Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Česko zřejmě koncem týdne zasypou přívaly sněhu

Česko zřejmě koncem týdne zasypou přívaly sněhu
zdroj: tisková zpráva

Zatímco letošní zima byla dosud chudá na sníh, konec tohoto týdne by měl naopak přinést bohatou sněhovou nadílku nejen do českých hor, ale i do nížin. Při mrazivém počasí se budou na silnicích tvořit závěje.

Vydatněji sněžit by v Česku mělo už ve středu. Trvalé srážky ovšem zatím přepovídají meteorologové pouze pro Moravu a Slezsko, kde by mohlo napadnout deset až patnáct centimetrů nového sněhu za 24 hodin.

Vzhledem k nízkým teplotám půjde o prachový sníh, který může vytvářet na silnicích sněhové jazyky a závěje.

Daleko větších přívalů by se pak mělo Česko dočkat - díky tlakové níži postupující od jihu - v pátek a o víkendu, kdy by se závěje měly tvořit na celém území a napadnout mohou i desítky centimetrů nového sněhu.

Denní teploty budou do pátku mezi minus šesti a minus jedním stupněm, v pátek se mírně oteplí a srážky by na východě mohly přechodně přejít v mrznoucí déšť. Na západě zůstane mrazivo.

Meteorologové budou předpovědi ještě upřesňovat, modely ovšem zatím slibují na mnoha místech rekordní přívaly. Například v Praze by mohlo koncem týdne napadnout až třicet centimetrů bílé pokrývky, což je pro českou metropoli zcela výjimečné. Přesná předpověď srážkových úhrnů bývá ovšem s takovým předstihem velmi nepřesná.

V dalších dnech bude sněžení ustávat, ale oteplení zatím meteorologové neočekávají. Potěší tak zejména lyžaře a hoteliéry na horách. Noční minima by měla nadále klesat pod -5 stupňů, přes den by rtuť teploměru neměla šplhat nad -2.