Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Zemřela Tina Turnerová

Zemřela Tina Turnerová
Tina Turnerová | zdroj: Profimedia

Ve věku 83 let dnes po dlouhé nemoci zemřela americko-švýcarská zpěvačka s charakteristickým chraplavým hlasem Tina Turnerová. „Královna rock’n’rollu zemřela dnes ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Kusnachtu u Curychu ve Švýcarsku. Svět s ní ztratil hudební legendu a vzor,“ uvedla zpěvaččina mluvčí.

Turnerová se proslavila jako interpretka hitů Simply the Best, We Don’t Need Another Hero, Typical Male či titulní písně z bondovky Golden Eye. Zpěvačka proslula odvážnými kostýmy a energickým vystupováním, její koncerty bývaly velká show.

„Rocková babička“, jak zní asi nejčastější zpěvaččina přezdívka, prodala přes 200 milionů desek. Získala mimo jiné 12 cen Grammy (včetně ceny za celoživotní zásluhy) a vstoupila do rokenrolové Síně slávy. Její hudební dráhu zásadně ovlivnil manžel Ike Turner, který její kariéru nejprve nastartoval, ale pak ji svým bouřlivým životem a násilnickým chováním komplikoval.

Odchod legendy komentovaly osobnosti ze světa showbyznysu i Bílý dům. Fanoušci před jejím domem zapalují svíčky.

„Tina byla jedinečnou a pozoruhodnou přírodní silou se svou odolností, neuvěřitelnou energií a obrovským talentem,“ uvedl Roger Davies, který byl 30 let jejím manažerem. „Od prvního dne, kdy jsem ji v roce 1980 potkal, si naprosto věřila, zatímco málokdo jiný jí v té době věřil... Bude mi velmi chybět,“ dodal podle BBC News Davies.

„Odchod mé úžasné přítelkyně Tiny Turnerové mě velmi zarmoutil. Byla to skutečně nesmírně talentovaná umělkyně a zpěvačka. Byla inspirativní, vřelá, vtipná a velkorysá. V mládí mi velmi pomohla a nikdy na ni nezapomenu,“ napsal na twitteru Mick Jagger a připojil dvě společné fotografie.

Americká zpěvačka Gloria Gaynorová, která se rovněž proslavila v 60. letech, podle BBC News uvedla, že Turnerová „vydláždila cestu mnoha ženám v rockové hudbě, černým i bílým“. Poctu jí vzdali také modelka Naomi Campbellová, basketbalová legenda Magic Johnson a zpěvačky Kelly Rowlandová a Ciara.

Bílý dům označil smrt Turnerové za „velkou ztrátu“. „Byla ikonou, hudební ikonou, která ve své kariéře zažila mnoho skvělých okamžiků,“ uvedla mluvčí amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová.

profimedia-0778866648 Tina Turnerová | zdroj: Profimedia

Tina Turnerová se narodila jako Anna Mae Bullocková 26. listopadu 1939 na farmě Nutbush v americkém státě Tennessee, později svému rodišti vzdala hold jedním z prvních hitů - Nutbush City Limits (1973). V šestnácti letech odešla do St. Louis, kde v jednom z klubů potkala právě Ika Turnera, kapelníka rhythm & bluesové kapely Kings of Rhythm.

První větší úspěch jí v roce 1971 přinesl hit Proud Mary, a byl to zároveň i nejúspěšnější počin skupiny Ike & Tina Turner Revue, se kterou tehdy manželé vystupovali. Ike její pěveckou dráhu nastartoval. Zároveň ale zpěvaččin život během jejich šestnáctiletého manželství ovlivňoval svým bouřlivým životem a násilnickým chováním. Druhým začátkem kariéry pro Tinu Turnerovou byla pak 80. léta, kdy se vzpamatovala z rozvodu a dluhů.

Obrovským úspěchem a satisfakcí se pro ni stalo album Private Dancer z roku 1984. Během následujícího roku se ho prodalo na deset milionů kusů a zpěvačce vyneslo čtyři ceny Grammy. Turnerová tehdy změnila image a stylově se posunula od soulu a blues k popu. Její koncerty přitahovaly tisíce fanoušků, například v roce 1988 přišlo na vystoupení v Riu de Janeiro 182 tisíc diváků, do té doby největší počet.

Poslední – desátou - sólovou desku s názvem Twenty Four Seven natočila Turnerová v roce 1999 a o rok později se „definitivně“ rozloučila s publikem. K radosti fanoušků ale v roce 2008 názor změnila a vyrazila na turné k padesátiletému výročí své kariéry. Po skončení turné se zpěvačka z očí veřejnosti stáhla.

V roce 2013 se provdala za svého dlouholetého přítele, o šestnáct let mladšího německého hudebního producenta Erwina Bacha a přijala švýcarské občanství.

Zdroje: