Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Boje s teroristy v Jemenu, ČR zavřela konzulární úsek

Boje s teroristy v Jemenu, ČR zavřela konzulární úsek
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Při srážkách s vládními vojáky byli v pondělí v Jemenu zabiti dva bojovníci teroristické organizace Al-Káida a další dva utrpěli zranění. Oznámila to agentura Reuters.

Zabití teroristé prý stáli za hrozbami, které vedly k uzavření ambasády USA. Kromě nich přišlo v posledních bojích na severu země o život 16 civilistů a 19 bylo zraněno. 

Do bojů zasahuje nejen jemenská armáda, ale také vojsko sousední Saúdské Arábie. Podle povstalců podniklo jen v pondělí saúdskoarabské letectvo 25 náletů. O život přišlo šest civilistů, mezi nimiž jsou i ženy a děti. Deset Jemenců zahynulo při saúdskoarabském náletu na jedno tržiště v neděli. 

Mluvčí povstalců, kteří bojují se sunnitskou vládou o práva pro jemenské šíity, řekl, že domácí armáda zahájila boje ve třech směrech v provincii Amran, ležící severně od Saná. "Tento útok jsme odrazili a zničili jsme pět armádních obrněných aut," sdělil mluvčí. 

Povstalci v neděli oznámili, že jsou připraveni vyjednávat, pokud vláda zastaví ofenzívu. Ministr zahraničí abú Bakr Abdalláh Kirbí řekl, že povstalci musejí nejdřív splnit některé podmínky Jemenu, to je zastavit boje, opustit obsazené vládní budovy a držet se zákonů. 

Zástupce ministerstva obrany řekl, že protiteroristická jednotka začala pátrat po jednom hledaném vůdci Al-Káidy, Muhammadu Ahmadovi Hangovi. Při přestřelce zahynuli dva členové Hangova gangu a další dva byli zraněni. Hang je prý na útěku, ale jednotka ho pronásleduje. Podle místních kmenů byli při přestřelce zabiti Hangův syn a synovec. 

Jemen se stává obávaným útočištěm Al-Káidy, což násobí chaos, vytvořený boji šítů na severu a separatistů na jihu země. Kvůli hrozbě atentátů v neděli uzavřely Británie a USA svá velvyslanectví v San´á. Oba úřady zůstávají zavřené i dnes a údajně pokračují v bezpečnostních prověrkách. 

Nově je uzavřeno také velvyslanectví Francie a Japonska. Španělsko a Itálie zatím jen omezily přístup veřejnosti na svá zastupitelství. 

Česká ambasáda uzavřela do odvolání vízový a konzulární úsek. Ministerstvo zahraničí ČR Čechům doporučuje, aby cesty do Jemenu omezili jen na nezbytně nutné. V mimořádných situacích se mají podle tiskového oddělení v Saná obracet na stálou konzulární službu při zastupitelském úřadu. 

Jemen na sebe upoutal zvýšený zájem Londýna a Washingtonu po nedávném nezdařeném pokusu nigerijského atentátníka vyhodit do povětří americké letadlo letící z Amsterdamu do Detroitu. Při výslechu se terorista americkým vyšetřovatelům přiznal, že prodělal výcvik u Al-Káidy v Jemenu. 

O víkendu USA a Británie ohlásily některé kroky s cílem zintenzivnit boj proti aktivitám Al-Káidy v této arabské zemi. Dohodnuto prý bylo vytvoření policejní protiteroristické jednotky a oba státy také přislíbily výrazné zvýšení své finanční pomoci Jemenu. 

Ačkoli USA popírají, že v Jemenu otevírají novou frontu boje proti terorismu, tisk už o ní píše. Italská La Stampa napsala, že realita v Jemenské republice zavání válkou. Slovem teror jsou už lidé přesyceni, "a teď je tu nové bojiště v Jemenu", konstatuje rakouský list Die Presse.