Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Italské město bude lidem platit, aby jezdili do práce na kole

Italské město bude lidem platit, aby jezdili do práce na kole
Začnou lidé místo aut používat víc kola? (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Lidí mohou sahat po kole z různých důvodů - zdravím počínaje a snahou o šetření životního prostředí konče. V italském městečku Massarosa je k tomu může vést i finanční odměna. Radnice bude platit lidem, kteří místo auta pro cestu do práce zvolí kolo, příjemnou odměnu až 600 euro (přes 16 tisíc korun) ročně. 

Na pilotní projekt s názvem "Do práce na kole" má město vyhrazeno 30 tisíc euro z vybraných pokut a zatím se do něj podle místního zpravodajského serveru Il Terreno bude moci zapojit padesátka místních.

Za každý ujetý kilometr jim radnice připíše 25 centů a denně si budou moci vydělat až šest euro. Je přitom jedno, zda do práce pojednou v rámci města, nebo dojíždějí do vedlejší obce. Pro svou odměnu si budou cyklisté chodit jednou za půl roku, za který si mohou připsat zhruba 300 euro. Což už stačí třeba na kratší dovolenou.

Radnice Massarosy si od motivačního projektu slibuje úbytek aut v ulicích a s tím i snížení emisí. Ale i tak má město pro zájemce, kteří se budou chtít do akce zapojit, několik podmínek. Jejich kolo, klidně i elektrické, musí splňovat podmínky pro bezpečnou jízdu po silnicích a samozřejmě si cyklisté budou muset do telefonu nainstalovat patřičnou aplikaci na měření kilometrů. 

Podobný projekt už probíhal ve Francii, příliš velké výsledky ale nepřinesl. Po kolech totiž většinou sahali lidé, kteří využívají hromadnou dopravu. Motoristé u aut zůstali.

Zdroje:
Il Terreno