Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Od narození Karla IV. uplynulo 700 let. Kdo byli lidé, kteří ho obklopovali?

Aktualizováno: Od narození Karla IV. uplynulo 700 let. Kdo byli lidé, kteří ho obklopovali?
Karel IV. s třetí manželkou Annou Svídnickou | zdroj: Profimedia

O Karlu IV. se toho ví hodně, jaké ale bylo okolí, které ho obklopovalo? Kdo byli lidé, kteří mu byli nejblíže? A jak vypadaly oslavy narození 'největší osobnosti českých dějin'?

Tři sestry Karla IV.: Pohnuté osudy žen, které obklopovaly českého panovníka

Pravda, ve skutečnosti byly čtyři. Ta poslední však zemřela v dětském věku a Karel se s ní nikdy nesetkal. Ostatní tři se dospělého věku dožily, a jejich životy byly možná dramatičtější než mnohý z románů "červené knihovny" či detektivních příběhů...

profimedia-0257805628 Záběr z natáčení snímku o Karlu IV. | zdroj: Profimedia

Bouřlivý život Jeana z Berry, francouzského bratrance Karla IV.

Jean z Berry, jméno ne zrovna české. Přesto byl tento syn a bratr králů Francie vnukem královny Elišky Přemyslovny. A také synovcem "našeho" císaře Karla IV. Jean či Jan z Berry zastával významné místo na francouzském dvoře, byl však také proslulým mecenášem a sběratelem umění i nejrůznějších kuriozit. Přebohaté hodinky vévody z Berry, překrásná kniha modliteb, nazývaná "králem iluminovaných rukopisů", vznikla právě na jeho objednávku. Zrovna tak Historie o Meluzíně.

profimedia-0138144717 Jana z Berry najdete vpravo | zdroj: Profimedia

Kateřina a Rudolf: Oblíbená dcera a neoblíbený zeť Karla IV.

Píše se rok 1342 a Blance z Valois a budoucímu slavnému panovníkovi českých zemí Karlu IV. se právě narodila druhá dcera. Královským rodičům je šestadvacet let. Oběma, neboť jsou oba stejně staří. Jen o dva roky později se Čechy dočkají prvního arcibiskupa a svatovítská katedrála svého základního kamene.

profimedia-0060719111 Hrob Kateřiny a Rudolfa v katedrále svatého Štěpána ve Vídni | zdroj: Profimedia

Přeplněná katedrála, papežovo požehnání a Svatováclavská koruna

Řada akcí připomněla 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV., které připadá právě na dnešní den. Kardinál Dominik Duka sloužil ve svatovítské katedrále na Pražském hradě mši, které se zúčastnili také zástupci evropských panovnických rodů a bavorský premiér.

Z měst jubileum oslavily zejména Karlovy Vary. K výročí se hlásila také demonstrace proti islamizaci a nelegální migraci na pražském Václavském náměstí.

Duka v zaplněné svatovítské katedrále mluvil o spravedlivém uspořádání společnosti v době Karla IV., postaveném na spolupráci církve a státu. "Císař Karel se postaral i o vše, co bylo potřeba k úplné suverenitě Českého království," řekl kardinál. Za největší osobnost českých dějin označil panovníka v krátkém proslovu prezident Miloš Zeman. Zasloužil se o vlast, řekl Zeman v parafrázi zákona o zásluhách prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Při mši byla vystavena Svatováclavská koruna a obřadní Svatováclavský meč. Prostřednictvím apoštolského nuncia zaslal své požehnání papež František. Bohoslužby se zúčastnil lucemburský velkovévoda Jindřich I., monacký kníže Albert II. a lichtenštejnský dědičný princ Alois.

Přítomni byli také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další členové vlády, předsedové Senátu i Sněmovny, vysocí církevní představitelé, zástupci univerzit, armády či samospráv.

Na bohoslužbě byl také bavorský premiér Horst Seehofer, který odpoledne navštívil se Sobotkou hrad Karlštejn a ve Valdštejnské jízdárně zahájil česko-bavorskou zemskou výstavu Císař Karel IV. 1316-2016. Její součástí je originál koruny, kterou se Karel nechal korunovat v Cáchách římským králem. Sobotka se dnes setkal také s lucemburským velkovévodou Jindřichem a při schůzce zdůraznil zájem ČR na tom, aby se EU nerozdělovala na západ a východ.

Několika akcemi si dnešní výročí připoměly Karlovy Vary, které mají po českém králi a svém zakladateli jméno. V prostorách bývalé tvrze v oboře svatý Linhart byl na počest panovníka zasazen dub, na Mlýnské kolonádě byla odhalena písková socha Karla IV. Na večer je v karlovarském městském divadle přichystána premiéra hry Jiřího Seydlera Karel IV. aneb Strasti Otce vlasti.

Českého krále velebil dnes Tomio Okamura při demonstraci své strany Svoboda a přímá demokracie na Václavském náměstí. Sešly se na ní stovky lidí. Podle Okamury Karel IV. netoleroval zločin a zejména islám, spolu s dalšími řečníky u sochy svatého Václava odmítli příchod uprchlíků a kritizovali fungování EU.

Program k 700 letům od narození panovníka z rodu Lucemburků připravil na dnešek také Most nebo Kolín, davy lidí přilákal Karlštejn. K výročí se koná řada výstav, v Praze nyní mimo jiné o medicíně a stavitelství v Karlově době nebo historii Emauzského kláštera, který Karel IV. založil.

Od neděle budou ve Vladislavském sále po dva týdny vystaveny korunovační klenoty, na Pražském hradě začnou také výstavy o historii korunovací českých králů, dostavbě katedrály z přelomu 19. a 20. století, vztahu českého státu ke korunovačním klenotům a také o středověkém dobývání vzácných kovů. Česká pošta k výročí vydala příležitostný aršík, kvůli chybě v jednom z latinských nápisů ho ale stáhla a nahrazuje ho správnou verzí.

Zdroje:
Vlastní