Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Akcie Credit Suisse klesly o třetinu, hlavní investor další pomoc vyloučil

Akcie Credit Suisse klesly o třetinu, hlavní investor další pomoc vyloučil
Sídlo Credit Suisse v Curychu | zdroj: Profimedia

Akcie druhé největší švýcarské banky Credit Suisse dnes prudce klesají, odpoledne ztrácely asi 30 procent a dostaly se na rekordní minimum. Důvodem je vyjádření největšího investora Credit Suisse, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNB), že už nemůže švýcarské bance poskytnout další finanční pomoc. SNB je největší komerční bankou v Saúdské Arábii. Dopoledne bylo obchodování s akciemi Credit Suisse podle médií několikrát pozastaveno.

Předseda správní rady SNB Amar Chudajrí v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že SNB nemůže poskytnout švýcarské bance další pomoc, protože by se tak dostala se svým podílem nad hranici deseti procent. „Je to regulatorní záležitost,“ řekl agentuře. Saúdskoarabská banka nyní v Credit Suisse vlastní 9,88 procenta akcií.

Podle Chudajrího je SNB spokojena s plánem na ozdravení Credit Suisse a nemyslí si, že by tato banka potřebovala více peněz. „Jsme spokojeni s plánem, s tím transformačním plánem, který předložili. Je to velmi silná banka. Nemyslím si, že budou potřebovat další peníze. Když se podíváte na jejich poměrové ukazatele, tak ty jsou v pořádku. A fungují pod silným regulačním režimem ve Švýcarsku a dalších zemích,“ prohlásil Chudajrí.

SNB získala podíl v Credit Suisse loni, kdy se zúčastnila úpisu k posílení kapitálu, a zavázala se investovat až 1,5 miliardy švýcarských franků (CHF; 36,9 miliardy Kč). Chudajrí označil investici za oportunistickou, která není časově omezena. Dodal, že SNB investici opustí, až získá odpovídající hodnotu akcií.

Investoři také nadále vyhodnocují dopad úterního oznámení Credit Suisse, že zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky. Švýcarská banka se snaží zotavit z řady skandálů, které podkopaly důvěru investorů a klientů. Delší dobu tak bojuje s odlivem peněz klientů.

Švýcarská centrální banka se odmítla k situaci v Credit Suisse vyjádřit. Předseda správní rady Credit Suisse Axel Lehmann uvedl, že státní pomoc není pro banku tématem. Dodal, že by nebylo přesné srovnávat problémy Credit Suisse s krachem americké Silicon Valley Bank (SVB), zejména proto, že obě banky podléhají odlišné regulaci.

„Krach tří středních bank ve Spojených státech přesouvá pozornost právě na Credit Suisse, která svou pověstí problémy doslova přitahuje,“ řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Podle něj odliv depozit z banky v nejbližších dnech zřejmě zrychlí a banka bude bojovat o přežití. „Na finančních derivátech úvěrového zajištění (CDS), kde se investoři zajišťují proti krachu banky a neschopnosti banky splácet své závazky, již dnes vidíme extrémní sázky na její krach. V nejbližších dnech nejspíš budou zrychlovat hovory o její záchraně mezi evropskými zákonodárci a dalšími evropskými bankami,“ sdělil ČTK Hájek.

Credit Suisse koncem loňského roku uvedla, že zaznamenává citelně vyšší výběry hotovostních vkladů, neobnovení splatných termínových vkladů a čistý odliv aktiv, a to na úrovni, která převyšuje úroveň z předchozího čtvrtletí. Ve čtvrtém čtvrtletí zákazníci vybrali z banky 110 miliard švýcarských franků, a to kvůli řadě skandálů, zděděných rizik a selhání při dodržování předpisů. V úterý banka dodala, že výběry pokračují, přestože zahájila rozsáhlou kampaň s cílem získat zpět důvěru klientů.

Propad akcií Credit Suisse způsobil ztráty také dalším bankovním společnostem. Kvůli vysokému propadu bylo pozastavené obchodování s akciemi několika italských bank, včetně UniCredit, Finecobank a Monte Dei Paschi. Akcie Credit Suisse odpoledne spadly pod 1,57 CHF, ačkoliv ještě před pěti lety se prodávaly za více než 15 franků. V roce 2007, tedy před globální finanční krizí, stála jedna akcie Credit Suisse i více než 85 švýcarských franků.

Credit Suisse už na začátku února oznámila, že za loňský rok prohloubila čistou ztrátu na 7,29 miliardy franků z 1,65 miliardy CHF předloni. Loňská ztráta byla nejhorší od globální finanční krize z roku 2008.

Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka kompletně obměnila vrcholové vedení a prochází druhým plánem restrukturalizace za několik let.

Pád dvou amerických bank má v EU jen omezený dopad, řekla eurokomisařka

Pád dvou amerických bank má na Evropskou unii jen omezený dopad, řekla dnes europoslancům ve Štrasburku eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová. Tyto banky měly podle ní v Evropě jen malý dosah. Evropská komise (EK) je v kontaktu s příslušnými dohledovými úřady.

Krach kalifornské Silicon Valley Bank (SVB) a uzavření newyorské Signature Bank v posledních dnech rozkolísalo finanční trhy, včetně těch evropských. Na rekordní minimum klesly například akcie právě Credit Suisse.

Evropské instituce však uvádějí, že evropské banky podléhají přísnějším regulacím, konkrétně kapitálovým pravidlům pro banky označované jako Basel III, která mají zvýšit odolnost bankovního sektoru, a osud SVB jim proto v tuto chvíli nehrozí.

„Myslím, že můžeme s klidem říct, že neexistuje linka mezi touto částí amerického finančního systému a toho evropského,“ řekl český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP-09), místopředseda ekonomického a měnového výboru (ECON) v Evropském parlamentu.

Podle jeho kolegy z výboru ECON, českého europoslance Ondřeje Kovaříka (ANO) je kolaps amerických bank především „problém regionálních bank v USA zaměřených na specifický segment trhu“. SVB se specializovala na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. „Na druhou stranu z krize před 15 lety víme, že ve chvíli, kdy na druhé straně oceánu padají finanční instituce, projevuje se to minimálně sekundárně i v Evropě,“ řekl dnes ČTK Kovařík.

Americká centrální banka (Fed) podle listu Financial Times v tuto chvíli zvažuje, že pro středně velké banky zavede vyšší požadavky na likviditu. Mohla by tak předejít opakování scénáře, ve kterém SVB padla poté, co její zákazníci v jediný den vybrali 42 miliard dolarů (necelý bilion korun). Po přísnějších regulacích pro banky střední velikosti, konkrétně zátěžových testech, dnes v rozhovoru se stanicí CNBC volala i americká demokratická senátorka Elizabeth Warrenová.

Zdroje: