Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Americký bankovní systém je bezpečný, ujišťuje Biden

Americký bankovní systém je bezpečný, ujišťuje Biden
Silicon Valley Bank | zdroj: Profimedia

Americký bankovní systém je bezpečný a vláda učiní vše pro ochranu střadatelů, ujistil dnes prezident Joe Biden. K situaci v bankovním sektoru se vyjádřil v souvislosti s pádem finančních domů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

Prezident podle médií uvedl, že požádá Kongres a regulační orgány, aby posílily bankovní pravidla. Před zahájením obchodování na akciových trzích v USA dodal, že udělá vše, co bude k posílení sektoru potřeba.

„Američané se mohou spolehnout, že bankovní systém je bezpečný,“ řekl Biden. „Vaše vklady tam budou, až je budete potřebovat,“ dodal. Totéž podle něj platí i pro malé podniky. Zopakoval, že peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Investory ale vláda chránit nebude, protože nikdo není podle něj nad zákonem. Manažeři obou bank, které přešly pod státní kontrolu, budou propuštěni. „Vědomě riskovali, a když se riziko nevyplatilo... přijdou o peníze. Tak funguje kapitalismus,“ řekl Biden.

Americké úřady uzavřely newyorský finanční ústav Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření poboček SVB, což znamená největší pád banky v USA od krachu finančního ústavu Washington Mutual v roce 2008.

Kontrolu nad Signature Bank převzala Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Všichni střadatelé dostanou své peníze zpět a daňoví poplatníci neponesou žádné náklady na sanaci, uvedlo americké ministerstvo financí ve společném sdělení s centrální bankou (Fed) a FDIC.

„Požádám Kongres a bankovní regulátory, aby posílili pravidla pro banky, aby se snížila pravděpodobnost, že se tento druh selhání bank bude opakovat a abychom ochránili americká pracovní místa,“ řekl Biden. Prezident čelí rozdělenému Kongresu, což by mohlo ztížit přijímání přísnějších pravidel. Republikáni i demokraté ale bankovní manažery ze Silicon Valley kritizovali.

Akcie amerických bank mezitím dál oslabují. Akcie banky First Republic ze San Franciska na začátku dnešního obchodování ztrácely kolem 65 procent, zhruba 33 procent odepsaly už minulý týden. Akcie Bank of America, druhé největší banky v USA, odepisovaly asi čtyři procenta, zatímco poskytovatel finančních služeb Charles Schwab ztrácel kolem osmi procent.

Hlavní akciové indexy v Evropě ztrácejí zhruba od dvou do tří procent. Prudký pokles také zaznamenávají bankovní akcie.

Zdroje: