

Zprávy označil Rakušan za nesmírně vážné, takže doufá v to, že nejsou pravdivé. „Pokud se jako pravdivé ukážou, měly by vést k rezignaci ministra vnitra,“ uvedl. Doplnil, že nechce žít v zemi, kde vicepremiér obchoduje s bezpečností republiky. STAN a Piráti podle něj ale trvají na tom, že v současnosti je lepším postupem rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby než pouze vyslovit nedůvěru vládě. O to naopak usiluje koalice Spolu. „Nemůžeme teď předat moc do rukou prezidentovi,“ řekl Rakušan. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové a předsedy lidovců Mariana Jurečky ohrožuje ministr vnitra bezpečnost Česka a zachoval se vlastizrádně.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je Hamáček ve vážném podezření, že chtěl prodat národní bezpečnost za milion dávek neověřené vakcíny. Uzavřené jednání by se podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury mělo odehrát ještě dnes, jinak by měla věc být projednána ve výborech. „Je to neuvěřitelné, tímto způsobem ohrožovat naši bezpečnost, důvěryhodnost a snížit se k takovému odpornému obchodu. Jan Hamáček by měl hned rezignovat, nemůže vést ministerstvo, které je zodpovědné za bezpečnost lidí. On naopak bezpečnost občanů přímo ohrožuje. Toto je další důvod, proč koalice Spolu považuje za nutné vyslovit vládě nedůvěru,“ uvedl Fiala na sociálních sítích.

„Měl v Moskvě v plánu zobchodovat dva lidské životy, teroristický útok za neschválenou vakcínu a uspořádání summitu,“ uvedla Adamová, proč se podle ní vicepremiér zachoval vlastizrádně a proti zájmům ČR. Zdůraznila také, že poškodil zemi před spojenci.

Hamáček ve středu 14. dubna oznámil, že odletí v pondělí 19. dubna do Moskvy jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Cestu, kterou kritizovali premiér Andrej Babiš i opozice, pak zrušil. Později ji označil za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací o kauze Vrbětice. Podle šéfa lidovců Jurečky má co vysvětlovat i premiér, například proč svolil k použití vládního letounu při plánované cestě. Podle vyjádření premiéra pro server Novinky.cz to není pravda. „Je to lež a pan předseda (Marian) Jurečka by se měl omluvit,“ citoval server premiéra.

Zdroje:
ČTK, Seznam Zprávy