Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Policie prověřuje, jestli mělo Babišovo Čapí hnízdo nárok na dotace

Policie prověřuje, jestli mělo Babišovo Čapí hnízdo nárok na dotace
Babišova farma Čapí hnízdo dostala 50milionou dotaci, na kterou možná neměla nárok | zdroj: Profimedia

Policie začala prověřovat, jak je možné, že farma Čapí hnízdo patřící pod skupinu Agrofert Andreje Babiše, dostala 50milionovou evropskou dotaci na podporu cestovního ruchu. Nárok na ni přitom měly malé nebo střední podniky, upozornil server Aktuálně.

I když se o tom neoficiálně mluvilo, farma svého vlastníka oficiálně přiznala až loni na jaře. A nedá se říct, že by obří holding Agrofert spadal do kategorie malý nebo střední podnik. 

Trestní oznámení dostalo státní zastupitelství na konci listopadu a postoupilo případ policii. Ta ho prověřuje pro podezření ze dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU.

Podle Aktuálně je oznámení založeno na tom, že farma požádala o dotaci jako neznámá společnost. Babiš se ale od začátku projektem Čapího hnízda chlubil a chvíli ho i vlastnil, i když to popíral.

Pak ale firma vydala krátce před podáním žádosti anonymní akcie a Babišovo jméno tak z jejích vlastníků zmizelo. Opět se tam objevilo až poté, co byly anonymní akcie zakázané.

Babiš ale jakékoli pochybení opakovaně odmítal. "Projekt byl realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. Navíc byl v minulosti už několikrát ze strany úřadu kontrolován. Speciálně se o něj zajímala Evropská komise a nechala ho rovněž zkontrolovat," cituje politika Aktuálně.

Nyní bude muset policii pozadí fungování Čapího hnízda vysvětlit. 

Zdroje:
aktualne.cz