Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Američan, který si rozumí s Putinem: Prodá nás skautík z Texasu za ruskou ropu?

Američan, který si rozumí s Putinem: Prodá nás skautík z Texasu za ruskou ropu?
Tillersona zná v Moskvě každý, zní z Ruska | zdroj: Profimedia

Do čela americké diplomacie míří byznysmen, kterého sami Američané podezírají, že je schopen prodat Rusku spojence z NATO za ropná pole kdesi na Sachalinu.

Donald Trump vytáhl trumf pro svou svou zahraniční politiku. Je jím Rex Tillerson.

Čtyřiašedesátiletý manažer a odchovanec texaských skautů vystřídá ve funkci Johna Kerryho – demokrata, jehož rod (Kohnů) pochází z podhůří Jeseníků. Pokud ho ovšem schválí senát.

Miliardář na cestách

Tillerson je v diplomatické branži zjevením. Nemá za sebou politickou, diplomatickou, vojenskou nebo akademickou kariéru, jak u amerických ministrů zahraničí bývalo zvykem.

Není však žádné ořezávátko. Stojí v čele ropného gigantu ExxonMobil, což je největší veřejně obchodované těžařské konsorcium na světě. Celkový roční příjem společnosti loni dosáhl 48,7 miliardy dolarů (1,23 bilionu korun). To je pětinásobek výkonu celé české ekonomiky. Sám Tillerson drží akcie Exxonu v hodnotě 151 milionů dolarů (3,8 miliardy korun).

"Jeho (Tillersonovou) předností je, že se dobře zná se spoustou 'hráčů'. Sám je hráč světového formátu a v Rusku má za sebou veliké dohody," zdůvodnil Donald Trump svůj výběr v televizi Fox News.                      

Tillerson je světoběžník. Létal po celém světě – Exxon má pobočky v pěti desítkách států. A nepochybně umí vyjednávat. Uzavíral dohody se šéfy států, vlád i korporací. Je však jasné, že na Trumpa zapůsobil především Tillersonův blízký vztah s vládcem Rusi Putinem.

Řád od Putina

Tillerson s Putinem vyjednával už v roce 1999, kdy v Kremlu vládl Boris Jelcin a kdy byl Vladimir Vladimirovič premiérem.

"Žádný z Američanů nestrávil s Putinem tolik času jako Rex Tillerson, možná s výjimkou Henryho Kissingera," řekl John Hamre, náměstek ministra obrany z éry prezidenta Billa Clintona, deníku Wall Street Journal.

Tillerson zjevně s Putinem našel společnou řeč – na rozdíl od manažerů konkurenčních ropných společností Shell a BP, kteří odjeli z Ruska s nepořízenou.

V roce 2011 dohodl společný byznys Exxonu s Rosněftí, energetickou společností ovládanou ruskou vládou. Jeho hodnota se blížila 500 miliardám dolarů (12,7 bilionu korun).

Rok nato Vladimir Putin udělil Tillersonovi udělil Řád přátelství, nejvyšší vyznamenání, které může cizinec z rukou ruského prezidenta získat. Uděluje se těm, kteří se zasloužili o dobré vztahy svých zemi s Ruskem. Z Čechů ho letos dostal komunistický poslanec Evropského parlamentu Jiří Maštálka.

Exxon s Rosněftí hledal a těžil ropu v Černém moři, na západě Sibiře a v Arktidě. Spolupráci však musel přerušit poté, co Američané vyhlásili vůči Rusku sankce za anexi Krymu.

Tillerson sankce kritizoval. Jak jinak, vždyť Exxon připravily o miliardy dolarů.

Také Donald se vyslovil pro to, aby byly odvolány. (Dokonce naznačil, že by mohl uznat ruskou anexi Krymu.)  Jenže sám Trump sankce zrušit nemůže. Vyhlásil je kongres. A jedině kongres je tedy může odvolat.

Bude restart?

Mark Salter, poradce demokratických kongresmanů na Twitteru popisuje Tillersona jako obchodníka, který je schopen prodat evropské spojence z NATO za ropu. "Tillerson by mohl rozprodat NATO za ropu ze Sachalinu od svého přítele Vladimira," píše.

No a dejte si to dohromady s myšlenkou, kterou Trump vyslovil v rozhovoru pro deník Washington Post: "NATO nás stojí peníze. Chráníme Evropu, ale utrácíme hromady peněz. To si nemůžeme dovolit."

Lze potom Salterovo varování brát na lehkou váhu?

Na pozoru se před Tillersonem budou mít mnozí senátoři. Ministra zahraničí jmenuje prezident, schválit ho však musí senát. V něm mají většinu republikáni. Jejich souhlas však není jistý. Naznačil to Marco Rubio, Trumpův soupeř v prezidentských primárkách republikánů.

"Být přítelem Vladimira není přívlastek, který bych očekával u ministra zahraničí," tweetoval senátor Rubio.

Do úterka žádný z republikánských senátorů jednoznačně neřekl, že Tillersona odmítne, žádný se však za něj jednoznačně nepostavil.

Tillerson je přitom na jejich hlasech závislý. Poté, co CIA předala senátorům analýzu, podle které ruská vláda dodávala hacknuté e-maily spolupracovníků Hillary Clintonové "práskačům" z Wikileaks, na podporu demokratů spoléhat nemůže.

Naznačil to vlivný demokratický senátor John McCain. "Nevím, jaké má Tillerson vztahy v Putinem. Ale ujišťují vás, že mě to při slyšení v senátu bude moc zajímat," řekl v rozhovoru pro televizi Fox News.

Jaké jsou tedy šance na to, že po družbě v byznysu uzavře Tillerson družbu v politice a zařídí restart vztahů dvou velmocí?

Na trhu s predikcemi PredictIt se v úterý večer Tillersonovy ministerské akcie prodávaly za 75 centů.Akcie sázející na to, že ztroskotá v senátu, byly ke koupi za 25 centů. To znamená, že investoři zatím věří Tillersonovi v poměru tři ku jedné.

Rex Wayne Tillerson

  • nominovaný na ministra zahraničí ve vládě prezidenta Donalda Trumpa
  • generální manažer energetické korporace ExxonMobil (od ledna 2006)
  • předseda  Boy Scouts of America, největší organizace amerických skautů (2010 až 2012 ), jejím členem od dvanácti let
  • politická příslušnost: Republikánská strana
  • rodina: ženatý, čtyři děti
  • příjem: 27,2 milionu dolarů (700 milionů korun) v roce 2015
  • narozen: 23. března 1952, Wichita Falls, Texas (64 let)
  • alma mater: Texaská univerzita
  • vyznamenání: ruský Řád přátelství

(pj)

Zdroje:
Vlastní