Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřel Shane MacGowan, zpěvák a zakladatel The Pogues

Zemřel Shane MacGowan, zpěvák a zakladatel The Pogues
Shane MacGowan | zdroj: Profimedia

Zemřel irský zakladatel britské punkové a folkové kapely The Pogues Shane MacGowan. Úmrtí dnes na instagramu oznámila jeho žena Victoria Mary Clarkeová. MacGowanovi, který byl vedle nezaměnitelného hlasu a vizáže známý také svými alkoholovými výstřelky, bylo 65 let.

MacGowan je známý především jako frontman skupiny The Pogues, která hraje takzvaný celtic punk, tedy směsici punku a tradiční irské hudby. Je spoluautorem řady jejich hitů, mimo jiné Fairytale of New York, The Sick Bed of Cúchulainn nebo A Pair of Brown Eyes.

„S nejhlubším zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme skon našeho krásného, drahého a vroucně milovaného Shanea MacGowana,“ uvedla rodina v dnešním prohlášení.

Už v 70. letech, tedy ještě před založením The Pogues, měl MacGowan svoji kapelu The Nipple Erectors. V 90. letech, po vyhazovu od The Pogues, pak vytvořil další formaci Shane MacGowan and The Popes. Později se k The Pogues vrátil.

Fanoušci i hudební kritici oceňovali vedle originální směsice stylů jeho nezaměnitelný chraplavý hlas a silné texty písní. Australský písničkář Nick Cave jej dnes označil za „nejlepšího autora písní své generace“. Vrcholní irští politici zase ve vzpomínkách na MacGowana hovoří o tom, že znamenitě vystihl ducha své rodné země. „Jeho slova spojovala Iry po celém světě s jejich kulturou a historií a tím nejpoetičtějším způsobem obsáhla tolik lidských emocí,“ uvedl irský prezident Michael Higgins. Podle premiéra Lea Varadkara MacGowan „krásně zachytil zkušenost Irů“, zvláště těch žijících mimo svou zem.

„Nikdo nevyprávěl irský příběh tak jako Shane - příběhy emigrace, žalu, rozvratů, vykoupení, lásky a radosti,“ popsala vůdkyně nejsilnější irské republikánské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová.

MacGowan se podílel také na nahrávce písně Perfect Day Loua Reeda pro charitativní akci Children in Need, která se dostala do čela britské hitparády a vydělala charitě více než dva miliony liber. Mezi jeho blízké přátele patřil americký herec Johnny Depp, který předloni i v Karlových Varech uvedl životopisný dokumentární film režiséra Juliena Templeho Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem.

Irský hudebník měl i kvůli svému nevázanému životnímu stylu již řadu let zdravotní problémy. Před deseti lety začal používat kolečkové křeslo poté, co si zlomil pánev. Legendy kolovaly o jeho totálně zkaženém chrupu, který mu před osmi lety nahradil sadou implantátů zubař, jenž nazval tuto operaci „zdoláním dentálního Everestu“. Donedávna trávil několik měsíců v dublinské nemocnici kvůli virové encefalitidě, kterou u něj lékaři zjistili na sklonku loňského roku. Propuštěn byl minulý týden před svými narozeninami, které měl oslavit na Boží hod.

Zdroje: