Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Vedení ČSSD na straně Hamáčka. Byla to blamáž, vyjádřila se Maláčová k jednání sněmovny

Vedení ČSSD na straně Hamáčka. Byla to blamáž, vyjádřila se Maláčová k jednání sněmovny
Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová úterní schůzi označila za cirkus a blamáž a řekla, že se za ni stydí | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Představitelé vedení ČSSD se postavili za vicepremiéra Jana Hamáčka poté, co byl obviněn, že chtěl jet do Moskvy a vyměnit informace o Vrběticích za dodávky ruské vakcíny.

Vicepremiér Jan Hamáček podle poslaneckého klubu ČSSD v kauze výbuchů ve Vrběticích konal veškeré kroky ve prospěch země a občanů ČR. Novinářům to dnes řekl statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Strana podpoří pokračování uzavřené schůze Sněmovny, kterou poslanci v úterý nedokončili. Sociální demokraté ostře kritizují, jak se na jednání za zavřenými dveřmi chovali opoziční poslanci. Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová úterní schůzi označila za cirkus a blamáž a řekla, že se za ni stydí.

Seznam Zprávy s odkazem na své zdroje uvedly, že Hamáček chtěl do Moskvy vyrazit s plánem „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem Vrbětic za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta.

Hamáček obvinění odmítá, podle Onderky za ním stojí celý poslanecký klub. „Klub je přesvědčen, že předseda ČSSD a vicepremiér konal veškeré kroky ve prospěch ČR a občanů,“ řekl Onderka.

Sněmovna záležitost projednávala v úterý za zavřenými dveřmi asi hodinu a půl bez výsledku. Někteří poslanci hovořili poté o tom, že debata přerostla ve vzájemné osočování, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prohlásil, že se za ni styděl.

Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová kritizovala hlavně představitele TOP 09 a ODS, nepadaly podle ní žádné argumenty. „Byla to blamáž pro ty, kdo tu schůzi svolali,“ řekla. Hovoří také o šarádě a cirkusu.

ČSSD podpoří také to, aby uzavřené jednání pokračovalo. Chce, aby se ke slovu na rozdíl od úterý dostali přizvaní šéfové tajných služeb, žalobce Zeman a policejní prezident. Pokud zvládnou dorazit, je podle Onderky na Sněmovně, na jakou dobu mimořádný bod zařadí.

Sociální demokraté také kritizují práci serveru Seznam Zprávy. „Článek není ozdrojovaný a je plytký,“ konstatoval místopředseda bezpečnostního výboru Jan Birke. Zpráva podle něj nahrála Moskvě, přitom dosud byla práce tajných služeb i exekutivy excelentní. „Vše jsme znehodnotili a zpochybnili,“ kritizoval Birke.

Šéf zahraničního výboru Ondřej Veselý řekl, že postup Česka chválili i spojenci. „Včera (v úterý) létaly v Moskvě zátky šampaňského a kaviár prohýbal stoly,“ konstatoval Veselý.

Zdroje: