Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kancelář plná viagry a hlava státu jako loutka podivné šamanky

Kancelář plná viagry a hlava státu jako loutka podivné šamanky
Je jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje zcela pod vlivem své důvěrnice? | zdroj: Profimedia

Vliv kancléře Vratislava Mynáře na prezidenta se zdá ničím v porovnání s tím, jak šamanka Čche Son-sil dokáže ovládat kroky jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, jíž je celoživotní důvěrnicí. Dokonce tak, že ji možná zapletla do svých korupčních afér.

Víkend co víkend už několik týdnů plní ulice Soulu stovky tisíc demonstrantů, kteří požadují prezidentčinu rezignaci. Podle nich je jen loutkou své přítelkyně Čche, kterou, aniž by byla její oficiální poradkyní a měla bezpečnostní prověrku, nechala nejen kontrolovat a přepisovat své proslovy, ale i nahlížet do nejtajnějších dokumentů. Tajné dokumenty, týkající se například i vztahů se Severní Koreou, se našly v Čcheině nezabezpečeném počítači.

Čche, která se pasovala do role prezidentčiny mentorky a ochránkyně, navíc zneužívala jejího vlivu k vydírání velkých společností. Jménem prezidentky je nutila přispívat milionové částky na charitativní organizace, které měla pod svou správou, a obohatila se i díky fúzi, jež prezidentka protlačila. Čche Son-sil v neděli obvinila prokuratura a existuje podezření, že je prezidentka její spolupachatelkou.

V Jižní Koreji není až tak běžné, aby nějaký politik čelil korupční aféře. Demonstrantům – na rozdíl od prokurátorů – nevadí ani tak ekonomický prospěch, který z přátelství s prezidentkou Čche měla, jako až příliš důvěrný vztah obou žen, který vyvolává dojem nejen nekompetentnosti, ale až nesvéprávnosti v rozhodování.

Moc tomu nepřidávají ani bizarní objevy, které prokurátoři v prezidentčině kanceláři v rámci vyšetřování nacházejí. Jejich nejnovější úlovek je například 364 balení viagry a dalších léků na erekci. Mají prezidentce údajně sloužit jako lék na výškovou nemoc během dlouhých letů, manžela ani milence Pak nemá… Ostatně možná i proto se tolik upnula na svou kamarádku.

Nejdřív podlehl její otec

Obě ženy pojí čtyři desítky let trvající hluboké přátelství, během něhož byla Pak prakticky celou dobu pod vedením Čche nebo jejího otce. Jeho příběh by možná nevymysleli ani nejlepší romanopisci.  

Pak je dcerou Pak Čong-huie, jihokorejského vojáka, který se v roce 1961 chopil moci vojenským převratem a postupně se z poměrně krutého diktátora stal slušným prezidentem, který založil kořeny moderní Jižní Koreje a její ekonomiku proměnil v jednu z nejsilnějších na světě.

V roce 1979 ho zavraždil osobně šéf jihokorejské tajné služby. I když je důvod oficiálně neznámý, nejčastěji se udává, že důvodem bylo to, že byl prezident příliš pod vlivem Čche Te-mina. Policisty, který se nejdřív stal buddhistickým mnichem a následně se prohlásil křesťanským pastorem, založil sektu Víra věčného života a prohlásil se jejím vůdcem.

"Tvá matka mě poslala, abych tě chránil"

Muž, kterému se přezdívalo korejský Rasputin, se vetřel do přízně Pak Čong-huie a začal ovlivňovat jeho kroky. Ještě větší vliv měl ale na jeho dceru, současnou prezidentku. Její srdce uchvátil pět let před Čong-huiovou smrtí.

Pak Kun-hje byla tehdy zdrcená smrtí své matky, kterou při pokusu o atentát na jejího otce zabil severokorejský špion. Mladá dívka se ve svých 22 letech vrátila ze studií v Evropě a musela zaujmout roli "náhradní" první dámy. Čche Te-min zlomenou dívku vrženou do světa politiky přesvědčil, že ho kontaktovala její zavražděná matka s prosbou, aby se o ni postaral a pomáhal jí v životě.

Tehdy se zrodilo i hluboké přátelství Pak s Čcheovou dcerou z pátého manželství, Son-sil. Ta po smrti "Rasputina" v polovině devadesátých let neměla problém pokračovat v jeho stopách a převzít mentorství ženy, která bez porady s pseudo-pastorem či jeho dcerou neudělala větší rozhodnutí.

Ochrání prezidentku amulety před impeachmentem?

Věrna rodinné tradici se nakonec rozhodla vstoupit do politiky i sama Pak Kun-hje. V roce 1998 se stala poslankyní a v roce 2012 byla v Jižní Koreji, patřící mezi země s největší genderovou nerovností, zvolena prezidentkou.

Čche celou dobu dbala o duševní "dobro" korejské političky. Radila jí, že má kvůli smůle vyhodit ze svého šatníku červené a bílé oděvy, zásobovala ji amulety a dalšími magickými předměty pro štěstí.

Pověrčivá Pak ji dokonce nechala v den inaugurace ozdobit nedaleké stromy hedvábnými amulety v podobě peněženky, aby prezidentce přinesly prosperitu a štěstí.

Evidentně svou úlohu příliš nesplnily. Prezidentka sice může být obviněna pouze z velezrady, nicméně opozice se už nechala slyšet, že velmi vážně uvažuje o impeachmentu. 

Zdroje:
BBC, Vlastní