Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegálním migrantům zavádí i Rakousko

Aktualizováno: Kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegálním migrantům zavádí i Rakousko
Rakouská policie | zdroj: Profimedia

Rakousko od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle Vídně jde o reakci na krok České republiky, která v pondělí ohlásila dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci. Za obnovení kontrol dnes kritizoval Českou republiku slovenský premiér Eduard Heger.

Kontroly, které zavádí Rakousko, mají rovněž platit od půlnoci ze středy na čtvrtek, tedy od stejného okamžiku jako na hranicích mezi Českem a Slovenskem. Ministr vnitra Gerhard Karner stanici Ö1 řekl, že Rakousko tak chce předejít tomu, aby převaděči obcházeli kontroly na českých hranicích cestou přes Rakousko.

„Máme už rozsáhlá opatření na hranicích s Maďarskem a Slovinskem. Nyní bude policie kontrolovat i hranici se Slovenskem. Musíme být rychlejší než převaděči. Hlavním cílem je boj s organizovaným převaděčstvím,“ řekl Karner.

V Rakousku migranti do konce letošního srpna podali přes 56 000 žádostí o azyl. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst skoro o 200 procent. Jde většinou o žádosti od lidí, kteří nemají na azyl v Rakousku nárok. Nejčastěji jde o obyvatele Indie, Pákistánu, Maroka a Tuniska.

Česká vláda rozhodla o zavedení hraničních kontrol se Slovenskem v pondělí, v první fázi mají trvat deset dní. Podle ní jde o způsob, jak bojovat s nelegální migrací.

Od začátku června do začátku minulého týdne zajistila policie v Česku téměř 9500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1330. Drtivá většina migrantů má podle českého ministerstva vnitra syrský původ, nepřichází ale přímo ze Sýrie, nýbrž z Turecka. Jde podle něj o celoevropský problém, do Rakouska například přicházejí tisíce lidí denně, přičemž je cílovou zemí, ne jen tranzitní.

Slovenský premiér Eduard Heger dnes kritizoval Českou republiku za její rozhodnutí obnovit v souvislosti s nelegální migrací hraniční kontroly se Slovenskem. Heger naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku. „Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními,“ řekl Heger. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď dnes řekl, že kontroly na hranicích nepovažuje za správnou cestu. Podle něj by se měly chránit vnější hranice schengenského prostoru, nikoli ty vnitřní. 

Slovenské listy kritizují ministra vnitra Mikulce ohledně kontrol ze strany ČR

Jednostranné obnovení kontrol na hranicích se Slovenskem ze strany České republiky je dalším z početných příkladů, které ilustrují do nebe volající neschopnost slovenského ministra vnitra Romana Mikulce, napsal dnes slovenský list Sme k rozhodnutí Prahy v souvislosti s vysokým počtem především syrských uprchlíků. Podle listu Pravda Česko marně žádalo po Bratislavě opatření kvůli migrační vlně.

List Pravda také napsal, že Maďarsko nedostatečně chrání vnější hranici schengenského prostoru volného pohybu osob. Právě trasu z Maďarska přes Slovensko a Česko využívají běženci na cestě do západní Evropy.

Sme poukázalo na vyjádření českého ministra vnitra Víta Rakušana, který řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatickými kroky nebylo dosaženo očekávaných úspěchů. „Nejmarkantnější je Rakušanův nediplomatický slovník. Nezvolil ezoterické mlžení, ale veřejně ukázal na Mikulce s tím, že navzdory opakovaným jednáním z něj nedokázal vytlouct plnění mezinárodních smluv, a tak neměl na výběr,“ napsal list Sme.

Deník Pravda v souvislosti s rozhodnutím Česka o obnovení kontrol na bývalých hraničních přechodech se Slovenskem v článku s názvem Další selhání Romana Mikulce napsal, že na ministerstvu vnitra tvrdě spali a teď zazvonil budíček. „Rozhodnutí nepřišlo jako blesk z čistého nebe. Nová migrační vlna k nám dorazila začátkem léta. Česká strana se slovenskými kolegy v posledních dnech jednala a žádala, aby byla přijata opatření na naší straně. Marně,“ napsal list.

Cílem Syřanů, kteří se léta zdržují v Turecku, je podle listu Pravda zejména Německo. „Právě tamní policejní odbory na začátku září vyzvaly ministryni vnitra, aby zavedla kontroly na německo-českých hranicích. Česká vláda si uvědomila vážnost situace a obrátila se na zdroj problémů - Slovensko. My jsme ten horký brambor už dál - na Maďarsko - neposunuli,“ napsal list.

Stejný deník také dodal, že k vzájemným jednáním sice došlo, ale přijatá opatření jsou jen vlažná. Slovensko podle deníku raději dopustilo spuštění závor v bývalém společném státě, tedy na hranicích mezi Českou republikou a Slovenskem.

Zdroje: