Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vesecká chce kárné řízení žalobkyně. Kvůli vraždy Malhockých

Vesecká chce kárné řízení žalobkyně. Kvůli vraždy Malhockých
zdroj: tisková zpráva

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká navrhuje kárné řízení žalobkyně, která měla na starosti vraždu manželů Malhockých.

Do kauzy zavražděných manželů Malhockých z Českých Budějovic zasahuje nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Navrhuje kárné řízení proti žalobkyni, která měla na starosti tento případ. Žalobkyně totiž podle ní mohla tragédii zabránit. Uvádí to deník Právo.

Rozhodnutí Vesecké padlo po prostudování posudku ke zdravotnímu stavu obviněného osmadvacetiletého syna zavražděné ženy. „Nesprávný postup byl shledán v nedostatečném a nesprávném vyhodnocení znaleckého posudku z odvětví psychiatrie, který byl svým obsahem rozporuplný," vysvětlila mluvčí Vesecké Renata Malinová.

Vesecká má totiž za to, že jak znalci, tak státní zástupkyni muselo být zřejmé, že se jedná o nebezpečnou osobu, která nedodržuje podmínky ambulantní léčby a je schopna své výhrůžky proti své rodině realizovat. „Přesto znalec navrhl pouze ambulantní formu léčení," podotkla Malinová.

A v tom je právě kámen úrazu. Vesecká je totiž přesvědčena o tom, že státní zástupkyně měla vyslechnout znalce a nechat nedostatečný posudek doplnit.

Žalobkyně navíc měla návrh na zahájení léčby podat co nejdříve. Učinila tak ovšem až po pěti týdnech, a než o něm rozhodl soud, tak manželé byli zavražděni.

www.parlamentnilisty.cz