Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Takzvaní létající profesoři budou mít registr

Takzvaní létající profesoři budou mít registr
zdroj: tisková zpráva

Vysokoškolští učitelé budou svůj vlastní registr a akreditace škol tak budou vázány přímo na ně. Tím se vyučujícím ztíží úvazky na mnoha školách.

S nápadem, aby vysokoškolští pedagogové měli svůj vlastní registr, přišla před časem Karlova univerzita. Její návrhy pak zpracovali do novely poslanci ze sněmovního školského výboru Walter Bartoš (ODS) a Milan Bičík (KSČM). S novelou pak v pondělí souhlasila vláda.

Pokud návrh projde sněmovnou, co by se změnilo? Především by vznikl registr pracovních úvazků docentů a profesorů. Pro akreditační komisi by to zároveň bylo vodítko pro rozhodování o nově navrhovaných studijních programech a o vzniku soukromých vysokých škol. Zákon by tak měl omezit práci "létajících profesorů", tedy učitelů působících na více školách.

"Vláda má za to, že je velmi účelné, aby byl tento návrh přijat, podporuje ho," podotkl k tomu na brífinku po jednání vlády premiér Jan Fischer. Sněmovna by měla podle něj návrh přijmout hned v prvním čtení.

Podle poslanců Bartoše a Bičíka by vznik a vedení registrů stál asi 2,5 milionu korun. "Není možné, aby 'létající profesor' zaštiťoval pět programů, to fyzicky ani není možné, aby se na škole objevil," vysvětlil nedávno ČTK Bartoš. Bude podle něj na komisi, zda nový obor s "létajícím profesorem" povolí, nebo ne.

Novela zavádí i garanta kvality a rozvoje studijního programu. Podle některých názorů totiž vede současná situace s takzvanými létajícími profesory ke zhoršování kvality výuky na vysokých školách.

Předloha navíc rozšiřuje údaje, které musí vysoké školy zveřejňovat o závěrečných pracích studentů. Nově by měl mezi tyto informace patřit záznam o průběhu obhajoby. Poslanci Bartoš a Bičík proto soudí, že díky tomu by se neměla již opakovat aféra s udělováním titulů na plzeňské právnické fakultě.

www.parlamentnilisty.cz