Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřela irská zpěvačka Sinéad O‘Connorová

Zemřela irská zpěvačka Sinéad O‘Connorová
Sinéad O‘Connorová | zdroj: Profimedia

Ve věku 56 let zemřela známá irská zpěvačka Sinéad O’Connorová. Proslavil ji její emotivní hlas, krátký sestřih vlasů a hit Nothing Compares 2U z roku 1990. V minulosti trpěla psychickými problémy. Několikrát vystoupila i v České republice.

„S velkým zármutkem oznamujeme, že zemřela naše milovaná Sinéad. Její rodina a přátelé jsou zdrceni a požádali o respektování soukromí v této velmi těžké chvíli,“ napsala rodina zpěvačky v prohlášení pro irská média.

Na zpěvačku na twitteru zavzpomínal i irský premiér Leo Varadkar. „Její hudbu miloval celý svět a její talent neměl konkurenci a nedal se s ničím srovnávat. Upřímnou soustrast její rodině, jejím přátelům a všem těm, kteří milovali její hudbu,“ napsal.

Jak irský list The Irish Times připomněl, O’Connorová na začátku letošního roku získala ocenění na irských hudebních cenách RTÉ Choice Music Awards. Zpěvačka tehdy sklidila velký potlesk, když věnovala svou cenu „všem členům irské uprchlické komunity“. „Jste v Irsku velmi vítáni. Miluji vás a přeji vám štěstí,“ uvedla.

Irskou umělkyni přežily její tři děti. Její další syn Shane loni ve věku sedmnácti let spáchal sebevraždu.

O svých psychických problémech zpěvačka veřejně mluvila. V roce 2007 v talkshow americké moderátorky Oprah Winfreyové uvedla, že jí byla o čtyři roky dříve diagnostikována bipolární porucha a že před určením diagnózy bojovala se sebevražednými myšlenkami a nepřekonatelným strachem. Tehdy rovněž řekla, že díky lékům se jí podařilo „nalézt větší rovnováhu, je na tom ale potřeba stále pracovat“.

V roce 2017 zveřejnila na facebooku video z motelu v New Jersey, kde říkala, že žije. Tehdy uvedla, že zůstává naživu kvůli ostatním a že kdyby to bylo na ní, „už tu není“. Když loni spáchal sebevraždu její syn Shane, zpěvačka na twitteru napsala, že „bez něj nemá smysl žít“. Krátce na to byla hospitalizovaná.

V roce 2018 zpěvačka oznámila, že konvertovala k islámu a přijala arabské jméno Shuhada Sadaqatová, i když i nadále vystupovala pod jménem Sinéad O’Connorová. Tehdy rovněž zveřejnila video, na němž zpívá azán, jímž jsou muslimové svoláváni k modlitbě. Na jiném videu zase odříkávala s podporou jednoho irského imáma šahádu, tedy vyznání víry.

V roce 1992 vzbudila O’Connorová značné kontroverze, když v živém vysílání jedné z amerických televizí roztrhala fotografii papeže na protest proti ututlávání pedofilních afér irských kněží. Koncem 90. let se zase nechala od biskupa nezávislé katolické skupiny v Lurdech vysvětit na kněžku, což římskokatolická církev pochopitelně neuznala.

Zdroje: