Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Každých deset minut přijde v Pásmu Gazy o život jedno dítě, tvrdí šéf WHO

Každých deset minut přijde v Pásmu Gazy o život jedno dítě, tvrdí šéf WHO
Následky izraelských náletů na Pásmo Gazy | zdroj: Profimedia

Každých deset minut přijde v Pásmu Gazy o život v průměru jedno dítě, uvedl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nikde v této oblasti, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, podle něj není bezpečno. 

„Nemocniční chodby přeplněné zraněnými, nemocnými a umírajícími. Márnice přeplněné. Operace bez anestezie. Desítky tisíc vysídlených lidí, kteří se ukrývají v nemocnicích,“ prohlásil Tedros v pátek Radě bezpečnosti OSN

Podle WHO je 20 ze 36 nemocnic v Gaze mimo provoz. Ty, které v pásmu, na něž tvrdě útočí Izrael, fungují nadále, jsou podle Tedrose daleko za hranicí svých kapacit. Zdravotnický systém v oblasti je „na kolenou“.

WHO má potvrzené informace o 250 útocích na zdravotnická zařízení v Gaze a na Izraelem okupovaném Západním břehu od 7. října, kdy na Izrael zaútočili ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Ve stejné době bylo zaznamenáno 25 útoků na zdravotní zařízení v Izraeli.

Tedros před Radou bezpečnosti také vyjádřil vážné znepokojení kvůli zdraví a stavu izraelských rukojmích, které v Gaze drží palestinští ozbrojenci. Řada z nich jsou podle něj děti, starší lidé a osoby s naléhavými zdravotními potřebami.

Hamás při útoku na Izrael zabil kolem 1200 lidí a na 240 jich unesl. Izraelské údery v Pásmu Gazy si za více než měsíc bojů vyžádaly přes 11 000 obětí.

Macron v rozhovoru s BBC vyzval Izrael, aby přestal zabíjet malé děti a ženy

Izrael musí přestat zabíjet malé děti a ženy, řekl v rozsáhlém rozhovoru s britskou veřejnoprávní vysílací společností BBC francouzský prezident Emmanuel Macron. Izraelské bombardování Pásma Gazy podle něj nemá „žádné ospravedlnění“ a z příměří by Izrael profitoval. Šéf Elysejského paláce zároveň Izraeli přiznal právo na sebeobranu.

Macron uznal, že Izrael má „právo se chránit“, ale zároveň ho vyzval k zastavení bombardování Pásma Gazy. Zdůraznil však, že Francie jasně odsuzuje teroristické činy palestinského hnutí Hamás, které před více než měsícem na jihu Izraele zabilo na 1200 lidí a zhruba 240 vzalo jako rukojmí.

Francie, podobně jako USA, Británie a další západní země, považuje Hamás za teroristickou organizaci. Na dotaz novinářky BBC, zda chce, aby se ostatní lídři, včetně amerických a britských, připojili k jeho výzvě k příměří, Macron řekl: „Doufám, že to udělají.“

Macron s BBC mluvil den po pařížské humanitární konferenci věnované Pásmu Gazy. Podle francouzského prezidenta dospěly všechny vlády a organizace na konferenci k „jasnému závěru“, že „není jiné řešení, než nejdříve humanitární přestávka, přecházející v příměří“, což umožní ochránit „všechny civilisty, kteří nemají s teroristy co do činění“.

„De facto - dnes jsou bombardováni civilisté - de facto. Tyto malé děti, tyto ženy, tito staří lidé jsou bombardování a zabíjeni. Takže pro to není důvod a žádné oprávnění. Naléháme proto na Izrael, aby přestal,“ řekl Macron.

Prezident připustil, že mu jako hlavě státu nepřísluší rozsuzovat, zda bylo porušeno mezinárodní právo. „Sdílíme bolest (s Izraelem). A sdílíme jejich odhodlání zbavit se terorismu. My ve Francii víme, co terorismus znamená,“ zdůraznil Macron, který Izrael označil za „partnera a přítele“. 

Zdroje: