Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Aktualizováno: V Mariupolu bylo zabito 2187 lidí. Bezpečnostními koridory se evakuovalo už 125 tisíc civilistů

Aktualizováno: V Mariupolu bylo zabito 2187 lidí. Bezpečnostními koridory se evakuovalo už 125 tisíc civilistů
Ukrajinští uprchlíci na nádraží v polském městě Přemyšl. Exploze z ruského útoku na Ukrajině prý byly slyšet i v Polsku | zdroj: Profimedia

Z ukrajinských konfliktních zón bylo dosud bezpečnostními koridory evakuováno téměř 125.000 civilistů. Řekl to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:25) Nejdůležitější je teď podle ukrajinského prezidenta dostat pomoc do obléhaného Mariupolu, kam míří konvoj s humanitární pomocí. Podle městské rady bylo v Mariupolu od začátku ruské invaze zabito 2187 místních obyvatel.

„Už jsme evakuovali téměř 125 000 lidí přes humanitární koridory na bezpečné území,“ řekl Zelenskyj ve videu, které zveřejnil dnes. „Hlavním úkolem je dnes Mariupol. Náš konvoj s humanitární pomocí je dvě hodiny od Mariupolu. Jen 80 kilometrů,“ řekl prezident.

V přístavním městě podle agentury Reuters uvázlo více než 400 000 lidí.

Mariupolská městská rada dnes uvedla, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února bylo ve městě zabito 2187 jeho obyvatel. „Za 24 hodin se tu odehrálo nejméně 22 bombardování civilních částí města. Na Mariupol už bylo svrženo přes 100 bomb,“ uvedlo město v dnešním prohlášení.

Rada dále informovala, že městu dochází poslední zásoby potravin a vody, přičemž ruské síly, které město drží pod blokádou, stále ostřelují nevojenské cíle. „Lidé jsou 12 dní ve složité situaci. Ve městě nefunguje elektřina, voda nebo topení. Téměř neexistuje komunikace přes mobilní telefony. Poslední zásoby jídla a pití dochází,“ uvedla rada.

„Děláme vše pro to, abychom se ubránili okupantům, kteří blokují dokonce pravoslavné kněží doprovázející tuto pomoc, potraviny, vodu a léky. Je tam 100 tun nejnutnějších věcí, které Ukrajina poslala svým občanům,“ řekl Zelenskyj ke konvoji s humanitární pomocí.

Podle údajů z Kyjeva bylo dnes v plánu 14 koridorů pro evakuace civilistů z ukrajinských měst sužovaných boji. Součástí humanitárního konvoje do Mariupolu jsou podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové i prázdné autobusy, které mají na zpáteční cestě odvézt obyvatele silně poničeného města do Záporoží. Dosud ztroskotaly všechny pokusy zřídit únikový koridor pro Mariupol, z čehož se navzájem obviňují obě strany.

Evakuováno má být například i město Polohy mezi Mariupolem a Záporožím a některé obce na západ, sever a severovýchod od hlavního města Kyjeva a také obce ve východoukrajinské Luhanské oblasti.

Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes rovněž řekl, že Rusko během 18 dní konfliktu přišlo o tisíce vojenských vozidel, 74 letounů a 86 vrtulníků. Tvrzení se však nedá nezávisle ověřit.

(10:57, původní zpráva) Rusko zaútočila na vojenskou základnu ve městě Javoriv. Ta se nachází asi 20 kilometrů od polských hranic a 50 kilometrů od centra Lvova. Zahynulo tu devět lidí, dalších 57 je zraněných. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na gubernátora Lvovské oblasti Maksyma Kozyckého.

Západní část Ukrajiny zůstávala od začátku invaze do velké míry ušetřená. Do Lvova a jeho okolí putovala část Ukrajinců, kteří prchali před konfliktem.

Svědek agentuře Reuters řekl, že ze směru od vojenské základny vyjelo 19 sanitek se sirénami. Lvovský gubernátor uvedl, že ruské jednotky vypálily na středisko na 30 raket.

Výbuchy ve Lvově a okolí slyšel v noci na dnešek štáb americké stanice CNN, který se v oblasti nachází.  Exploze byly slyšet dokonce i v polském městě Přemyšl, uvedla zpravodajka agentury DPA.

„Toto je nový teroristický útok na mír a bezpečnost poblíž hranice EU-NATO,“ napsal na twitteru ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj na základně, která se jmenuje Mezinárodní centrum pro udržení míru a bezpečnosti, působili také zahraniční vojenští instruktoři. Sloužila hlavně pro výcvik jednotek do mezinárodních misí. Zda byli zahraniční instruktoři na základně i v době útoku, není jasné. Reznikov vyzval Západ, aby ustavil nad Ukrajinou bezletovou zónu.

Varovné protiletecké sirény dnes ráno zněly v řadě ukrajinských měst, včetně Charkova, Kyjeva či Oděsy, uvedl zpravodajský portál The Kyiv Independent. Výbuchy byly slyšet i ve městě Ivano-Frankivsk, které leží asi 150 kilometrů východně od slovenských hranic a asi 110 kilometrů jižně od Lvova.

Starosta Ivano-Frankivsku Ruslan Marcinkiv na facebooku napsal, že terčem útoku se stalo místní letiště. „Připomínám, že cílem nepřítele je zasít paniku a strach,“ dodal starosta. Podle předběžných informací si útok na letiště v Ivano-Frankivsku nevyžádal žádné oběti.

Ukrajinské zásoby potravin a plynu

Ukrajina má v současné době dostatek základních potravin a její zásoby plynu představují zhruba třetinu její roční spotřeby. V sobotu to řekl ukrajinský premiér Denis Šmyhal. Ukrajinská vláda ale omezí či zakáže vývoz některých zemědělských komodit, uvedla agentura Bloomberg. Ukrajina bude dále dovážet plyn z unijních zemí.

Zákaz či omezení vývozu by se měl týkat pšenice, pohanky, masa, oleje či cukru. Šmyhal uvedl, že od začátku března jeho země dostala zhruba 40 000 tun humanitární pomoci.

Ukrajina má v současné době 9,5 miliardy metrů krychlových zásob plynu. Před ruskou invazí při tom roční spotřeba plynu v zemi činila zhruba 30 miliard metrů krychlových a Ukrajina dvě třetiny své spotřeby pokrývala ze svých vlastních zdrojů. Podle Šmyhala bude Ukrajina nadále dovážet plyn ze sousedních unijních zemí, například z Maďarska, Polska či Slovenska.

Zdroje: