Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Blatný navrhne v pondělí vládě, aby byl PES opět červený

Aktualizováno: Blatný navrhne v pondělí vládě, aby byl PES opět červený
Ministr zdravotnictví Jan Blatný | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pondělí vládě navrhne přechod z nynějšího třetího (oranžového) do čtvrtého (červeného) stupně protiepidemického systému PES. Současná opatření se tak zpřísní. Pravděpodobně to bude od druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

Pokud vláda návrh ministerstva přijme, opatření budou odpovídat čtvrtému stupni kromě obchodů a služeb, které zůstanou otevřené všechny s omezením počtu lidí. "Omezení obchodů nebude dáno sortimentem, ale bude dáno pouze množstvím osob na metry čtvrteční," řekl Blatný. Chce tak zohlednit požadavek poslanců, kteří kritizovali, že malé obchody byly znevýhodněné proti velkým supermarketům.

Se zpřísněním opatření se vrátí například noční zákaz vycházení mezi 23:00 a 5:00 ráno a omezí se setkávání osob na nejvýše šest uvnitř a dvacet venku. Ve školách by měla pokračovat prezenční výuka žáků prvního stupně a rotační výuka druhého stupně. Střední a vysoké školy budou s výjimkami učit na dálku. Vláda zváží prodloužení vánočních prázdnin už od 19. prosince. Znovu se uzavřou také vnitřní sportoviště, muzea nebo památky, knihovny budou vydávat přes okénko. Zavřou se také hotely pro turisty, restauracím zůstanou jen výdejová okénka.

Restaurace jsou podle ministra místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou tak podle Blatného epidemiologické, protože tam nejde nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně. Pro zavřené provozovny, především restaurace, bude chtít Blatný nové kompenzace. Jednal o tom bude s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Provoz lyžařských středisek bude podle návrhu ministerstva zdravotnictví i ve čtvrtém stupni umožněný. Nebude se ale možné na horách ubytovat podobně jako například v Rakousku.

Povolené budou dál návštěvy v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb, budou se ale muset testovat a mít respirátor. Dál testovat se budou muset pravidelně také jejich zaměstnanci a nově přijímaní klienti. Pravidelné testování zaměstnanců na rizikových odděleních, jako jsou JIP, už zavedly některé nemocnice.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) považuje za pravděpodobné, že se Česko bude delší dobu přepínat v protiepidemickém systému PES mezi třetím a čtvrtým stupněm. Novinářům to řekl po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu (ÚKŠ). Pokud by na základě aktuálního vývoje epidemie covidu-19 vláda nepřistoupila ke zpřísnění opatření, jak jí v pondělí navrhne Blatný, hrozila by po Novém roce horší situace, než byla na podzim, varoval Hamáček.

Omezte kontakty, běžná opatření nestačí, doporučuje Blatný

Běžná opatření, jako je nošení roušek, mytí rukou a dodržování rozestupů, podle Blatného nyní ke zpomalení epidemie koronaviru nestačí. Lidé by měli omezit sociální kontakty, řekl novinářům Blatný. Pokud plánují na Vánoce setkat se s příbuznými v seniorském věku, měli by si vzít respirátor třídy FFP2 a pořídit jej i seniorovi.

Počty nově nakažených koronavirem v posledních dnech stoupají. Mobilita lidí se podle ministra zvýšila asi o 30 procent. "Omezení shlukování osob je to, co je nejefektivnější proti šíření nákazy," řekl Blatný. Cílem je podle něj zabránit přetížení zdravotního systému. Většina lidí, kteří rozšíří nákazu, to podle ministra neudělá schválně, o svém nakažení totiž nevědí. Proto Blatný doporučuje nechat se před Vánoci testovat. Plošné dobrovolné testování zdarma bude zahájeno 18. prosince.

Ve čtvrtek přibylo v Česku 5864 potvrzených případů koronaviru, což je zhruba o 1200 více než o týden dříve. Počet hospitalizovaných se zvýšil na 4429, v těžkém stavu bylo 550 pacientů, s koronavirem v Česku zemřelo celkem dosud 9341 lidí. V zemi je aktuálně přibližně 62 000 lidí s potvrzenou nákazou covid-19. Reprodukční číslo stouplo na 1,16, index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech. Laboratoře ve čtvrtek provedly zhruba 23 500 testů, pozitivní výsledek měla čtvrtina z nich. V zemi dál platí třetí (oranžový) stupeň rizika.

Česko se podle Blatného dostává ve vývoji epidemie covidu-19 znovu do složité situace. Nových případů začalo znovu přibývat a roste reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření viru. Pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v systému PES pod 60 body ze sta, řekl na tiskové konferenci ministerstva ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

"Skóre protiepidemického systému je stabilní. Ale pakliže bychom započítali i všechny antigenní testy, skóre by i tak stouplo na 59 (z původních 57). Pořád jsme i tak na hranici mezi stupněm tři a čtyři," uvedl ministr Blatný. Podle Duška se epidemie v současné době rychleji šíří i jinde v Evropě. Průměrný počet nových případů za den od posledního týdne v ČR vzrostl o osm procent, v předchozích týdnech klesal či stagnoval.

Podle opraveného nařízení se nesmí prodávat ani káva s sebou

Vláda ve svém opraveném nařízení ohledně prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének zakázala i prodej nealkoholických nápojů, tedy například kávy nebo čaje s sebou. Veškeré nápoje si tak musí zákazník vypít přímo v provozovně, kde si je zakoupil.

"Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem," řekl na dotaz novinářů Blatný. Zdůvodnil to tím, že restaurace takto prodávaly nápoje, které by se jinak prodávaly ve stáncích například na vánočních trzích. Konzumace občerstvení na trzích je ale zakázána. Opatření se podle ministra nevztahuje na prodej přes okénko do auta.

Ministr obchodu Karel Havlíček (za ANO) večer Radiožurnálu řekl, že není zakázáno prodávat kávu nebo čaj z okénka, není ale možné si to vzít a vypít na místě. "Definitivně je to tak, pokud si někdo koupí něco v okénku, a je úplně jedno jestli třeba pivo v pet lahvi nebo kávu v kelímku, a vezme si to do auta nebo domů do tašky, bez problému si to může koupit. Jediné, co není možné, je to, aby si to koupil a začal to okamžitě konzumovat," řekl Havlíček. Vzít a odnést kávu třeba do kanceláře podle něj možné je. 

Zdroje: