Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zika skutečně způsobuje mikrocefalii a nejspíš i další vady, potvrdili američtí vědci

Zika skutečně způsobuje mikrocefalii a nejspíš i další vady, potvrdili američtí vědci
Brazílie patří mezi země nejpostiženější tím, co vědci označují za mnohem větší hrozbu než virus HIV | zdroj: Profimedia

Dosud se mluvilo pouze o pravděpodobném spojení viru zika a mikrocefalie, která děsí matky nejen v Latinské Americe, ale po celém světě. Američtí vědci ale mají konečně jasno a považují spojitost ziky a těžké vývojové poruchy za potvrzenou. Tím to ale nekončí. 

"Už se nedá pochybovat o tom, že zika způsobuje mikrocefalii," oznámil Thomas R. Frieden, ředitel amerického federálního Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC). "Ještě nikdy v dějinách nenastala situace, kdy štípnutí komára (přenášejícího virus, pozn.red.) mohlo způsobit tak otřesnou deformaci," dodal lékař.

Při prokazování spojitosti ziky a mikrocefalie američtí odborníci postupovali podle takzvaných Shepardových kritérií – sedmi pravidel, která dal dohromady americký pediatr Thomas Shepard pro stanovování příčin vrozených vad. K tomu, aby se potvrdila spojitost toho kterého původce s nějakou vadou, postačí, když se shodují alespoň některá ze sedmi kritérií.

Jaké důkazy se tedy sešly v případě ziky? Prvním z nich je skutečnost, že se dítě s mikrocefalii narodilo vysokému počtu žen infikovaných virem během prvního nebo druhého trimestru. Děti nakažených žen navíc vykazovaly stejné anomálie. A v neposlední řadě mnohé z matek dětí s mikrocefalií pobývaly nebo cestovaly do oblastí, kde se šíří zika.

Mikrocefalií to ale nejspíš nekončí. Zdravotníci předpokládají, že zika způsobuje další vady a poruchy, mimo jiné například Guillain-Barrého syndrom, autoimunitní onemocnění periferní nervové soustavy, které se projevuje vzestupnou paralýzou. Na potvrzení jeho spojitosti s virem šířeným infikovanými klíšťaty sice ještě musíme počkat, američtí odborníci ale příliš nepochybují, že to prokážou také. 

Zdroje: