Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bavorsko kvůli přívalu migrantů zesílilo u hranic s Českem a Rakouskem namátkové kontroly

Bavorsko kvůli přívalu migrantů zesílilo u hranic s Českem a Rakouskem namátkové kontroly
Bavorská policie - ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Bavorsko ode dneška provádí četnější namátkové kontroly na pomezí s Českem a Rakouskem. O důslednější ostraze hranic kvůli stále rostoucí migraci rozhodl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann a jeho nařízení platí do odvolání.

Herrmann své rozhodnutí zdůvodnil nedostatečnou ochranou vnějších hranic Evropské unie. Prudce rostoucí počty migrantů, kteří bez dokladů přicházejí do Německa přes Česko, jsou již několik týdnů politickým tématem nejen v Bavorsku, ale také v Sasku. Šéf německých policejních odborů (DPolG) Heiko Teggatz na počátku září vyzval spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou, aby kvůli zhoršující se migrační situaci trvalou ostrahu hranic s Českem obnovila. Ta k takovému kroku prozatím přistoupit nechce.

Kvůli již četnějším kontrolám na rakousko-německé a rakousko-maďarské hranici se migranti na takzvané balkánské trase snaží do Německa dostat oklikou přes Slovensko a Česko. Česká republika proto dočasně obnovila stálé kontroly na česko-slovenské hranici. Na slovenské hranici obnovilo kontroly minulý týden také Rakousko.

Dočasné kontroly na hranici se Slovenskem budou stát českou policii za měsíc 110 milionů korun. Od neděle se do znovuzavedených kontrol zapojí i vojáci. Podle dostupných údajů policisté od počátku kontrol prověřili zhruba 170 000 lidí, odhalili přes 1400 migrantů a zajistili čtyři desítky převaděčů. Na Slovensko vrátili přes 450 migrantů a podmínky pro vstup podle nich nesplnilo kolem 530 lidí.

Zdroje: