Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Konec problémů s prospěchem II

Konec problémů s prospěchem II
zdroj: Mediafax

V minulém díle jsme se společně s terapeutem Janem Jandou zabývali řešením problémů s prospěchem u adolescentů, dnes přinášíme doplňující informace o tom, jak funguje náš mozek i paměť.

Málokdo ví, že potenciál svého mozku využíváme obvykle jen z pěti (!) v ideálním případě deseti procent. Ten se jinak dělí se na dvě různé poloviny (hemisféry). Levá je vůdčí, praktická, logická, analytická (u koho převažuje, nemá obvykle žádné potíže s učením).

 Pravá pracuje převážně s emočními a citovými prožitky, fantazií, představivostí. Vyznačuje se zvýšeným fonetickým či akustickým vnímáním, schopností vstřebat spoustu slov, zapamatovat si snadno melodie, básně, texty - včetně cizích jazyků - drtivá většina herců je čistě „pravostranných“.

Některé typy paměti:

Optická: Kdo jí je obdařen, je ideální jako svědek, přesně ví, kde kdy kdo stál v určité situaci, co měl na sobě, má výborný orientační smysl, pokud čte knihu, je schopen i po delší době precizně konkretizovat, na které stránce a v jakém místě stála ta či ona informace, případně obrázek.

Mechanická: Tu mívají nadprůměrně rozvinutou například autisté, kteří jsou schopni bez chyby nazpaměť „ocitovat“ několik stran jízdního řádu, jména lidí (i s adresami) z telefonního seznamu, atd. Nejeví ale ani minimální snahu o pochopení, či další zpracovávání poznatku.

Logická: Kdo ji má, snadno dovede odvodit pravidla a zákony, přesně reprodukovat obsah látky, na druhou stranu se jí těžko učí nazpaměť.

Názorná: Vyznačuje se uchováním představ, obrazů, tvarů, zvuků, chutí, vůní.

Pohybová: Fyzická šikovnost, zručnost v práci, sportovní nadání.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

neúmyslné, na němž se vůle nepodílí. K vybavení dojde samovolně na základě podnětu ať už zvenčí či zevnitř. Potkáme muže, který je podoben našemu sousedovi, tak si vzpomeneme na souseda. Dostaví se hlad, tak si vzpomeneme na slib, že nám doma uvaří dnes naše oblíbené jídlo.

Nové se tvoří jen montováním a obměňováním prožitého. Nihil est in intelektu, quod non fuerit in sensu -

názorná paměť – je pamětí, která se vyznačuje uchováním představ, obrazů, tvarů, zvuků, chutí, vůní (pozn. někteří autoři používají ještě detailnější členění podle jednotlivých analyzátorů na paměť zrakovou, sluchovou, čichovou, atd.)

- pohybová paměť – spočívá v zapamatování, podržení a vybavení různých praktických, pracovních a sportovních návyků. Obvykle se projevuje jako fyzická šikovnost, zručnost v práci

- slovně logická paměť – je paměť, která hraje rozhodující úlohu v procesu osvojování si vědomostí (pojmů, myšlenek, čísel, symbolů)

Každý normální člověk má vyvinuty všechny typy paměti, i když podíl jednotlivých z nich z hlediska výsledků nemusí být stejnoměrný. Struktura paměti s převahou jednoho druhu nebo kombinace určitých druhů se označuje jako paměťový typ – zrakově pohybový, sluchově pohybový, slovně abstraktní atd.

Důležitá je pohotovost paměti, to znamená schopnost si ze zásoby zkušeností a poznatků rychle vybrat a vybavit ty, které potřebujeme ke správnému řešení a které jsou v daném okamžiku důležité a podstatné.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma