Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zemřel Mašín a nastala mela. Pro Nečase hrdina, pro Kováčika terorista

Zemřel Mašín a nastala mela. Pro Nečase hrdina, pro Kováčika terorista
zdroj: tisková zpráva

Smrt Ctirada Mašína (81) znovu připomněla, jak je česká společnost stále rozdělena v pohledu na události ze začátku padesátých let. Zatímco pro premiéra Petra Nečase byl zesnulý odvážným člověkem, který své hrdinství prokázal odporem proti totalitní diktatuře, šéf poslaneckého klubu KSČM Pavol Kováčik tvrdí, že ze strany jeho skupiny nešlo o nic jiného než vraždy a terorismus.

Počínání bratrů Mašínů z počátku padesátých letech stále rozděluje českou společnost na dva nesmiřitelné tábory. Pro jedny je v sobotu zesnulý Ctirad Mašín hrdina, pro druhé vrah. Vyvrcholením akcí odbojové skupiny proti tehdejšímu režimu byl jejich útěk do západního Německa, při němž se za svobodou probili oba bratři a Milan Paumer.

Za oběť jim však padlo šest lidí a právě to je důvodem, proč jsou nahlíženi tak protikladně. Potvrdilo se to znovu při reakcích na úmrtí Ctirada Mašína. „Odešel jeden z lidí, možná umělých symbolů a nechme ho tedy spát v pokoji. Nenechme však spát jeho činy, neboť vraždy a terorismus - a o nic jiného nešlo - nelze nechat být," uvedl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik pro Haló noviny s tím, že na Mašínově příkladu je vidět, kam až může dojít šíření nenávisti mezi lidmi.

Zabil mu otce, který převážel peníze

Podobný pohled nabízí i místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. „Jako bývalá státní zástupkyně na věc pohlížím realisticky. Protože znám obsah spisu, nesouhlasila bych s jejich vyznamenáváním. Vražda zůstane vraždou," prohlásila Benešová pro deník Blesk. Naprosto jasno v tom, co byli Mašínové a jeho skupina zač, má Stanislav Rošický, syn zastřeleného účetního. „Tátu zavraždili, byla to loupežná vražda a Mašínové jsou loupežní vrazi," řekl.

V té době mu bylo deset let a i s odstupem je přesvědčen, že Mašínové vraždili, aby získali peníze. Ostatně jeho otec, Josef Rošický, údajně nebyl ani v komunistické straně nebo v Lidových milicích. Pracoval jako hlavní účetní. „Bohužel v třídvéřovém tudoru tenkrát seděl vzadu a nemohl se bránit. Josef Mašín ho omráčil a pak zastřelil jeho vlastní pistolí," připomněl pro Blesk Stanislav Rošický, že jeho otec zaplatil životem to, že nechtěl dobrovolně vydat peníze.

Měl odvahu se postavit diktatuře se zbraní v ruce

Zcela odlišně se na toto historické období a počínání skupiny bratrů Mašínů dívá většina českých politiků. „Byl to odvážný člověk a právě pro jeho odvahu jsem si jej velmi vážil. Své hrdinství prokázal odporem proti totalitní diktatuře, která uvrhla naší zemi do desítek let nesvobody. Osobní statečnost prokázal i přesto, že čelil vážnému nebezpečí," uvedl pro ParlamentníListy.cz k zesnulému Ctiradu Mašínovi premiér Petr Nečas.

„Ctirad Mašín si zaslouží naši úctu jako hrdina, který měl odvahu postavit se komunistické diktatuře i se zbraní v ruce. Je smutné, že se nedožil plnohodnotného osobního ocenění v naší zemi," zalitoval pro ParlamentníListy.cz ministr obrany Alexandr Vondra. „Je mi líto, že se za svého života nedočkal vyznamenání, tak snad jednou in memoriam," přidal se první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Ocenění bojovníka třetího odboje in memoriam

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje za smutné, že se tento opravdu statečný bojovník nemohl vrátit do vlasti. „Zlobilo mě, že nedostal opravdové vyznamenání, alespoň Mirek Topolánek mu dal tu plaketu. Nejsmutnější je, že tu byli lidé, kteří je nepochopili a odsuzovali je," svěřil se Schwarzenberg pro iDNES.cz.

Význam Ctirada Mašína zdůrazňují celostátní deníky MF Dnes a Lidové noviny, které jeho odchodu a připomenutí činnosti jeho skupiny věnují nejen titulní, ale i další strany. Uvádějí také, že by Ctirad Mašín mohl in memoriam získat jako vůbec první osoba ocenění bojovníka třetího odboje. Zákon o něm má vstoupit platnost 17. listopadu a ministr zahraničí Schwarzenberg plánuje Ctirada Mašína na toto ocenění navrhnout.

Josef Mašín pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se do Česka nehodlá vracet, dokud se stát nevyrovná s minulým režimem, nezakáže KSČM a distancuje se od právní kontinuity s komunismem. V nápravu ale příliš nevěří.

„V demokratickém systému má právo žádat o cokoliv každý. Poslední slovo budou ale mít soudy. České soudy však mají pověst, na kterou nemohou být pyšné, což se týká i některých rozhodnutí. Třeba když bývalým spolupracovníkům StB jako Zdena Salivarová, Jiřina Bohdalová či Jan Kanyza téměř pravidelně potvrzují bezúhonnost," sdělil ParlamentnímListům.cz Josef Mašín k tomu, že ze zákona budou mít na odškodnění právo i bývalí komunisté, kteří se následně postavili proti režimu.