Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Blyštivý svět rodiny Swarovski: Úspěch slavné rodiny má české kořeny

Blyštivý svět rodiny Swarovski: Úspěch slavné rodiny má české kořeny
Dědička Victoria Swarovski během svého svatebního dne | zdroj: Profimedia

Jméno Swarovski je synonymem lesku, byť se tato firma už dávno nespecializuje jen na šperky. Letošní svatba dědičky, která na slavný rodinný podnik přitáhla pozornost, to jen potvrdila. Kromě slavnostní události se totiž stala také tak trochu reklamou na to, čím se firma proslavila.

Když se řekne, že "nevěsta celá zářila", většinou je tím míněna radost novomanželky. V případě rakouské zpěvačky a dědičky miliardového impéria, jíž Victoria Swarovski je, to však platí doslova. Třiadvacetiletá blondýnka vypadala před několika měsíci bezpochyby velice šťastně, daleko větší pozornost však připoutalo půl milionu Swarovského krystalů zdobících svatební šaty z dílny návrháře Michaela Cinca.

Vyšly na milion dolarů, vážily prý 46 kilogramů a měly devítimetrovou vlečku, takže všechnu tu blyštivou parádu bylo opravdu kam našít. Drahá róba však byla jen jednou z výrazných součástí oslav. Svatba totiž trvala tři dny a "rodinné stříbro" firmy hosté spatřili třeba i na sexy červených šatech, které si Victoria oblékla na uvítací párty v předvečer obřadu konajícího se poblíž italského Terstu, a mnoha dalších doplňcích a dekoracích.

Swarovského inspiroval Křižík 

S náklady na svatbu s velkým S si nicméně Victoria ani další členové rodiny nemuseli dělat velkou starost: Jmění firmy Swarovski totiž tvoří přes čtyři miliardy eur. Její kořeny sahají do Čech. Jeden ze zakladatelů podniku Daniel Swarovski, po němž je v současnosti firma pojmenována, se totiž v roce 1865 narodil v Jiřetíně pod Bukovou na Liberecku. Už jeho otec působil ve sklářské branži; pro mladíka, který se vyučil uměleckým sklářem a pracoval zpočátku v menší továrně své rodiny, byla však naprosto zásadní cesta do Vídně. Právě tam se totiž v roce 1883 na technické výstavě setkal s Františkem Křižíkem, který zde instaloval elektrické osvětlení.

Swarovského využití elektřiny zaujalo a dalo jeho plánům určující směr. Zkonstruoval a počátkem 90. let si také nechal patentovat stroj na broušení kamenů, což se do té doby provádělo ručně. S partnery, finančníkem Armandem Kosmannem a Franzem Weisem, založili společnost  A. Kosmann, D. Swarovski & Co. - zkráceně KS & Co. "Rodinný" punc měla firma už tenkrát - Swarovski si totiž vzal Weisovu sestru Marii, s níž měl tři syny - Wilhelma, Fritze a Alfreda. Společnost sídlila a dodnes sídlí v rakouském Wattens, kde k výrobě energie začali využívat vodu z řeky Inn. V téže době se také logem podniku stala alpská protěž, logo se však později změnilo ještě dvakrát. Současná labuť do znaku firmy připlula až v roce 1988. Firma si mimochodem dlouho nechala dovážet sklo z českého území, teprve v roce 1913 vybudovala v Rakousku vlastní sklárny.

Hořký konec zlatých dvacátých let

První světová válka podniku přinesla komplikace i další obchodní impuls zároveň. Firma byla odříznuta od dodávky brusných kotoučů, které používala k opracování krystalů, a začala vyrábět své vlastní, což dalo vzniknout těsně po válce další společnosti Tyrolit. Dvacátá léta s lidmi milujícími blyštivé šaty a doplňky pak byla pro společnost Swarovski jako stvořená. Firma na různých doplňcích spolupracovala i s předními módními návrháři, závěr "zlatých dvacátých" byl ovšem i tady drtivý. Firmu těžce zasáhla finanční krize a v první polovině 30. let byla dokonce na několik kratších období uzavřena. Další omezení přišla s druhou světovou válkou. Díky rodinnému příteli, který měl od 20. let na starosti distribuci výrobků v zámoří a disponoval jejich dostatečnou zásobou, se však prý produkty Swarovski v USA prodávaly dál.

Marilyn, Marilyn 

Swarovski se ostatně řádně blýskl i v popkultuře - včetně zlaté éry Hollywoodu a jeho neméně zářivých hvězd. Když Marilyn Monroe ve filmu Páni mají raději blondýnky zpívá Diamonds Are a Girl's Best Friend, má na sobě právě šperky z produkce Swarovski.

Swarovski krystaly pak legendární blondýnka zvolila i o devět let později, když americkému prezidentovi Johnu Fitzgeraldovi Kennedymu zpívala Happy Birthday.

A ikonická scéna do třetice - šperky Swarovski zdobí i už tak překrásnou Audrey Hepburnovou v počátku snímku Snídaně u Tiffanyho - ve chvíli, když v "malých černých", slunečních brýlích a s vysoko vyčesanými vlasy snídá a dívá se do výlohy slavného klenotnictví.

Před pár lety komponety od Swarovského rozzářily i šaty bond girl Severine (v podání Berénice Marloheové), které si na sebe oblékla při setkání s Bondem v kasinu v Macau. Návrhářka Jany Temimeová nechala na šaty Severine nalepit na 60 tisíc Swarovského krystalů, které měly zdůraznit výstavní figuru, kterou herečka má. Pomyslný odkaz na blýskavá dvacátá léta je pak třeba v úspěšném seriálu Panství Downton, kde rakouské krystaly zdobí svatební róbu jedné z hlavních hrdinek - Lady Mary. Ostatně v roce 2011 vznikla v rámci Swarovski i společnost Swarovski Entertainment, která se zaměřuje právě na spolupráci s filmovým prostředím. 

Skandál, který vybublal na povrch 

Na firmě nicméně před pár lety ulpělo také nepěkné podezření z minulosti. V létě 2012 se (nejen) v rakouských denících objevila zpráva, že se podílela na zneužívání práce mladých žen, které žily v 60. letech v polepšovně svatého Martina. Dívky sem často poslaly jejich vlastní rodiny - například proto, že jako velice mladé otěhotněly. Někdejší instituci obestírají příběhy o ponižování a týrání těchto dívek. Bývalé svěřenkyně mimo jiné vzpomínaly, že byly nuceny až 10 hodin denně upravovat výrobky pro firmu Swarovski, aniž by za to dostaly řádně, nebo vůbec zaplaceno. Skandál byl spojen s otázkou, zda firma neplatila dívkám vůbec, nebo zda se peníze k pracovnicím, kvůli vedení polepšovny, nedostaly. Mluvčí firmy Swarovski nejdříve oznámila, že firma nechá celou záležitost prošetřit nezávislými historiky, později vydali prohlášení, že chyba se stala někde jinde.

Blyštivý bizár celebrit 

Ale zpátky do současnosti. Pro lesk jako blesk má samozřejmě slabost i řada celebrit, byť touhy a vkus některých jsou poměrně absurdní. Například profesionální sexbomba Katie Priceová si na třpyt potrpí nesmírně, neb má slavnými krystaly zdobené piano, tiáru a dokonce i televizi. Paris Hiltonová je v tomto ohledu konvenčnější - třpytivý má jen mobil. David Beckham si pak prý kdysi pořídil MP3 přehrávač s luxusním zdobením - tisícovkami Swarovski krystalů. Nu, proti gustu...

Pořádně se to ostatně třpytí také v muzeu křišťálu Kristallwelten (Křišťálové světy), které v roce 1995, při příležitosti stého výročí firmy, vzniklo právě ve Wattens.

Za zmíněných sto, nebo v současnosti už 122 let trvání firmy se změnila spousta věcí. Od roku 1960, kdy se synům Daniela Swarovského podařilo odkoupit podíl Kosmannových potomků, je čistě "rodinným" podnikem. A z firmy, která měla podle údajných slov svého zakladatele distribuovat "diamanty pro každého", je obr, která má pod sebou 13 dceřiných společností - vedle zmíněného muzea, společnosti zaměřené na spolupráci se šoubyznysem a Tyrolitu třeba také Swarovski Optik nebo společnosti zabývající se přímo výrobou lustrů či reflektorů a svítidel. 

V současnosti firmě šéfují Markus-Langes Swarovski, Robert Buchbauer a také Nadja Swarovski, která je první ženou v historii firmy působící v jejím představenstvu a vedle toho šéfuje i zmíněné Swarovski Entertainment. Nadja sice prý vyrostla na příbězích o úspěchu svého předka, Daniela Swarovského, ještě před vstupem do rodinného byznysu ale nabírala zkušenosti třeba v Gagosian Gallery nebo v sekci PR u slavné Eleanor Lambertové - důležité figury amerického módního průmyslu a PR. V rodinném podniku začala pracovat v pětadvaceti, právě v roce stého výročí. 

Nejen rodinnými vazbami je ostatně s firmou spjatá i "bohatá nevěsta" Victoria Swarovski. Dědička obchodního gigantu je totiž v Rakousku popovou zpěvačkou, vítězkou rakouské verze taneční soutěže Let's Dance a jednou z porotkyň pěvecké soutěže Das Supertalent. Kromě toho se angažuje i v módním byznysu, jablko tedy patrně nepadlo daleko od stromu. 

A perlička na závěr. V době, kdy Victoria kráčela v Terstu k oltáři, byla už vdanou paní. Před italským mecheche totiž měla se svým dlouholetým partnerem Wernerem Mürzem civilní sňatek v tyrolském Kitzbühelu. A nikoliv tak úplně tajně. A ačkoliv rakouská svatba tu italskou v pompéznosti rozhodně nepřevyšovala, dopřála snoubencům to, čeho si v Terstu patrně příliš neužili - soukromí. 

Zdroje:
Vlastní