Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Komentář: Babiš mezi zkázou a vítězstvím: Proč má pořád ještě mnoho trumfů?

Komentář: Babiš mezi zkázou a vítězstvím: Proč má pořád ještě mnoho trumfů?
Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Na předsedu hnutí ANO se valí problém za problémem. Nejnověji je to kauza s nahrávkou týkající se společnosti FAU Přerov, která se dostala do potíží po zásahu finanční správy. Proč je na tom Babiš lépe, než se zdá, a stále ještě může být premiérem?

Čím jsou sněmovní volby blíž, tím víc se spekuluje o tom, kdo s kým sestaví vládní koalici. Případně jestli vůbec nějaká koalice vznikne. Do úvah o povolebním uspořádání zasáhla žádost o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání poslaneckou sněmovnou a také aktuální kauza s nahrávkou, na které předseda hnutí ANO říká "ty naši klekli na FAU Přerov…".

Poslankyně a významná členka ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro Hospodářské noviny připustila, že může vzniknout velká koalice proti hnutí ANO složená z ODS, ČSSD, TOP 09 či lidovců. Uvedla, že historie ukazuje, že vznikaly "naprosto nesourodé koalice levice s pravicí, aby politici zabránili něčemu horšímu" a odkázala se na to, že předseda ODS Petr Fiala mnohokrát řekl, že nepřipadá v úvahu, aby občanští demokraté vstoupili do vlády, ve které by byl premiérem Andrej Babiš.

Volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek pro změnu v rozhovoru pro časopis Týden přiznal, že je ochotný jít do vlády s hnutím ANO, pokud v ní nebude Babiš v případě, že bude obviněný. Šéfredaktor Deníku Referendum a člen sociální demokracie Jakub Patočka zase píše, že "potřebujeme, aby po volbách vznikla vláda většiny ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, jejímž základním programovým závazkem – klidně jen na jeden na dva roky – bude, že klekne na Babiše a jeho mafii".

Přestože je na předsedu hnutí ANO vyvíjen stále větší tlak, který se může promítnout jak do jeho volebních preferencí, tak do koaličního potenciálu ANO, pořád je to on, tedy kromě voličů, kdo má klíč k podobě nové vlády.

Babišovi nezbývá nic jiného než dokola opakovat, že všechno je kampaň a politický boj a všichni se proti němu spikli, hledět si voličů, podepisovat svou knihu a poukazovat na to, že kmotři udělají vše pro to, aby se ho zbavili.

 Držet dosavadní kurz

Šéfovi ANO stačí držet dosavadní kurz a pokusit se s jeho pomocí získat co nejvíce mandátů ve sněmovně. Babišovi může být upřímně jedno, kdo s ním teď a za jakých podmínek chce sestavovat vládu, případně jaká jiná koalice může vzniknout.

Důležité je, aby v rozjetém tempu vydržel až do voleb a vyhrál s co nejlepším výsledkem. I kdyby to však bylo pod 25 procent, tedy méně, než mu nyní vychází v průzkumech, nemusí to pro něj znamenat žádnou katastrofu. Po volbách uvidí, jak se situace vyvine a jaké možnosti bude mít.

Nakonec jich nemusí být vůbec málo. Od Miloše Zemana má de facto slíbené, že ho jmenuje premiérem, pokud vyhraje volby. Podle situace ve sněmovně v závislosti na tom, kdo v ní zasedne a jaké varianty budou ve hře, se pak může rozhodnout, co podnikne.

Buď může usilovat o to stát se za každou cenu premiérem, anebo se stáhne a umožní koalici, ve které bude hnutí ANO bez něj. V takovém případě může být o vládnutí s Babišovým uskupením docela tlačenice.

Ústupek v podobě nepřítomnosti Babiše ve vládě v kombinaci s pohádkou o tom, že se zabránilo vládnout komunistům a Tomio Okamurovi, jistě přispěje k tomu, že o koaliční partnery hnutí ANO nebude mít nouzi.

I v takovém případě ale Babiš nemusí být mimo dlouho. Klidně se může stát, že se koalice rozpadne, její konec se hodí na koaliční partnery a z nestabilní a nepřehledné situace, ať už jejím výsledkem bude jen přeskupení vlády nebo předčasné volby, nás pak vyvede nový kabinet tentokrát už pod Babišovým vedením.

Presumpce jako nepřekročitelná mantra

Třeskutější situace nastane, pokud se Babiš nevzdá a bude hledat cestu, jak po říjnových volbách bez ohledu na trestní stíhání a případné obvinění stanout v čele vlády. V takovém případě se můžeme dočkat ještě docela dramatického vývoje.

Co by se například dělo, kdyby se předseda ANO skutečně rozhodl sestavit menšinovou vládu s komunisty a Okamurovým SPD? Pokud by obě uskupení umožnila vznik Babišovy vlády, ostatní by s tím už mnoho nenadělali, tedy krom veřejného a halasného povyku. Pokud by součástí jejich dohody bylo, že ho komunisté i okamurovci podrží a nevydají k trestnímu stíhání, nikdo s tím nehne.

Je otázka, zda na to KSČM s SPD přistoupí, ale jednorázový akt, kdy Babišovi vyjádří důvěru a pak ho při klíčových hlasováních ve sněmovně podpoří, je pro obě uskupení výhodný. Sami se mohou tvářit, že jednají konstruktivně, brání vleklé krizi a umožňují vládnout vítězi voleb.

Není bez zajímavosti, že v příloze Lidových novin Česká pozice už vyšel článek, že většina právníků v anketě LN sice považuje za nepřijatelné, aby v čele vlády stanul obviněný, ale čtvrtina právníků s tím problém nemá a argumentují presumpcí neviny, která je prý v právnických kruzích nepřekročitelnou mantrou.

Menšinová vláda je navíc pro Okamuru a komunisty výhodná v tom, že sami se stále mohou tvářit, že jsou mimo systém a za Babišovu vládu nenesou odpovědnost, byť její vznik umožnily. Kromě toho předseda ANO jistě najde cestu, jak se jim za to odvděčit, takže zkrátka nepřijdou.

 Patová situace a praskající nervy

Další variantou je, že Babiš bude chtít usednout do premiérského křesla, ale zároveň se z nějakého důvodu bude chtít vyhnout menšinové vládě se zmíněnými subjekty, případně ani s nimi nebude mít dost mandátů na vyjádření důvěry své vládě, což není moc pravděpodobné.

Může se stát i to, že na Babiše například vzhledem k závěrům vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ohledně Čapího hnízda či dalším zjištěním, které ještě mohou vyplavat na povrch, bude tak velký tlak, že si zkrátka nedovolí nechat se premiérem jmenovat. Šéf hnutí ANO ovšem dělá už několik let vše pro to, aby mohl řídit příští vládu, takže se toho určitě jen tak snadno nevzdá. Pokud bude existovat možnost, jak stanout včele vlády, proč by ji nevyužil?

Babiš může také zmíněnou menšinovou vládou vyhrožovat a tím ostatní donutit, aby s ním do koalice šli. Zároveň nelze vyloučit ani variantu, že některé politické strany budou mít tak velkou touhu být ve vládě, že nakonec kývnou i na to, aby Babiš byl premiérem. A co když bez ANO, komunistů a Okamury ani žádnou vládu sestavit nepůjde nebo by v ní muselo být tolik vzájemně nekompatibilních stran, které se spolu nikdy nedohodnou?

V takovém případě stačí, aby si Babiš postavil hlavu, že bez něj ANO v žádné koalici nebude a co pak? Přiberou ostatní strany do party i Okamuru a KSČM? Těžko. Nastane patová situace a bude záležet, komu nervy povolí dřív. A vězme, že to budou spíš někteří straníci ostatních partají, kteří začnou na vedení svých stran tlačit, aby Babišovi ustoupili. Bude se argumentovat presumpcí neviny a tím, že voliči předsedu ANO volili s vědomím trestního řízení s ním.

Je třeba myslet i na to, že Miloš Zeman má dva pokusy na jmenování premiéra a v obou si může vybrat Andreje Babiše. Snad jedině, kdyby byl veřejný i mezinárodní tlak příliš velký, možná by Babiš couvl, ale těžko říct. V první řadě je klíčové, jaké bude rozložení sil ve sněmovně, jak voliči určí vzájemný poměr mandátů jednotlivých stran a hnutí. Pořád ovšem platí, že varianta, že po volbách bude premiérem Babiš, není vyloučena.

Zdroje:
Vlastní