Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Komentář: Bůh ochraňuj královnu! Monarchii bude řídit ztřeštěný blondýn z Titaniku

Komentář: Bůh ochraňuj královnu! Monarchii bude řídit ztřeštěný blondýn z Titaniku
Boris Johnson (vpravo) a Michael Gove (vlevo). První lhal a šňupal. Druhý jen šňupal, ale prince Charlese přirovnával k Hitlerovi. Jeden z nich patrně bude příštím britským premiérem. Co na to panovnice? | zdroj: Profimedia

Britskou monarchii bude patrně už za několik dnů řídit blonďatý tlučhuba, zobrazený v satirickém videu jako potrhlý důstojník z Titaniku. Není to snad známka nastupující britské idiokracie?

Při pohledu na britskou politiku nevycházím z úžasu. Monarchii, která se v nedávných desetiletích mohla chlubit osvícenými a kultivovanými politiky formátu Margaret Thatcherové, Johna Majora či Tonyho Blaira, může už za několik dnů řídit ztřeštěný tlučhuba Boris Johnson.

Co se s nejvyšší britskou politikou stalo? Nepostihl ji úkaz popsaný ve filmu Mikea Judgeho Idiocracy, tedy Idiokracie, potažmo vláda idiotů, který byl v Česku nepochopitelně promítán pod názvem Absurdistán. Jeho hrdina Joe Bowers příliš chytrosti nepobral (je zcela průměrný). Když se ale po hybernaci v roce 2505, probudí, je z něj rázem nejchytřejší člověk, protože mezitím společnost pod vlivem reklam a hloupých televizních seriálů zdegenerovala.

Nedostane se podobně na politický vrchol Boris Johnson? Tento (velice) průměrný Angličan teď podle všeho dostane úkol řídit vládu Jejího Veličenstva Alžběty II. a vrátit brexit na správnou kolej.

Z mé pozice mohu Britům pouze popřát bůh ochraňuj královnu, a zejména její poddané.

Šňupali kokain. A přestali?

Konzervativci začali vybírat nástupce premiérky Theresy Mayové, která si vylámala zuby na brexitu. Hlásala sebevědomý slogan o globální Británii, ale nedokázala si poradit s otázkou 'deal or no deal ' (odejít s dohodou, anebo bez ní). Opakovala, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda. Dolní sněmovně však předložila špatnou dohodu a tvrdila, že je lepší než dohoda žádná a že lepší ani být nemůže.

Po jejím selhání má do adresy na londýnské Downing Street číslo 10 našlápnuto Boris Johnson. Bývalý starosta Londýna a šéf diplomacie má nejvyšší podporu konzervativců.

V politice není nic jisté, Boris ale zatím nechává soupeře daleko za sebou (viz sonda z twitteru). Také Michaela Govea, ministra životního prostředí ve vládě Mayové, druhého až třetího v průzkumech.

Oba mají přinejmenším tři věci společné. Jsou členy Konzervativní strany, ujišťují, že se nezaleknou brexitu bez dohody, a oba přiznali, že v mládí šňupali kokain.

Na tom by nebylo nic strašného. Ostatně, bílý prášek (aspoň v mládí) šňupal kdekdo, třeba Barack Obama. Jenže ti dva – dnes konzervativci a padesátníci Johnson a Gove – občas mluví tak, jako by měli nosy plné kokainu i dnes.

Blondýni z New Yorku

Eric Clapton v songu Cocain (hudba i text J.J. Cale – tady) zpívá: "Nelže, nelže, nelže kokain" (viz video). Jenže Boris lže.

zdroj: YouTube

Blonďatý rodák z New Yorku, kterému vyjadřuje podporu jiný newyorský blondýn Donald Trump, lhal během kampaně za brexit v roce 2016 a také ve volbách do Dolní sněmovny rok poté. Tvrdil, že Británie ztrácí členstvím v Evropské unii 350 milionů liber týdně. Tohle číslo si Boris nechal nastříkat na červený autobus, ze kterého vedl kampaň.

Ve skutečnosti je minusová bilance monarchie vůči bruselskému rozpočtu ani ne poloviční. Analytici deníku The Guardian její výši spočítali na 160 milionů.

Johnsonova kampaň nicméně slavila úspěch.

Proč ale právě Johnson a za ním Gove - tak pofidérní figury - jsou v úvahách konzervativců o příštím ministerském předsedovi tak vysoko?

Odpověď na tuhle otázku dal velezkušený konzervativní politik Ken Clarke, ministr ve třech konzervativních vládách. Upozornil na úspěch Nigela Farage a jeho strany v evropských volbách. Nedávno založená Strana pro brexit v nich získala 32 procent hlasů, zatímco vládní konzervativci pouhých devět – voliči je zjevně trestali za neschopnost dotáhnout do konce rozluku s Evropskou unií.

Clarke k tomu řekl: "Brexiteři teď prostě usilují o to, aby se strana sjednotila za kandidátem, který se bude nejvíc podobat Farageovi."

Měl samo sebou na mysli podobnost názorů, lidovost a přímočarost, ne podobnost fyzickou, byť k excentrickému Farageovi má jak Johnson, tak Gove blízko. Oba každopádně patří do kategorie, kterou brexiteři nazývají 'true believer', tedy ti, kteří v brexit 'opravdu věří'.

Bratři v triku

Johnson i Gove se příliš neliší, vedli před třemi lety kampaň za to, aby monarchie z Evropské unie vystoupila. Hlásají odchod z bruselské Evropy 'za každou cenu' a slibují, že pod jejich vedením ji Británie opustí nejpozději k do konce října, kdy vyprší odklad brexitu. Jedno, zda s Bruselem dosáhnou dohody, či nikoli.

profimedia-0413928966brexit trio Zleva konzervativci Michael Gove, Boris Johnson a Theresa Mayová na alegorickém voze odpůrců brexitu před Westminsterským palácem v Londýně | zdroj: Profimedia

Oba ujišťují, že budou v jednáních s Bruselem tvrdší a dokážou vyjednat lepší rozvodovou dohodu. To ovšem neznamená, že s nimi bude EU 27-1 ochotná o nové dohodě vyjednávat. Do konce října, kdy končí odklad brexitu, ostatně novou dohodu není možné stihnout.

O předpověď, jak brexit skončí, se už před rokem pokusil režisér Josh Pappenheim, pracující pro televizní kanál Comedy Central. Politický thriller převyprávěl pomocí záběrů z hollywoodského blockbusteru Titanic. Nazval ho Brexit: A Titanic Disaster (Brexit, katastrofa gigantických rozměrů).

Kapitánem potápějící se lodi je v jeho snímku (na videu) David Cameron, důstojníky hrají Boris Johnson a Michael Gove, který kdysi v satirickém pořadu nadzvedl Brity tím, že přirovnával prince Charlese k Hitlerovi. V dílku vystupují také premiérka Theresa Mayová, labouristický vůdce Jeremy Corbyn, hrající na housle, zatímco loď se potápí, a další figury ze světa vysoké politiky.

Boris Johnson do chaosu na palubě vykřikuje, že z brexitu "uděláme gigantický (titanic) úspěch". Nakonec předstírá, že je malé dítě, aby se dostal na záchranný člun.

Snad to v realitě dopadne líp. Přejme to Britům i sobě.

zdroj: YouTube

Zdroje:
BBC, The Guardian, The Financial Times