Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Miliardář Donald Trump: Cesta syna skotské imigrantky do Bílého domu

Miliardář Donald Trump: Cesta syna skotské imigrantky do Bílého domu
Miliardář Donald Trump se stal 45. americkým prezidentem | zdroj: Profimedia

Když v černu 2015 obhroublý realitní makléř Donald Trump oznamoval svou kandidaturu na amerického prezidenta, v jeho úspěch nevěřil téměř nikdo. Přesto po vyhrocené kampani a porážce bývalé první dámy Hillary Clintové usedne do Oválné pracovny jako 45. prezident Spojených států.

Donald John Trump je americký politik, obchodní magnát, televizní hvězda, spisovatel a kandidát za Republikánskou stranu v prezidentských volbách v roce 2016. Trump je předsedou a generálním ředitelem společnosti The Trump Organization, která se zabývá obchodováním s nemovitostmi. Provozuje také mnoho kasin a hotelů po celém světě. Díky své reality show The Apprentice (Učeň) na americkém televizním kanále NBC se stal i mediálně slavným.

Dne 16. června 2015 formálně oznámil kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2016 za Republikánskou stranu a 8. listopadu, kdy porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, byl zvolen 45. americkým prezidentem.

Původ a vzdělání

Donald  Trump se narodil v newyorském Queensu. Jeho rodiči byli Fred Christ Trump (11. října 1905, New York – 25. června 1999) a Mary A. MacLeod (10. května 1912, Skotsko – 7. srpna 2000). Jeho prarodiče z otcovy strany byli němečtí emigranti, kteří se přistěhovali do Spojených států v roce 1885.

Tak šel čas s Donaldem Trumpem Donald Trump se svou matkou | zdroj: Profimedia
Mladý Donald studoval na Kew-Forest School ve Forest Hills, v newyorské městské části Queens. Kvůli problémům při studiu jej rodiče ve třinácti letech poslali na vojenskou akademii (New York Military Academy). Tam získal akademické vzdělání a také hrál v týmech amerického fotbalu a basketbalu.

Po absolvování bakalářského studia v oboru ekonomie a finančnictví nastoupil v roce 1968 do otcovy firmy Trump Organization.

Rodina

V roce 1977 se Donald Trump oženil s českou modelkou Ivanou Zelníčkovou. Do tohoto manželství se narodily tři děti: Donald Jr., Ivanka a Eric. Je známo, že Donald Jr. hovoří plynně česky, protože měl v dětství úzký vztah ke své babičce z matčiny strany, která jej naučila mluvit česky.

Tak šel čas s Donaldem Trumpem V roce 1977 se Donald Trump oženil s českou modelkou Ivanou Zelníčkovou, vydrželi spolu až do roku 1992 | zdroj: Profimedia Manželé Donald a Ivana Trumpovi se rozvedli v roce 1992. Následujícího roku si Trump vzal herečku Marlu Maplesovou, s níž má dceru Tiffany. Jejich rozvod následoval v roce 1999.

O šest let později se Trump oženil potřetí, a to se slovinskou modelkou a návrhářkou Melanií Knavsovou, která přivedla na svět syna Barrona Williama Trumpa.

Počátky podnikatelské kariéry

Trump začal svou podnikatelskou kariéru ve společnosti svého otce (Trump Organization). Pro začátek jeho vlastního podnikání mu otec poskytl "malý" úvěr ve výši jednoho milionu dolarů.

Jedním z jeho prvních projektů byla revitalizace bytového komplexu Swifton Village v Cincinnati ve státě Ohio. Když předal Swifton Village firmě svého otce, dosáhli zisku 6 milionů amerických dolarů.

Tak šel čas s Donaldem Trumpem Se svou druhou manželkou Marlou Maplesovou | zdroj: Profimedia
Do konce osmdesátých let se dostal do finanční krize. Výstavbu svého třetího kasína, Trump Taj Mahal v Atlantic City (New Jersey), financoval většinou z půjček s vysokým úrokem, které následně nedokázal splácet. Banky a držitelé dluhopisů přitom ztratili stovky milionů dolarů.

V letech 1991, 1992, 2004 a 2009 vyhlásil bankrot. První dva bankroty byly v souvislosti s jeho nemovitostmi: Trump Taj Mahal a Trump Plaza Hotel.

Tak šel čas s Donaldem Trumpem Projekt kasina Taj Mahal Donaldu Trumpovi pořádně zavařil | zdroj: Profimedia

V roce 1994 se jeho osobní dluh vyšplhal na 900 milionů a obchodní dluh 3,5 miliardy dolarů. Tehdy musel prodat část svých firem a nemovitostí a vzdát se svého podílu v dalších společnostech.

K finančnímu zotavení mu pomohly mimo jiné výhodné smlouvy u nemovitostí za možnost zobrazit na nich nápis "TRUMP". Bankroty z let 2004 a 2009 byly opět spojeny s jeho nemovitostmi, mezi jinými Trump Taj Mahal a Trump Hotels & Casino Resorts.

Mnohé projekty jeho podnikání skončily neúspěchem, nebo již byly zrušeny – například Trump Airlines, Trump University, Trump Magazine, Trump Vodka, Trump Steaks, Trump Mortgage. 

Tak šel čas s Donaldem Trumpem Donald Trump v roce 1989 oznamuje, že postaví další kasíno | zdroj: Profimedia Jiné Trumpovy projekty jsou ziskové a jejich portfolio je poměrně bohaté, sahá od nemovitostí přes oblečení až po vlastní značku balené vody.  

Donald jako celebrita

Donald Trump byl dvakrát nominován na Cenu Emmy a účinkoval v několika filmech (Sám doma 2: Ztracen v New Yorku) a seriálech (Chůva k pohledání, Tak jde čas).

Mnohokrát byl hostem různých talk show. Objevil se i v jiných zábavných pořadech, třeba ve World Wrestling Entertainment, kde se v ringu pral s vlastníkem organizace, Vincem McMahonem.

Tak šel čas s Donaldem Trumpem Donald Trump na wrestlingové exhibici | zdroj: Profimedia V roce 2003 se stal výkonným producentem a moderátorem soutěžní reality show The Apprentice na kanále NBC, ve které skupina lidí bojovala o práci v jeho podniku.

V první sérii The Apprentice dostával Trump plat 50 000 dolarů za jednu epizodu, ale po úspěchu programu byl odměňován 3 miliony za epizodu. Po 10 sériích přidal spin-off The Celebrity Apprentice, kde vystupovaly celebrity. 

Tak šel čas s Donaldem Trumpem Donald Trump se zpěvákem Michaelem Jacksonem | zdroj: Profimedia Trump je předsedou a generálním ředitelem (Chief Executive Officer, CEO) společnosti Trump Organization, která se zabývá obchodováním s nemovitostmi. Trump je též zakladatelem společnosti Trump Entertainment Resorts, která provozuje mnoho kasin a hotelů po celém světě.

Tak šel čas s Donaldem Trumpem Trumpovy stavby jsou rodinný byznys... | zdroj: Profimedia V říjnu 2016 byl Donald Trump podle seznamu časopisu Forbes 499. nejbohatším člověkem světa. Při oznámení své kandidatury na prezidenta řekl, že má majetek o výši 8,7 miliard dolarů; podle časopisu Forbes jeho majetek činí 4,5 miliardy dolarů.

V show Oprah Winfreyové v roce 1988 byl pravděpodobně poprvé dotázán, zda přemýšlí o kandidatuře na prezidenta Spojených států amerických. Trump sice odpověděl "pravděpodobně ne", ale tuto možnost zcela nevyloučil.

Do předvolebního boje o kandidaturu pak vstoupil již v roce 2000. Zúčastnil se primárek Reformní strany USA a vyhrál ve dvou státech, pak od kandidatury ustoupil. V roce 2014 řekl, že "velmi vážně zvažuje" opětovnou kandidaturu.

Zdroje:
Vlastní