Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Na stovkách míst v Česku se protestovalo proti Babišovi a Benešové

Na stovkách míst v Česku se protestovalo proti Babišovi a Benešové
Minulý týden demonstranti zaplnili Václavské náměstí, teď se protestovalo ve stovkách dalších měst a obcí v Česku | zdroj: Profimedia

V úterý se v mnoha městech v Česku znovu demonstrovalo proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). 

Zatímco minulé úterý zaplnili demonstranti pražské Václavské náměstí, tentokrát svolala iniciativa Milion chvilek pro demokracii demonstrace do třech stovek míst České republiky. Protestovalo se ve všech krajích, demonstranti vyšli do ulic vedle krajských měst i v menších městech a obcích. 

V Brně se tentokrát demonstrace konala na náměstí Svobody, to se zaplnilo téměř celé. Poté, co se na pódiu vystřídali někteří herci a zazněly i vzkazy umělců z Prahy, kteří demonstraci podporují, zakončil akci kněz Jan Hanák, načež zazněla i česká hymna. Z ostravského Masarykova náměstí demonstranty nevyhnal ani prudký déšť.

Vlnu demonstrací odstartovalo koncem dubna odstoupení ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a to, že ho nahradila Marie Benešová, která je poradkyní prezidenta Miloše Zemana pro oblast justice.

Kněžínek oznámil svou rezignaci brzy poté, co policie navrhla obžalovat Babiše a další obviněné v kauze Čapí hnízdo.

Organizátoři demonstrací viní Babiše, že chce ovlivnit justici. Ten to odmítá.

Zdroje: