Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Až Babiš a 'jeho' kleknou na opozici…

Komentář: Až Babiš a 'jeho' kleknou na opozici…
Miloš Zeman a Andrej Babiš v Lánech | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš je politik s ručením neomezeným. Neomezuje ho prezident, ani vlastní strana. Jak s tím naloží?

Miloš Zeman dal Andreji Babišovi bianko šek k tomu, aby sestavil vládu. Jména si může majitel ANO dopisovat podle libosti a podporu pro vládu sehnat, kde chce a jak chce.

A aby byla ruka v rukávě a Babiš při lednové volbě prezidenta nezapomněl, komu má být vděčný, hned mu Zeman slíbil druhý pokus o vládu – pro případ, že jeho kabinet napoprvé důvěru nezíská. Což se dá předpokládat.

Co víc, Babiš bude mít cestičku umetenou ještě líp – třetí pokus má také téměř v kapse. Ústava ho dává předsedovi sněmovny a Piráti hned zkraje vyměkli. Dali najevo, že funkci přiklepnou babišovci Radku Vondráčkovi.

V situaci, kdy si s Babišem nikdo nechce zadat, může být šéf sněmovny klíčová figura zdlouhavé bitvy nervů, ve které prohraje ten, kdo uhne. Babišova vláda může získat důvěru až do třetice všeho dobrého. Nebo spíš zlého?

Anebo taky důvěru vůbec dostat nemusí.

Bič a cukr

Tahle taktika se dá uplatnit na koně i politiky. Babiš ji použije na ty druhé.

Bičem bude vidina předčasných voleb, kterou bude odbojné opozici práskat před nosem. Byly by dalším referendem o Babišovi. Kverulantská opozice by u voličů sotva zabodovala. Navíc by ji předčasné volby, na rozdíl od ANO, mohly zruinovat.

Babišovci hned zkraje ukazují na škůdce. První na ráně je pochopitelně Miroslav Kalousek, mezi voliči až na výjimky oblíbený jako kůrovec u lesníků. "Kalousek chce zabránit přijetí rozpočtu, abychom nemohli navýšit důchody, abychom nemohli přidat učitelům," žaluje Jaroslav Faltýnek na remcala, který chce prosazovat většinovou vládu a scénář směřující ke třem pokusům pro Babiše odmítá.

No a cukr? Tím mají být ministerská křesla nebo aspoň pašalíky ve státních institucích. Zcela podle jednoho z Murphyho zákonů, který radí: "Dbej o pozice opozice."

Kdo by podporoval vládu jiné strany, kdyby z toho neměl nějaký prospěch?

Pokusné balónky

Babiš je už vyslal vůči občanským i sociálním demokratům. Oznámil, že v jeho vládě bude místo pro nezávislé experty i straníky – a to z jiných stran, než z ANO.

"Na školství je expertem pan Klaus, paní Černochová, nebo možná pan Hamáček zase na obranu," pravil Babiš v TV Prima.

Na takové vyzobávání rozinek však sotva nějaká strana přistoupí. Výjimkou je parta Tomia Okamury. Samuraj se třese na vládní sesli jak čivava.

Ministerstva a místa pro opozici se však začnou rozdávat až při skládání další Babišovy vlády. Teď je cílem mít kabinet co nejrychleji bez komplikovaných a zdlouhavých vyjednávání, co nejdříve obsadit Strakovu akademii a ministerstva.

Kupředu levá, kupředu pravá

Na přelomu století (1998 až 2002) řídila Česko vláda sociální demokracie za podpory opozičních občanských demokratů. Jejich spojenectví vycházelo z dokumentu, pro který se vžil název opoziční smlouva. ODS v ní slíbila sociální demokracii, že jí umožní získat důvěru a že nevyvolá ani nepodpoří hlasování o nedůvěře. ČSSD na oplátku přenechala ODS klíčové kontrolní posty – mimo jiné předsedy obou parlamentních komor.

S opoziční smlouvou 2.0 však dnes počítat nemůžeme. ODS má v paměti, jak ji voliči za ni před patnácti lety vytrestali.

Babišův kabinet by mohl fungovat spíš jako menšinové vlády v severských zemích. Tam vládní stranu nezajišťuje smluvní partner, premiér si hledá spojence podle témat.

Převedeno do české politiky, v zákonech týkajících se sociální politiky by se Babiš ucházel o hlasy levicových poslanců – komunistů a sociálních demokratů, v zákonech ekonomického ražení by zase hledal podporu mezi pravicí a liberály – zejména občanskými demokraty a Piráty (ačkoli u těch druhých by za přívlastky "pravicový a liberální" měl následovat otazník).

Debilové z opozice

Pro takovou politiku každopádně musíte mít stranu, která není radikálně levicová, ani výrazně pravicová. Prostě stranu, která je otevřena kompromisům s oběma póly a kterou vede nekonfliktní politik schopný vyjednávat.

První podmínka je splněna. ANO je strana široce rozkročená – catch-all party (viz other examples), strana pro všechny. Upřesněme však, že pouze pro všechny, kteří se smíří s vedoucí úlohou Andreje Babiše.

Druhá podmínka nicméně splněna není. Babiš je konfliktním politikem, během posledních čtyř let si v politice kdekoho znepřátelil. Je jasné, že s těmi, které označujete za debily, svině nebo krávy, stěží můžete vytvářet korektní vztahy.

Tipy pro sázkaře

Nakonec si vyhodnoťme rizika sázek na Babišovu vládu.

a) Sen o jednobarevné vládě se Andreji Babišovi vyplní.  

To je "tutovka" ("setbet"), protože Babiš má v zádech Miloše Zemana, který jeho vládu za pár týdnů jmenuje

b) Babišův tým (přesněji některý z Babišových týmů) získá ve sněmovně důvěru

Sázka s osmdesátiprocentní pravděpodobností výhry. Lze tušit, že leckdo ve sněmovně časem vyměkne, byť možná až na třetí pokus – komunisté to už avizovali, a následovat mohou další.

c) Babiš dovládne do řádných voleb.

Tady by se měla rozsvítit kontrolka s výstrahou "vysoké riziko" – nad 50 procent. ANO bude disciplinované, svého generálního ředitele nevyhodí (ledaže by si Babiš dal sám padáka). Na to, že další strany vládu nezablokují, však spoléhat nelze.

Zdroje:
Vlastní