Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Janota: Pokud budou benefity v nižší sazbě, stát přijde o 70 miliónů

Janota: Pokud budou benefity v nižší sazbě, stát přijde o 70 miliónů
zdroj: tisková zpráva

Pokud by zdanění benefitů bylo upraveno novým zákonem na původní, tedy nižší úroveň, státní kasu by to přišlo na „pouhých“ 70 milionů korun. Částka 250 miliónů je prý chybná. Řekl to ministr financí Eduard Janota.

Premiér Jan Fischer minulý týden ve sněmovně hovořil o dopadu snížení zdanění zaměstnaneckých výhod na loňskou úroveň. Uvedl, že by to státní kasu přišlo na „desítky milionů korun." Jeho materiál se ale diametrálně lišil od toho, co předložil vládě náměstek ministra financí Ivan Fuksa. V materiálech totiž byla cifra 750 miliónů.

„Pracovníci mého ministerstva zaslali před jednáním sněmovny na úřad vlády informace shrnující předchozí jednání, kde se uvádělo, že dopady mohou být i vyšší, a to zhruba 750 milionů korun. Tuto informaci ale musím uvést na pravou míru," řekl Janota na brífinku po pondělním jednání vlády.

„Pan premiér byl nekolegiálně osočen. To je věc, kterou si budu muset vyřešit sám, a tímto bych se chtěl panu premiérovi omluvit," uvedl dále Janota.

Na to pak reagoval Fischer slovy, že se mu ulevilo. „Nikdo nefixloval. Ani já a ani vláda. Jsem rád, že se to podařilo vyjasnit," uvedl premiér.

Celkově by měl stát letos podle Janoty vybrat na DPH asi 270 miliard a v rámci samotného státního rozpočtu 189 miliard korun. „Suma 70 milionů je tak v celkovém inkasu zanedbatelná. Rozpočet se navíc z pohledu výběru DPH ke konci února plní lépe než loni," uvedl ministr.

Novelu o nižším zdanění zaměstnaneckých benefitů, kvůli jimž hrozily odbory stávkou, odmítl v pátek Senát. Norma se tak vrátila do sněmovny, která může senátní veto přehlasovat na schůzi, jež začíná tento týden.

www.parlamentnilisty.cz