Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Kontroly na hranicích se Slovenskem prodloužilo Česko do 28. října

Kontroly na hranicích se Slovenskem prodloužilo Česko do 28. října
Kontroly na česko-slovenských hranicích | zdroj: Profimedia

Česká republika prodlouží kontroly na státní hranici se Slovenskem o dalších 20 dní. Původně platily do 8. října, nově tomu tak bude do 28. října včetně. Schválila to dnes vláda, oznámil na tiskové konferenci vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Doposud podle Rakušana opatření přineslo jasné výsledky. Zmínil hlavně počty zadržených převaděčů. Dodal, že od neděle nastoupí k ostraze hranic se Slovenskem i 80 vojáků, kteří mají posílit policisty a celníky.

Během doby, po kterou budou zavedeny kontroly, počítá Rakušan s cestou na západní Balkán, kudy utečenci nejčastěji do střední Evropy míří, s jednáním se Slovenskem o aktualizaci dohody o policejní spolupráci i s vyvíjením tlaku na Turecko.

Nad úpravou dohody se Slovenskem se experti sejdou poprvé příští týden. Měla by například umožnit zásahy českých policistů na slovenském území - podobně jako to funguje při spolupráci českých a německých policistů. „Může být dohodnuta v horizontu měsíce, dvou,“ uvedl Rakušan. Se zástupci Slovenska Rakušan jednal i o možné pomoci slovenských policistů při ostraze vnější maďarské hranice. Z Česka tam působí tři desítky policistů.

Od úterních 7:00 do dnešních 7:00 zadrželi policisté na hranicích se Slovenskem 155 migrantů a pět převaděčů. Z 23 714 zkontrolovaných nesplnilo 32 lidí podmínky pro vstup do ČR a 40 lidí vrátili na Slovensko.

Podle dosavadních údajů policisté od počátku kontrol prověřili přes 145 000 lidí, odhalili zhruba 1450 migrantů a zajistili 39 převaděčů. Na Slovensko vrátili zhruba 450 migrantů a podmínky pro vstup podle nich nesplnilo přes 500 lidí.

Minulý týden česká policie uvedla, že od začátku letošního roku zajistili policisté na území republiky téměř 12 000 migrantů. Výrazně to překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. V minulých letech také policie zadržovala řádově jednotky či nižší desítky převaděčů ročně.

V návaznosti na Česko minulý týden zahájilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Slovensko v sobotu nasadilo hlídky na čtyři vybrané hraniční přechody s Maďarskem, posílilo i společné policejní hlídky, které pracují v Maďarsku v příhraničí se Slovenskem. 

Zdroje: