Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kvůli bojům s IS v okolí Palmýry hrozí vyhynutí vzácného ibisa

Kvůli bojům s IS v okolí Palmýry hrozí vyhynutí vzácného ibisa
Kvůli bojům s Islámským státem zřejmě v Sýrii vyhynou kriticky ohrožení ibisové skalní | zdroj: ThinkStock

Boje s hnutím Islámský stát přinášejí vedlejší ztráty nejen na památkách, ale i na přírodě. Kvůli dobytí města Palmýra hrozí, že v Sýrii vyhyne kriticky ohrožený ibis skalní, uvedl britský server BBC.

Zoologové měli zato, že ibisové byli ve volné přírodě téměř vyhubeni. V roce 2002 se ale v Sýrii nedaleko města Palmýra objevilo sedm jedinců. Z nich postupně zbyli jen čtyři držení v zajetí pod dohledem ornitologů. Jenže poté, co minulý týden město dobyli islamisté, museli jejich ošetřovatelé místo bojů opustit a není jasné, co se s ptáky stalo a zda jsou v pořádku.

Důležitá je hlavně samice Zenobia, která jako jediná zná cestu do jejich zimoviště v Etiopii. Bez ní nemohou ornitologové zbylé tři ptáky pustit zpět do volné přírody, protože by nenašli cestu a mohli by zahynout. I proto úřady nabídly odměnu tisíc dolarů (téměř 25 tisíc korun) tomu, kdo jim sdělí místo pobytu opeřence.

Jinak by to znamenalo konec volně žijících ibisů v Sýrii. v přírodě by tak přežívalo už jen pár desítek jedinců v Maroku. Počet volně žijících ibisů se totiž nedaří zvyšovat ani pomocí záchranných programů zoologických zahrad.

Zdroje:
BBC