Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Anglická královna má v seriálu černou pleť. Skousnou to Britové?

Anglická královna má v seriálu černou pleť. Skousnou to Britové?
Jodie Turnerová-Smithová. Herečka, která dostala roli anglické královny | zdroj: Profimedia

Černoška Jodie Turnerová-Smithová bude hrát anglickou královnu Annu Boleynovou - a je kolem toho rozruch. Ale proč? Vždyť Ježíše, který měl snědou pleť a tmavé vlasy, hrají běloši. A dokonce blondýni.

Annu Boleynovou, manželku anglického krále Jindřicha VIII., které po vykonstruovaném procesu setnuli hlavu, bude v novém miniseriálu televizní stanice Channel 5 hrát herečka černé pleti – Jodie Turnerová-Smithová.

Láska, která změnila Anglii

V prohlášení, v němž oznámil neobvyklé obsazení hlavní role, Channel 5 píše: "Drama sleduje poslední měsíce života Anny Boleynové z pohledu královny. Popisuje, jak se snaží přežít, zajistit budoucnost své dcery a zpochybnit mocný patriarchát, který se kolem ní uzavírá."

Anna Boleynová patří k významným postavám anglické historie. Láska krále Jindřicha VIII. k Anně změnila směr dějin ostrovní země. Poté, co se do ní Jindřich zamiloval, žádal papeže Klementa VII., aby jeho sňatek s Kateřinou Aragonskou prohlásil za neplatný. Papež odmítl a Jindřich v odvetě prosadil odluku od katolické církve.

profimedia-0387801147  1 1 Anna Boleynová. Královna, která změnila běh anglických dějin | zdroj: Profimedia

Nakonec král sňatek s Annou prosadil. Za tři roky se však monarcha zamiloval do její dvorní dámy Jany Seymourové. Aby se s ní mohl oženit, musel ukončit manželství s Annou. A protože běžný rozvod nebyl možný, obvinil ji z velezrady, cizoložství, incestu a čarodějnictví. Anna byla v květnu 1536 setnuta mečem.

Historici se shodují, že se provinila pouze tím, že Jindřichovi neporodila syna, ale dceru – budoucí královnu Alžbětu I.

Sama Turnerová-Smithová popsala královnu Annu jako "impozantní a divokou". "Její hluboce lidský příběh je pro dnešek stále tak aktuální," řekla čtyřiatřicetiletá britská herečka.

Pohlédni do zrcadla, bílý Čingischáne!

Případ, kdy historickou postavu s bílou pletí bude hrát herec/herečka s tmavou pletí, není v britské televizi první. V seriálu Trója: Pád města (Troy: Fall of a City) například představoval starověkého řeckého hrdinu Achilla černoch David Gyasi.

profimedia-0147688052Anne Boley execution Poprava Anny Boleynové v květnu 1536 | zdroj: Profimedia

Jenže tentokrát jde o postavu anglické královny – a k tomu jedné z nejslavnějších. Na twitteru se tak k obsazení role rozproudila emotivní debata. Hlasy pobouřených žádají Channel 5 a produkční společnost Fable Pictures, aby hlavní roli přeobsadily.

Jeannie Junová ve svém tweetu přirovnává Turnerovou-Smithovou v roli Anny k bělošské herečce v úloze Rosy Parkové, černošské aktivistky, kterou v padesátých letech zatkli v Alabamě za to, že odmítla v autobusu uvolnit místo bělochovi.

Někteří z diskutujících zase upozorňují na četné případy whitewashingu, jak se nazývá obsazování nebílých postav bílými herci. Adam Driver uklidňuje rozhořčené debatéry a připomíná, že Mongolové se také nebouřili, když hrál Čingischána John Wayne, Američan jako poleno.

A připomenout se dá i Ježíš Kristus, který měl olivovou pleť a tmavé vlasy. Přesto ho ve filmech hrají bílí herci, a co víc – blondýni. Třeba Willem Dafoe v Posledním pokušení Krista, anebo Ted Neeley v muzikálu Ježíš Kristus Superstar. Ostatně, v jeho české divadelní verzi vystupoval jako Ježíš plavovlasý Kamil Střihavka.

Je v tom byznys, vážení

To, že tvůrci a producenti obsadí do role Ježíše ryzího bělocha, však ještě neznamená, že mají nějaké rasistické pohnutky. Vede je k tomu, zejména v hollywoodských filmech, obyčejný byznys. Prostě si spočítají, že bílý herec v té či oné roli vynese víc. A podobně se to nejspíš má s černošskou herečkou v roli bílé královny. Producent a televizní kanál patrně doufají, že nezvyklé obsazení přiláká diváky.

Celou kauzu v tweetu pěkně shrnuje Matthew Hodson: "Je to jen drama a Jodie bude v té roli určitě báječná."

Zdroje:
Channel 5