Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Zemřel filmový scenárista a dramaturg Václav Šašek

Zemřel filmový scenárista a dramaturg Václav Šašek
Václav Šašek | zdroj: ONDŘEJ LITTERA / MAFRA / Profimedia

Ve věku 89 let dnes v Praze zemřel filmový scenárista a dramaturg Václav Šašek. Jako dramaturg se podílel na snímcích Ecce Homo HomolkaVesničko má středisková nebo Kolja, podle jeho scénáře vznikly filmy Intimní osvětlení a na motivy literárních předloh třeba Petrolejové lampy a Výchova dívek v Čechách. Za scénář k filmu Helimadoe dostal Šašek v roce 1993 Českého lva.

Václav Šašek patřil k nejvyhledávanějším českým filmovým tvůrcům, pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů. Počet filmů, na kterých spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce.

Počátky Šaškovy práce jsou spojené zejména s československým filmem takzvané nové vlny v 60. letech minulého století. Byl dramaturgem snímků režiséra Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko, komedie Svatba jako řemen i filmů podle předloh spisovatele Josefa Škvoreckého Zločin v šantánu a Flirt se slečnou Stříbrnou.

Vedle Formana spolupracoval Václav Šašek také s režiséry Jiřím Menzelem, Věrou Chytilovou, Jurajem Herzem, Ivanem Passerem nebo tvůrcem trilogie o rodině Homolkových Jaroslavem Papouškem. Jako dramaturg se podílel na filmech autorské dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák, mezi jinými Kulový blesk a Vrchní, prchni. Vážnější tón měly další filmy v jeho dramaturgii Skalpel, prosím, Krajina s nábytkem nebo Dobří holubi se vracejí.

V porevoluční době pracoval jako dramaturg s režisérem Janem Svěrákem, vedle oscarového Kolji se podílel na snímcích Tmavomodrý svět a Vratné lahve. Z poslední doby je jeho dramaturgická práce spojená s režisérem Václavem Marhoulem na filmech Tobruk a Nabarvené ptáče.

Zdroje: