Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Biblický Betlém slavil Vánoce za zvuků píšťal, bubnů a dud, ale ve stínu covidu

Biblický Betlém slavil Vánoce za zvuků píšťal, bubnů a dud, ale ve stínu covidu
Palestinské křesťanky v tradičním oblečení pózují před kostelem Narození Páně, uctívaným jako místo narození Ježíše Krista, během vánočních oslav v biblickém městě Betlém. | zdroj: Profimedia

Město Betlém na Západním břehu Jordánu, které je podle Bible místem narození Ježíše Krista, slavilo již druhý rok za sebou Štědrý den ve stínu pandemie covidu-19.

Kvůli zákazu téměř všech letů do Izraele opět nemohli do Betléma přijet zahraniční návštěvníci. Oslav se ale účastní místní křesťanská komunita informuje agentura AP.

Starosta Betléma Anton Salmán řekl, že letošní Vánoce budou přece jen lepší než ty loňské rok 2021, kdy kvůli opatřením museli zůstat doma i místní obyvatelé. Na letošek Betlém naplánoval tradiční průvody a pouliční oslavy.

„Loni byl náš festival virtuální, letos se ale uvidíme tváří v tvář,“ upozornil Salmán.

Oslavy zahájil průvod skautů za zvuků píšťal, bubnů a dud. Je to pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala. Poté přijel arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu a sloužil půlnoční mši v betlémské bazilice Narození Páně.

„Doufám, že covid už skončí,“ poznamenal Pizzaballa. „Potřebujeme poutníky, aby oživili naše komunity. Je velmi smutné, když vidíte jeruzalémské Staré Město téměř prázdné.“

Před pandemií do Betléma každoročně v tuto dobu mířily tisíce křesťanských poutníků z celého světa. Přiváželi s sebou jak sváteční náladu, tak i potřebnou finanční vzpruhu pro místní ekonomiku.

Zdroje:
ČTK, AP