Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Čapí hnízdo: Státní zástupce zastavil stíhání obviněných

Aktualizováno: Čapí hnízdo: Státní zástupce zastavil stíhání obviněných
Městské státní zastupitelství oznámilo, že je zastaveno i stíhání Babiše | zdroj: Profimedia

Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše a dalších obviněných v kauze Čapí hnízdo. Šéf úřadu Martin Erazím též písemně odůvodnil své rozhodnutí. To nemusí být konečné, poputuje ještě k dalšímu přezkoumání. 

"Dnešního dne bylo oprávněným osobám rozesláno rozhodnutí, kterým došlo k zastavení trestního stíhání všech osob v tzv. kauze Čapí hnízdo," napsalo v pátek v tiskové zprávě Městské státní zastupitelství.

V kauze vedle premiéra figurují i jeho žena Monika Babišová, jeho švagr Martin Herodes, někdejší členka představenstva firmy Čapí hnízdo a exnáměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová, bývalý manažer holdingu Agrofert Josef Nenadál a Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková. 

"V rámci aprobace, kterou jsem prováděl v uplynulých dnech, jsem se po seznámení s obsahem rozhodnutí ztotožnil s právním názorem dozorového státního zástupce," napsal městský státní zástupce v Praze Martin Erazím.

"Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání," uvedl Erazím. Dokazování však dle něj došlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. 

"Opakovaně zmiňované propojení prostřednictvím řady akcionářů na úrovni rodinných příslušníků s koncernem Agrofert nehrálo při posouzení roli, neboť Agrofert a Farma Čapí hnízdo si vzájemně v podnikání nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu," dodává žalobce.

"I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik," míní Erazím. Nepovažuje za možné klást komukoliv za vinu možné nesprávné posouzení právní otázky, co je a co není 'malý a střední podnik'. Z rozhodovací praxe Evropského soudního dvora se to dle jeho názoru dalo dovozovat až později, tedy po podání žádosti o poskytnutí dotace. 

Podle Erazíma se kauza zpočátku jevila jako jednoduchý podvod, ovšem pak se vyvinula do složité právní otázky - a to dle jeho slov především kvůli nutnosti vykládat předpisy Evropské unie. 

Ještě jedno přezkoumání 

Rozhodnutí o zastavení stíhání poputuje ještě k šéfovi žalobců Pavlovi Zemanovi. V případě zákonných důvodů může být zrušeno. Pak by městské státní zastupitelství muselo o případu rozhodovat znovu a bylo by vázané právním názorem Nejvyššího státního zastupitelství. 

Policie premiéra vinila z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Obvinění se měli podílet na neoprávněném získání padesátimilionové dotace na přestavbu farmy Čapí hnízdo

Společnost Čapí hnízdo, tehdy ještě nazvaná ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do holdingu Agrofert. V roce 2007 se však firma přeměnila v akciovou společnost s akciemi na majitele.

V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na tu by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak firma vrátila zpátky pod Agrofert.

Babiš Agrofert vlastnil do února 2017, pak ho uložil do svěřenských fondů. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která v roce 2018 dotaci vrátila. 

Policie dosud nezastavila stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ve vyloučené části vyšetřování stále pokračuje. 

Předseda vlády dlouhodobě prohlašuje, že se kolem farmy nedělo nic nezákonného. V pátek uvedl, že doufá, že je rozhodnutí konečné. "Advokáti mi potvrdili, že došlo k zastavení trestního stíhání. Rozhodnutí má údajně devadesát stran. Doufejme, že je všechno konečné, určitě mám velkou radost," řekl dopoledne v rozhovoru s rádiem Impuls.

Odpoledne se k případu příliš vyjadřovat nechtěl.

Zdroje:
čt24, České Noviny, www.irozhlas.cz