Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Aktualizováno: Biden dorazí do Bruselu na summity EU a NATO příští čtvrtek

Aktualizováno: Biden dorazí do Bruselu na summity EU a NATO příští čtvrtek
Na „černém seznamu“ je celkem 13 lidí, kromě Bidena také bývalá americká první dáma a někdejší šéfka diplomacie Hillary Clintonová, mluvčí Bílého domu Jen Psakiová nebo Hunter Biden, syn nynějšího šéfa Bílého domu | zdroj: Profimedia

Prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance se příští čtvrtek sejdou v Bruselu na mimořádném summitu.

(AKTUALIZOVÁNO, 19:04) Lídři zemí NATO budou příští týden v Bruselu jednat o pomoci napadené Ukrajině a dalším společném postupu vůči Rusku. Oznámil to dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Nejmenovaný vysoce postavený činitel Evropské unie zároveň médiím potvrdil dřívější informaci agentury Reuters, že na unijní summit plánovaný na tentýž den dorazí americký prezident Joe Biden.

EU se Spojenými státy koordinuje bezprecedentní sankce, které západní země uvalily na Rusko po jeho vojenské agresi vůči sousední zemi. Evropští prezidenti a premiéři by na summitu měli jednat mimo jiné o ukončení energetické závislosti na Rusku, k níž unijní země potřebují i americký zkapalněný zemní plyn. Bavit se budou také o možnosti dalších sankcí.

„Severní Amerika a Evropa musí v této kritické chvíli stát při sobě,“ uvedl dnes na twitteru Stoltenberg, podle něhož bude tématem aliančního summitu další posilování obranné a odstrašující pozice NATO.

Lídři zemí aliance se na dálku i s Bidenem spojili dva dny po vypuknutí ukrajinské války, možnosti uspořádání osobní schůzky většinou závisejí právě na Washingtonu a složitých požadavcích okolo zajištění bezpečnosti šéfa Bílého domu.

(16:29, původní zpráva) Rusko zavádí sankce proti americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, šéfovi diplomacie USA Antonymu Blinkenovi, ministrovi obrany Lloydovi Austinovi a dalším představitelům současné americké administrativy. Na svých internetových stránkách o tom informuje ruské ministerstvo zahraničí, podle kterého jde o reakci na to, že Spojené státy zakázaly vstup na své území nejvyšším představitelům Ruské federace.

„Tento krok, který je třeba považovat za reakci na jednání Spojených států, byl nevyhnutelným důsledkem krajně rusofobní orientace současné americké administrativy,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Na „černém seznamu“ je celkem 13 lidí, například také bývalá americká první dáma a někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová, šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley, mluvčí Bílého domu Jen Psakiová nebo Hunter Biden, syn nynějšího šéfa Bílého domu. Dále na něm figuruje Jake Sullivan, bezpečnostní poradce Bílého domu nebo šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns

Ruské ministerstvo zahraničí doplnilo, že neodmítá udržovat oficiální vztahy s Washingtonem, pokud to „bude to bude odpovídat ruským národním zájmům“.

Resort oznámil, že sankční seznam rozšíří o další vysoce postavené zástupce americké administrativy, Kongresu, podnikatele a představitele médií. Jde o osoby, které se podle Moskvy chovají „rusofobně, podněcují nenávist vůči Rusku a přispěly k zavedení restriktivních opatření“.

Spojené státy a jeho spojenci včetně Evropské unie proti Rusku zavedly několik sérií sankcí kvůli rozsáhlé vojenské invazi na Ukrajinu.

Zdroje: