Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Čapí hnízdo se vrací do hry. Babišovo stíhání obnoveno

Čapí hnízdo se vrací do hry. Babišovo stíhání obnoveno
Babiš nezávislost evropského úřadu zpochybnil a jeho vyšetřování označil za zpolitizované | zdroj: Profimedia

Premiér Andrej Babiš je opět stíhán za dotaci pro Čapí hnízdo. Trestní kauzu obnovil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli dotaci na Farmu Čapí hnízdo pokračuje. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o jeho zastavení z letošního září

Své rozhodnutí obnovit stíhání předsedy vlády v této kauze oznámil Zeman ve středu odpoledne na tiskové konferenci.

"V současné době není důkazní situace na to, aby mohla být věc obžalována, nebo zastavena," uvedl na konferenci Zeman. Případ je tak vrácen dozorujícímu státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi k došetření.

Společně s Babišem je opět trestně stíhána rovněž Jana Mayerová ze společnost Farma Čapí hnízdo. Zrušení stíhání Babišových rodinných příslušníků (manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese) a bývalého člena společnosti Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála naopak nejvyšší státní zástupce potvrdil. 

Státní zástupce Jaroslav Šaroch původně zastavil trestní stíhání premiéra a dalších obviněných v polovině letošního září.

"Byly zjištěny nedostatky v rovině skutkové a v rovině právního hodnocení," řekl Zeman. "Důkazní situace není na to, aby byla věc zastavena, ani předána soudu." Nejvyšší státní zástupce zmínil nesprávné vyhodnocení důkazů a neúplné vyhodnocení evropské legislativy.

Prezident Miloš Zeman se má k vývoji kauzy vyjádřit ve čtvrtek na TV Barrandov. Již v minulosti se zmínil, že v případě obnovení stíhání udělí Andreji Babišovi abolici, která trestní stíhání znemožní. Sám předseda vlády se však nechal opakovaně slyšet, že by abolici nepřijal.

Zdroje:
Vlastní, čt24