Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Česko darovalo Ukrajině techniku za 1,2 miliardy, sdělilo ministerstvo na žádost Přísahy

Česko darovalo Ukrajině techniku za 1,2 miliardy, sdělilo ministerstvo na žádost Přísahy
Ministryně obrany Jana Černochová | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Vojenskou techniku v hodnotě zhruba 1,2 miliardy korun darovalo Česko Ukrajině od loňského začátku ruské invaze. Vyplývá to z materiálu na webu ministerstva obrany.

Mezi dary byla i letecká technika, desítky tanků, bojová vozidla, raketomety i ruční zbraně a munice. Šlo o techniku s rokem pořízení od konce 50. let minulého století až po letošek. Pořizovací cena těchto věcí činila celkem 6,2 miliardy korun, podle obrany je 1,2 miliardy zůstatková hodnota.

Ministerstvo zveřejnilo seznam a hodnotu vojenského materiálu na žádost politického hnutí Přísaha. Úřad uvádí, že se jedná o odtajněný vojenský materiál darovaný Ukrajině od 24. února 2022, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, do letošního 9. října. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl letos v únoru po jednání amerického prezidenta Joea Bidena s představiteli zemí východního křídla NATO, že česká vládní vojenská pomoc Ukrajině činí od začátku invaze deset miliard korun. Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar tehdy uvedl, že český obranný průmysl poslal Ukrajině zbraně a vybavení za dalších 30 miliard.

V seznamu zveřejněném nyní ministerstvem obrany jsou například čtyři kusy letecké techniky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) letos v červnu na konferenci Naše bezpečnost řekla, že Česko darovalo Ukrajině vrtulníky. Podle odborníků a médií se zřejmě jednalo o bitevní vrtulníky Mi-24. Další položkou je 62 tanků pořízených mezi lety 1968 až 1993. Česko darovalo Ukrajině také přes 130 bojových vozidel pěchoty a desítky blíže neupřesněných automobilů.

V darech je také 13 samohybných kanonových houfnic a 12 raketometů, vše doplněné municí pro tyto zbraně. Dále ministerstvo zveřejnilo, že Česko darovalo i 128 minometů s municí a desítky tisíc ručních střelných zbraní doplněných miliony nábojů. Vedle zbraní a techniky dostala Ukrajina od Česka například i vojenský zdravotnický materiál a výstroj.

Česká republika dostává za darovanou vojenskou techniku kompenzace. Od USA už stát obdržel, nebo obdrží podle materiálu ministerstva obrany osm vrtulníků H1 a 300 milionů dolarů (asi 6,9 miliardy korun), od Německa 15 tanků Leopard 2A4 a také dostane mezi lety 2022 až 2027 celkem 78 milionů eur (1,9 miliardy korun) prostřednictvím Evropského mírového nástroje (European Peace Facility), který slouží k financování priorit EU v oblasti obrany a bezpečnosti.

Zdroje: