Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Pro USA evropská pravidla označování původu potravin neplatí: Gruyère je prostě sýr

Pro USA evropská pravidla označování původu potravin neplatí: Gruyère je prostě sýr
Švýcarský sýr gruyère | zdroj: Profimedia

Soud ve Spojených státech rozhodl, že název sýra gruyère je obecné označení, a proto nemůže být vyhrazeno pouze pro sýry pocházející ze Švýcarska nebo Francie. Odvolací soud v Richmondu ve státě Virginie v pátečním rozsudku dospěl k závěru, že Spojené státy nemají pro označování původu potravin stejně přísná pravidla jako Evropa.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) totiž stanovil, že sýr typu gruyère musí splňovat určité podmínky. Například že má mít díry a měl by zrát alespoň 90 dní. Kritéria ohledně zeměpisného původu tohoto sýru ale FDA neupravuje.

„Tento sýr se desítky let v Americe prodává jako gruyère bez ohledu na místo, kde byl vyroben,“ uvedl soud. Doplnil, že se jeho rozhodnutí vztahuje jak na gruyère vyrobený v americkém Wisconsinu, tak na ten, který pochází z Nizozemska, Švýcarska či Rakouska. „Konzumenti sýra ve Spojených státech název ‚gruyère‘ chápou jako označení pro sýr, což činí tento výraz obecným,“ konstatoval soud.

Skupina Interprofession du Gruyère, která zastupuje producenty mléka, sýraře a zpracovatele v průmyslu se sýrem gruyère ve Švýcarsku, a její francouzský ekvivalent, požádaly v USA o zápis sýru gruyère do amerického rejstříku ochranných známek. Státní úřad pro patenty a ochranné známky USA to ale odmítl, načež skupiny podaly žalobu. Soudní spor však začátkem loňského roku prohrály. Odvolací soud nyní rozhodnutí nižší instance potvrdil.

Sýr švýcarských horalů

První zmínky o sýru gruyère pocházejí z roku 1115, svůj název ale dostal oficiálně až v 18. století. Vyrábí se především ve švýcarském kantonu Fribourg, ale i Vaud, Neuchatel, Bern a Jura. V době tak zvané malé doby ledové (15. až 19. století) nebylo ve vyšších polohách možné pěstovat obilí, švýcarští horalové tedy konzumovali převážně mléko a sýry. V 19. století pak vedle malých horských sýráren začaly v údolích vznikat i ty větší, průmyslové.

Tvrdý sýr z nepasterizovaného kravského mléka chutná podobně jako ementál. Skvěle se hodí do kuchyně, na zapékání i na fondue. Aby udržel svou kvalitu, musí výrobci dodržovat přísný postup a zásady. Například že tři čtvrtiny krmiva musejí pocházet z vlastního statku, zakázaná jsou dojicí zařízení i růstové hormony. Vzdálenost mezi statkem a sýrárnou nesmí být větší než 20 kilometrů, kotle na výrobu sýru musí být měděné a bochníky sýrů musí ve sklepech zrát na nehoblovaných smrkových prknech. Dodržování těchto pravidel se přísně a pravidelně kontroluje.

Prapůvodním ze všech druhů je Gruyère d'Alpage, který pochází z více než pěti desítek horských pastvin a který stál na samotném počátku úspěšného tažení tohoto produktu, který Američané považují za jeden z nejlepších evropských sýrů vůbec.

Americké mlékárenské skupiny verdikt richmondského soudu uvítaly, zatímco švýcarské a francouzské sýrařské skupiny zklamal. „Domníváme se, že skutečná situace na americkém trhu je jiná, než uvádí odvolací soud. V USA budeme i nadále důrazně usilovat o ochranu chráněného označení původu velmi kvalitního sýra gruyère,“ uvedl právní zástupce žalující strany Richard Lehv.

Zdroje:
ČTK, Die Zeit, vlastní